Ревенът е нетрадиционен за българската кухня кулинарен продукт, но в другите държави по света отдавна са открили не само лечебните и благоприятни за здравето свойства, но и невероятния му екзотичен вкус.
Това растение идва от Китай и се смята за зеленчук, но в света на гастрономията всичко е възможно и майсторите готвачи от край време го прилагат в сладкарството. Всеизвестни са качествата му на очистително, жлъчегонно средство, което действа добре на храносмилането и при храносмилателни проблеми, а във Великобритания доказаха, че печен ревенът увеличава нивото на веществата с противораково действие.
В България той се среща главно като декоративно растение и изключително рядко като диворастящо.
За това тръгвайте на лов из градините (ако нямате такава или такова растение в градината си) и запретнете ръкави да сготвите нещо вкусно и полезно.
Пай с ревен и ягоди
1 чаша захар
½ чаша брашно
500гр. свеж ревен, нарязан на ситно
1 кг. ягоди
2 ч.л. масло
1 жълтък
2 с.л. захар (за тестото)
готово тесто за пай
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200º.
В голяма купа смесете брашното и захарта. Добавете ягодите и ревена и смесете добре. Оставете настрана за около 30 минути.
В намазана с олио (или мазнина по избор) форма за пай разстелете тестото и изсипете готовия пълнеж. На няколко места сложете малко от маслото.
Разточете тесто на кръг с големината на тавичката и покрийте с него пая, а краищата намокрете леко с вода, за да могат да се "затворят". С помощта на сладкарска четка нанесете жълтъка отгоре. Поръсете със захар и след това изрежете малки дупчици с помощта на малко остро ножче.
Печете за около 35-40 минути, докато паят стане златисто-кафяв. След като е готов, изкарайте от фурната и оставете да изстива.
4 | 2 |