Какво е помело? Всичко, което трябва да знаете за по-сладкия братовчед на грейпфрута!

Най-големият член на семейството на цитрусовите плодове има особено добър вкус.

Какво е помело? Всичко, което трябва да знаете за по-сладкия братовчед на грейпфрута!
Canva

Познавате лимони и лайм, портокали и грейпфрути, но какво ще кажете за помелото? Известно също като китайски грейпфрут, помелото е подобно на вкус на грейпфрут, но по-малко горчиво, със сладък, тръпчив вкусов профил. Тук ще научите всичко, което трябва да знаете за купуването, съхранението и яденето на този интригуващ зимен плод.

Какво представлява помелото?

Това е най-големият член на семейството на цитрусовите (научното име на плода е citrus maxima). Помелото обикновено е с диаметър от 10 до 30 см, но може да стане голям колкото баскетболна топка. Формата може да варира; някои разновидности имат форма на сълза или круша, докато много други са кръгли като грейпфрут. 

Помелото често се сравнява с грейпфрути и има защо. Самият грейпфрут всъщност е хибрид на помело и сладък портокал.

Но помелото и грейпфрутите се различават по много начини. Помелото има жълта или светлозелена кора с жълта до розова плът отвътре и обикновено са по-сладки и меки от грейпфрутите с малко или никаква горчивина, характерна за грейпфрута. Помелото също има по-дебела кора и повече сърцевина (бялата част на кората, разположена под кората). За разлика от много други цитрусови плодове, тази кора е изключително горчива и като такава обикновено се отстранява преди ядене. Помелото обикновено има по-малко сок от грейпфрутите и портокалите, както и малко семена.

Откъде идва помелото?

Помелото е родено в Югоизточна Азия, по-специално Малайзия, и се култивира в Китай от хиляди години. Те традиционно се ядат по време на лунната Нова година, тъй като се смята, че плодът представлява просперитет и статусПодобно на другите цитрусови плодове, помелото предпочита средиземноморски климат - нито прекалено горещ, нито твърде студен, въпреки че дебелите им кори ги правят малко по-устойчиви на студ. В САЩ помелото се отглежда предимно в климат, в който се произвеждат цитрусови плодове, като Аризона, Калифорния, Флорида и Тексас. Помелото обикновено е в сезон от края на октомври до края на февруари.

Как да изберем зряло помело?

Ако пазарувате зрели помелота от хранителния магазин или фермерския пазар, цветът е ключов. Потърсете ярък или бледожълт цвят, въпреки че малко зелено е добре. Ще имат добър вкус, преди да станат напълно жълти отвън, когато са все още доста зелени с малко жълтеникав оттенък, ще бъдат вкусни. Но колкото повече пожълтяват отвън, толкова по-зряло ще бъде. Но внимавайте с твърде много цвят - ако помелото започне да придобива розов оттенък, то е презряло.

Как да съхраняваме помелото?

За да запазите вашите помела свежи възможно най-дълго, не забравяйте да ги съхранявате на хладно място. Най-доброто място за съхранение на помело, разбира се, е в хладилника, но ако имате цяла кутия с плодове, това може да не е възможно. Дори плодът да започне да омеква, дебелата сърцевина ще го предпази. Колкото по-хладно съхранявате плодовете, толкова по-дълго ще се съхраняват. Могат да се съхраняват до 4 до 5 седмици и дори ще издържат до 2 до 3 седмици.

Как да обелите помело?

Когато сте готови да ядете вашето помело, ще искате да го нарежете внимателно, за да избегнете горчивата кора и сърцевината. Препоръчваме да започнете, като отрежете горната и долната част на помелото с остър нож. За разлика от грейпфрут или портокал, в този момент все още ще останете с доста сърцевина. След това използвайте ножа си, за да нарежете отгоре надолу няколко пъти около помелото, на около 2 см дълбочина. С пръсти обелете сърцевината и кората и извадете плода от кората, като премахнете колкото можете повече от сърцевината. Накрая разчупете помелото на сегменти, като отстранявате месестата част от мембраната.

Как да използвате помелото?

Помелото може да се използва вместо портокали или грейпфрути в различни сладки и солени приложения. Разбира се, можете да изстискате сок от тях – изцеден сок от помело лесно може да замени лимоновия сок в любимата ви рецепта – или можете просто да нарежете плода на парчета и да го ядете суров. Помелото обикновено се използва в салатиОпитайте да хвърлите няколко резена в зелена салата или използвайте сока, за да направите ярък и освежаващ винегрет.

Със своя естествено сладък вкусов профил, помелото е безпроблемно за десерти.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay