Признаци на хранително разстройство, които не бива да пренебрегвате

Признаци на хранително разстройство, които не бива да пренебрегвате
Pexels

Хранителните разстройства не са случайни притеснения за здравето, теглото или външния вид. Те са медицински състояния, които влияят негативно на хранителните навици на човека. Тези заболявания, които в някои случаи могат да станат животозастрашаващи, засягат физическото и психическото здраве.

Човек, който има хранително разстройство, може да стане обсебен от загубата на тегло, следене на телесното си тегло или форма и контролиране на хранителните си навици. 

С лечението хората могат да се възстановят напълно от хранителните разстройства, поради което е важно да знаете признаците и симптомите.

Ето някои признаци, които могат да ви помогнат да забележите хранително разстройство - или разстройство в процес на поява - по-рано.

Разпознаване на симптомите

Някои симптоми на хранително разстройство са очевидни, като например:

Бърза загуба на тегло

Отказ от хранене

Редовно ходене до тоалетната за дълги периоди след хранене

Въпреки това, анорексията, булимията и преяждането могат да се развиват и по-незабележимо. Всъщност човек може да е много болен, дори ако изглежда здрав.

Как можете да разберете дали приятел или член на семейството е изложен на риск?

Няма сигурен начин, тъй като хората с хранителни разстройства показват много симптоми, а хранителните разстройства засягат широк кръг от хора.

Хранителните разстройства могат да засегнат всеки. Хората от всякаква раса, етническа принадлежност, телесно тегло, сексуална ориентация или пол изпитват хранителни разстройства. Докато хранителните разстройства често се появяват по време на юношеството, децата и възрастните също могат да показват признаци на заболяване.

Не всеки с хранително разстройство има едни и същи симптоми и повечето хора с хранителни разстройства няма да покажат всички предупредителни знаци наведнъж. Въпреки това, следните симптоми може да подсказват проблем:

Готвене на храна за други хора, но избягване на консумирането ѝ

Въпреки че хората с хранителни разстройства може да избягват храната, те може да са нетърпеливи да видят как другите ядат. Понякога те могат да стигнат дотам, че да приготвят храна за приятели и семейство, без да ядат самите ястия.

Проучванията също така установяват, че хората с отрицателни хранителни навици са по-склонни да гледат видеоклипове, в които хората ядат обилни количества храна. Храненето "чрез" другите може да е форма на второстепенно удоволствие.

Суха кожа

Сухата и петниста кожа, произтичаща от дехидратация, понякога сигнализира за продължаваща анорексия или булимия.

Честото прочистване и лаксативи могат сериозно да ви дехидратират.

Сухата кожа не е единственият белег на дехидратация при хора с хранителни разстройства. Сухота в устата, хлътнали бузи и очи и тежък електролитен дисбаланс също могат да се появят.

Друга промяна на кожата, която е издайнически признак на булимия, е появата на мазоли по кокалчетата или опакото на ръката.

През 1979 г. психиатърът Джералд Ръсел идентифицира тези мазоли като резултат от многократно остъргване на опакото на ръката по зъбите, докато се предизвиква повръщане.

Ритуали за хранене

Компулсивно поведение, подобно на това, наблюдавано при обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), също може да се появи при хранителни разстройства. Наричани още ритуали, някои хора могат да режат храната си на малки хапки или да я подреждат в специфични модели, които им се струват "правилни".

Тези ритуали са както тактика да не се яде, така и част от обсесивността, свързана с анорексията нервоза.

Ритуалите се свързват главно с анорексия. Все пак понякога те са ранни симптоми на други хранителни разстройства.

Прекомерни упражнения

Прекалените тренировъчни навици – понякога наричани "анорексия при упражнения" – могат да вървят ръка за ръка с неправилно хранене.

Дефинирането на "прекомерно" упражнение обаче може да бъде трудно, особено при спортисти или много активни млади хора.

Ето две червени знамена: Изпада ли човекът в паника, ако пропусне ден за тренировка? Тренира ли дори когато е контузен или болен? Това са доста добри показатели, че нещата са отишли твърде далеч.

Страх от хранене на публично място

Чувството на срамежливост или притеснение относно храненето около други хора може да бъде свързано с проблеми с тревожността. Човек може да мисли, че другите го гледат и съдят например. 

Храненето може да провокира изключително безпокойство за някой с хранително разстройство. Да го правиш публично само усложнява задачата.

Въпреки че нежеланието да се яде около други хора е отличителен белег на анорексията, то може да се появи при всички хранителни разстройства.

Дори хората с разстройство на преяждането ще ядат много малки количества, когато са на обществено място, след което ще преядат, когато са сами.

Усещане за студ

Усещането за студ е симптом, по-често свързван с анорексия, отколкото с булимия или преяждане. Честите оплаквания от студ или носенето на пуловери и други дебели дрехи, дори при топло време, са често срещани сигнали при хората с хранителни разстройства.

Усещането за студ може да бъде причинено от недохранване и ниски телесни мазнини. Телесните мазнини съхраняват енергия и помагат на тялото да издържа на студ. Хората с твърде малко телесни мазнини могат да изпитват трудности при поддържането на вътрешната си телесна температура и в някои случаи дори могат да развият хипотермия.

Фино окосмяване по тялото

Хората, които непрекъснато са лишени от храна за продължителни периоди, могат да развият мека, пухкава коса - почти тънък слой козина - по цялото тяло. Това се нарича лануго.

Този тип растеж на косата е физическа адаптация към опасно ниското тегло и загубата на телесни мазнини, наблюдавани при някои хора с хранителни разстройства. Това е симптом на глад и опит на тялото да се затопли. 

Странни хранителни комбинации

Хората, които преяждат, могат да приготвят ястия, използвайки странна смес от съставки.

Изследванията показват, че хората, които преяждат, са по-склонни да създават необичайни хранителни комбинации. 

Често това поведение кара човек с хранително разстройство да чувства срам. Този срам и отвращение може допълнително да влоши състоянието.

Подути бузи

Подуването по линията на челюстта се свързва предимно с булимия, но може да се появи при всяко хранително разстройство, което включва прочистване. Някои хора с анорексия се прочистват, за да се опитат да останат слаби.

Подутите бузи са резултат от подуване на слюнчените жлези. Подуването може да се появи на всеки етап от заболяването и зависи от човека.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay