Пиле "Марбеля"

Пиле "Марбеля"

Пилето присъства често на нашата трапеза, тъй като е достъпно и лесно за приготвяне. Днешната рецепта обаче е доста нетрадиционен прочит на класическите пилешки бутчета и със сигурност вашите гсти биха останали приятно изненадани. 

Необходими продукти:

2 кг пилешко месо от бут с кожата и костите

Зехтин

1/2 ч.ч. винен оцет

1 ч.ч. големи сини сливи без костилка

1 ч.ч. големи зелени маслини, без костилка

1/2 ч.ч. каперси

Дафинови листа

Глава чесън

3 с.л. сушен риган

Сол

Прясно смлян черен пипер

1 ч.ч. сухо бяло вино

1/2 ч.ч. кафява захар

2 с.л. студено масло, нарязано на кубчета

Малка връзка магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете зехтина, оцета, сините сливи, маслините, каперсите, дафиновите листа, чесъна, ригана, 2 супени лъжици сол и 2 чаени лъжици черен пипер. Добавете пилето към маринатата и покрийте плътно с найлоново фолио. Прехвърлете в хладилника и мариновайте за 2 до 6 часа, като разбърквате сместа на всеки няколко часа, за да осигурите равномерно мариноване.

Загрейте фурната до 180 градуса. Прехвърлете пилето и маринатата в голяма тава. Налейте вино и поръсете пилето с кафява захар. Печете го, като ги поливате на всеки 20 минути със сок от тавата, за около 50 до 60 минути.

Увеличете фурната на 260 градуса и печете, докато кожата на пилето стане златиста, около 15 минути. Извадете пилето, маслините и сушените сини сливи в чиния и покрийте с фолио. Прехвърлете течността от тавата в тенджера. Оставете течността да къкри на среден огън, докато се редуцира наполовина. Подправете на вкус със сол и черен пипер и разбийте със студено масло и магданоз.

Сервирайте пилето с редуцирания сос.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay