Праскови срещу нектарини – кой плод да изберете?

Праскови срещу нектарини – кой плод да изберете?

Много хора предпочитат едното пред другото. Някои казват, че нектарините са по-сочни или прасковите са по-сладки (или обратното). Истината е, че най-голямата разлика се крие във власинките. 

Ето каква е разликата между праскова и нектарина? Изненада! Нектарината всъщност е вид праскова, с изключение на това, че има гладка кора в сравнение с кадифената праскова. По принцип само един единствен рецесивен ген различава нектарината от прасковата. Прасковите произхождат от Китай и се разпространяват в търговската мрежа в Северна Америка, започвайки от началото на 19 век. В Калифорния през 40-те и 50-те години нектарините се отглеждат, за да бъдат по-издръжливи от старите сортове и бързо стават по-достъпни за потребителя.

Оказва ли голямо значение наличието на власинки върху плода? Прасковата има защитен слой мъх, който често се отстранява при приготвяне на конфитюри или печене на сладкиши, тъй като кората на плода може да стане жилава, когато премине през термична обработка.

Кората на нектарините е малко по-тънка и следователно е по-добра за изсушаване като ошав или за приготвяне на тарт, ако не ви се налага предварително за обелите кората.

Освен това между двамата плода няма никаква разлика. Когато са напълно узрели в пика си, който е в разгара на летния сезон, въпреки че можете да ги намерите и в края на пролетта и в началото на есента, както прасковите, така и нектарините имат плътност и медена сочност.

И двата вида костилкови плодове, класификация, която включва още череши и сливи, са вкусни и сурови, независимо дали ги хапвате в салата или веднага откъснати от дървото в градината. Който и плод да изберете, е важно да усетите неговия аромат още в магазина. Най-вкусният плод трябва да има интензивна сладка миризма. Зрелите плодове са по-меки на натиск.

Избягвайте да купувате плодове с меки петна или явно зеленикави оттенъци.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay