Кокосът е супер храна. Има много начини, по които можем да консумираме кокос- кокосово масло, кокосово мляко, кокосова вода, кокосови стърготини и т.н. Но днес ще се фокусираме върху кокосовото мляко, тъй като напоследък хората са доста обсебени от него. Много хора замениха изцяло животинското мляко с растително такова, като един от най-популярните видове растителни млека е кокосовото.
Добра идея ли е да консумирате единствено растително мляко и кой вид растително мляко да изберете?
Кокосовото мляко е много предпочитано, но наистина ли е толкова здравословно? Всъщност, кокосовото мляко е по-нездравословно от соевото или бадемовото.
Но има два начина да включите кокосовото мляко в диетата си. Първият е да консумирате кокосово мляко, готово за консумация, което основно се прави с две съставки: вода и кокосов крем (плюс някои добавени сгъстители, естествен вкус и витамини). Вторият е консервираното кокосово мляко. То се прави от кокос и вода, то е по-плътно и по-мазно, което обикновено се използва при готвенето.
Хранителна стойност на кокосовото мляко
Ето какво съдържа една чаша неподсладено кокосово мляко:
Калории: 45
Мазнини: 4 г (3.5 наситени)
Протеин: 0 г
Въглехидрати: 1 г
Захар: 1 г
Калций: 41 мг (4 процента от препоръчителната дневна доза)
Натрий: 180 мг
Хранителната стойност на чаша неподсладено консервирано кокосово мляко.
Най-голямата разлика е, че като по-богат източник на мазнини, то съдържа три пъти повече калории, отколкото млякото за пиене.
Калории: 149
Мазнини: 12 г (10 г наситени)
Протеин: 0 г
Въглехидрати: 3 г
Захар: 1 г
Калций: 0 г
Натрий: 15 мг
Така, трябва ли да консумирате кокосово мляко?
Вероятно не трябва да го консумирате постоянно. Това, което можете да направите, е да използвате ограничени количества, когато готвите.
Кокосовото мляко е невероятно за готвене, в малки дози. Ако имате нужда от вкус на кокосово мляко, добавете капка екстракт от кокос в сместа.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
2 | 2 |