5 храни, които не бива да миете преди готвене и 5, които задължително трябва да миете

Вижте кои храни имат нужда от измиване и кои не

5 храни, които не бива да миете преди готвене и 5, които задължително трябва да миете

Още от детството ни учат, че трябва да измиваме всичко, което ядем. Много малко хора обаче знаят, че този навик понякога причинява повече вреда, отколкото полза. Измиването на някои храни води до разпространяване на бактерии и много други негативни последици.

НИКОГА не мийте тези продукти

1. Яйца

Поставя се специално вещество върху яйцата, за да се предпазват от замърсяване с бактерии. Водата разрушава тази защита, така че не бива да миете яйцата.

2. Пиле

Бактериите върху прясното пиле са много опасни за здравето ни. Най-добре познатата бактерия е салмонела. Много хора смятат, че ако измият пилето преди готвене, този проблем се разрешава, но не е така. Когато миете пилето, водата, която използвате помага на бактериите да се разпространят по ръцете ви и по кухненската мивка. Ако готвенето започне веднага, всички бактерии ще умрат. Според готвачите, най-добре е да варите пилето 2 пъти. След като веднъж заври, трябва да смените водата и да го оставите да заври още веднъж.

3. Месо

Подобно на пилето, не бива да миете прясно месо, защото по този начин бактериите се разпространяват. Най-ефективният начин да се отървете от бактериите е с висока температура. Преди да го сготвите, използвайте кухненска хартия или салфетки, за да отстраните сока от месото. След това измийте ръцете си със сапун и топла вода.

4. Паста

Трудно е да се каже кой смята, че е добра идея да се мие паста, но главните готвачи твърдят, че миенето на паста, макарони и спагети трябва да е незаконно, защото по този начин се измива нишестето, което помага за по-ефективното абсорбиране на соса. Можете да миете макароните само след готвене, в случай, че искате да ги използвате за салата.

5. Гъби

Не бива да държите гъбите дълго време под водата, за да се киснат. Те попиват прекалено много вода. Трябва да ги изплакнете набързо и да ги подсушите със салфетка. В противен случай ще се развалят.

ВИНАГИ мийте тези продукти

1. Плодове и зеленчуци с ядливи обелки

Всички плодове и зеленчуци, чиито обелки се ядат трябва да бъдат старателно измити. Дори да изглеждат много лъскави и чисти в магазина, това не означава, че не трябва да ги миете. Не използвайте сапун, мийте ги само със студена вода и ги подсушавайте след това.

2. Консервите

Бактериите не могат да влязат в консервите, благодарение на плътното затваряне. Ако не измиете консервата обаче, бактериите ще попаднат в храната и то много лесно.

3. Плодове и зеленчуци, чийто кори и обелки не се ядат

Без значение колко внимателно белите тези плодове и зеленчуци, бактериите от кората ще попаднат върху частта, която се яде, така или иначе. Ето защо винаги трябва да миете банани, пъпеши, дини и други.

4. Ядки

Винаги трябва да миете ядките. Никога не знаем как са били транспортирани и съхранявани. Освен това, някои ядки се обработват с различни вещества, за да ги предпазват от вредители.

5. Сушени плодове

Този вид храна се смята за една от най-мръсните. Това важи особено за плодовете, които се продават на килограм. Но дори да сте закупили сушени плодове в пакет, трябва да ги измиете добре, преди да ги ядете.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 5
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay