По-здравословна ли е органичната храна?

По-здравословна ли е органичната храна?

Когато говорим за "органична" храна, имаме предвид храна, при чието отглеждане не са се използвали пестициди или други неорганични торове. Отглеждана, преработена, съхранявана по естествен начин.

Стандартите се различават в международен план, но в рамките на ЕС производителите на биологични продукти трябва да отговарят на стандартите, определение в регулациите на ЕС за биологични продукти. Това означава, че когато купувате органичен продукт, можете да бъдете сигурни, че:

–         при него са използвани само пестициди, получени по естествен път

–         няма генетично модифицирани съставки

–         няма антибиотици

–         за растежа му не се използват хормони

–         че е без изкуствени оцветители или консерванти

–         а добитък е отглеждан на свобода

Каква е разликата между биологични и небиологични продукти? Визуално може да има малка разлика и в много случаи вкусът също може да е подобен. Въпреки това, една от основните разлики между продуктите е, че конвенционално произведената храна може, в зависимост от земеделските практики, да има по-високи нива на пестициди, антибиотици и/или хормони. Може също така да се твърди, че конвенционално отглежданата храна се произвежда при по-малко регулирани условия на отглеждане.

Редица проучвания показват, че освен че съдържат по-малко остатъци от пестициди, пресните органични продукти могат да доставят повече микроелементи като витамин С, желязо, магнезий и фосфор, както и повече защитни антоцианини.

За повечето семейства основната разлика и препъни камък при закупуването на биологични продукти е цената. Една от причините за по-високата цена на тези продукти са по-високите производствени разходи, като фермерите разчитат на по-трудоемки методи за борба с плевелите и вредителите. Биологичните ферми също така изкарват по-малко продукция, а и имат доста повече разходи, свързани със сертифицирането. Сезонността също е важна разлика, като конвенционалните продукти могат да се намерят през цялата година.

Означава ли това, че биологичната храна е по-здравословна? Въпреки че биологичните продукти имат многобройни ползи, не е задължително те да са по-здравословни за вас и си струва да помните, че храната не е единственият източник на химическо излагане. Къде живеете, какъв въздух дишате, какви препарати използвате в дома си, третирате ли с препарати домашните си любимци… всички са потенциални източници за увеличаване на химическата тежест.

Маркетолозите също така работят усилено, за да направят храните да звучат привлекателно, така че тези биологични печива, десерти и закуски, макар и органични, все още ще са с високо съдържание на захар, мазнини и калории. Биологичната храна носи многобройни ползи, например, ако сте загрижени за околната среда, тогава органичната храна може да е правилният избор. Биологичното земеделие също така насърчава дивата природа, биологичното разнообразие и работата на естествените хищници за поддържане на екологично равновесие.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay