15 интересни приложения на меда

15 интересни приложения на меда

Повечето хора знаят колко невероятен е медът за подслаждане на храната, когато не искате да използвате захар или колко перфектно омекотява вашите торти и бисквитки. Но медът е много повече от просто вкусен продукт, той има десетки други приложения, поради лечебните и антибиотични свойства. Не е изненадващо, че в Древен Египет той се използва като лекарство. 

Ето 15 интересни приложения на меда, за които вероятно не знаете:

1. Медът може да се използва като лекарство за кашлица

Медът успокоява възпаленото гърло и може да се справи с кашлицата. Достатъчно е да хапвате по една лъжица мед или да го комбинирате с лимон.

2. Медът помага при махмурлук

Поради високото съдържание на фруктоза, съдържаща се в меда, изяждането на една супена лъжица мед или разтварянето й в чая (което е още по-добре, защото по този начин ще се хидратирате) ще помогне на тялото ви да се справи с алкохола много по-бързо и да неутрализира токсините в него. Медът може да се справи с махмурулука много бързо.

3. Медът като скраб за лице или маска за лице

Знаете ли, че медът може да се използва като скраб за лице или като овлажняваща маска за лице. За разлика от маските за лице, които се продават, медът е напълно натурален продукт. Той премахва мъртвата кожа и бактериите. 

4. Медът като антибиотик

Може да нанасяте мед върху рана, за да се излекува по-бързо.  Тестовете показват, че медът може да предотврати разпространението или дори да убие бактерии като Е. coli и Staphylococcus aureus. Освен това, той се смята за естествен антибиотик и има силни антибактериални свойства. 

5. Мед за отслабване

Едно от свойствата на меда е ускоряване на метаболизма. Зеленият чай също ускорява метаболизма, така че ако добавите лъжица мед в него, ще станат чудеса.

6. Медът облекчава безсънието

Хората, които страдат от безсъние, трябва да ядат или да пият малко мед, преди да си легнат. Захарта, съдържаща се в меда, стимулира производството на серотонин, невротрансмитер, отговорен за доброто ви настроение, който тялото ви превръща в мелатонин, важно химично вещество, което отговаря за съня.

7. За премахване на белези

Ако имате видими белези от акне и искате те да станат по-малко забележими, направете смес от равни части мед и кокосово масло или зехтин и втрийте в кожата. Покрийте тази област с топъл компрес и оставете сместа върху белезите за 15 минути.

8. Медът подобрява зрението

Вярва се, че медът подобрява зрението. Също така, можете да почистите окото си от чужди предмети с разтвор от мед и вода. Медът, смесен със сок от морков, помага при конюктивит и преуморени очи. 

9. Медът неутрализира лошия дъх 

Антибактериалните свойства на меда са ефективни при елиминирането на лошия дъх. Направете вода за уста, като смесите 1 ч. л. мед, 1/8 ч. л. канела и половин чаша топла вода.

10. Медът може да се използва за хидратиране на лактите и сухата кожа

Милиони хора са изправени пред проблема със сухата кожа на лактите. Има хиляди овлажняващи кремове, но ако предпочитате по-естествен метод за елиминиране на този проблем, разтривайте мед или смес от мед и кисело мляко в кожата на лактите, коленете и други сухи области. Оставете сместа на тези места за 15-30 минути и ще бъдете приятно изненадани от овлажняващия ефект.

11. Медът е естествена "енергийна напитка"

Поради факта, че медът съдържа глюкоза и фруктоза, които се абсорбират директно в кръвообращението и не се разпадат, той може да напълни тялото ни с енергия. Това особено се оценява от участници в маратони и спортистите.

12. Медът помага за запазването на плодовете

Медът никога не спира да ни учудва. Можете да използвате мед за компоти, ако сложите плодовете в смес от мед и вода в съотношение 1:10. Опитайте това с боровинки и малини, които са събрани през лятото, и ще им се наслажавате и през зимата.

13. Медът може да бъде използван за балсам за устни

През зимните месеци много хора се оплакват от сухи или напукани устни и често използват балсами за устни, за да намалят дискомфорта. Но знаехте ли, че можете да приготвите свой собствен балсам за устни у дома? Смесете меда с восък, кокосово масло, витамин Е и зехтин и нанесете този балсам на устните си, което ще им помогне да останат меки и хидратирани. 

14. Медът помага да се отървете от пърхота

Медът може да ви помогне да се справите с пърхота. Ако имате пърхот или сух скалп, разтрийте в косата си смес от 90% мед и 10% вода. Изплакнете косата си 3 часа по-късно. 

15. Медът като заместител на крема за бръснене

Цената на кремовете за бръснене надхвърля всички граници. Ако решите да опитате с нещо по-евтино и много по-естествено, направете го с последната необичайна употреба на меда в нашия списък! За да приготвите заместител на крем за бръснене, смесете мед и топла вода, за да направите естествен крем. Вискозитетът на меда трябва да предотврати раздразнението и да помогне за овлажняването на кожата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay