Няколко приложения на чесъна, различни от овкусяване на ястие

Няколко приложения на чесъна, различни от овкусяване на ястие

Много от хората мразят чесън, особено в ранна детска възраст. Неговият горчив и натрапчив вкус кара много от нас да вярват, че трябва да го изключим от менюто си. Но всеки, когато порасне, разбира, че чесънът всъщност е нещо много добро. Той е полезен за здравето ни и за имунната ни система. Но освен за хранене, чесънът може да ви послужи и за много други неща, например при зъбобол или риболов.

Ето няколко приложения на чесъна, различни от овкусяване на ястие:

1. Поправяне на стъкло

Това не е шега за супер силите на чесъна. Чесънът може да помогне за ремонтирането на счупено стъкло. Той е естествено лепило. Това означава, че можем да използваме лепкавия сок на чесъна, за да поправим счупен предмет. 

2. Облекчаване на зъбобол

Понякога просто не можем да намерим време да отидем при зъболекаря и да търпим зъбобола с надеждата, че сам ще си отиде. Това е мястото, където чесънът може да дойде на помощ. Поради голямото количество цистеин в него, чесънът има обезболяващ ефект. Всичко, което трябва да направите, е да го разтъркате върху зъба, който ви боли и малко след това болката ще отшуми. Важно е да имате предвид, че чесънът няма да ви помогне да излекувате основната причина за зъбобола, така че ако имате болка, най-добре е да посетите зъболекар.

3. Почистващо средство за лице

Ако предпочитате естествени продукти за грижа за кожата, а не химически, чесънът може да замести, например, вашето почистващо средство за лице. Чесънът съдържа мощни антисептични, антивирусни и противогъбични свойства. Това означава, че може да помогне за борба с акне, белези от акне и много други кожни заболявания и алергии.

Има два начина да използвате чесън, ако искате да видите резултати. Първият е да приложите чесъна директно върху кожата: разтривайте лицето с тънък слой чесън и изплакнете добре след 15 минути. Втората е да консумирате чесън и да го оставите да подейства отвътре.

4. За лекуване на краката на спортист

Независимо как се случва това неприятно нещо може да се случи на всеки, но добрата новина е, че може да бъде излекувано! Сложете скилидки чесън в гореща вода и накиснете краката си за 30 минути.

Изглежда, че albicans (гъбички) са чувствителни към чесъна. Поради широк спектър от активни съставки, чесънът е антиканциден и може да бъде много ефективно лекарство.

5. За спиране на ушна инфекция

Инфекциите на ушите обикновено се лекуват с помощта на антибиотици, но те също могат да бъдат излекувани с чесън. Това лекарство е особено препоръчително за деца, тъй като те могат да бъдат твърде малки, за да пият антибиотици.

За да излекувате ушна инфекция у дома, изцедете скилидките чесън, за да вземете сока от тях. Загрейте малко от този сок и добавете няколко капки в пипета и го капете в ухото. Препоръчително е първо да се консултирате с лекар.

6. За почистване на снега

Освен че е полезен за вашето здраве, чесънът също може да бъде чудесен помощник в други аспекти на живота ви. Например, през зимния сезон, когато трябва да прекарате няколко часа с лопатата, чистейки снега. Чесънът не само има масло, но и съдържа сол, която е перфектна, когато става дума за топене на лед и сняг.

7. Премахване на треска

Всеки, който някога е имал треска, знае колко опасно може да бъде. Трябва веднага да я извадите, но това може да бъде много болезнено и трудно. Ако имате треска, просто сложете чесън върху кожата, сложете лепенка отгоре и го оставете така за една нощ. На следващия ден, треската ще бъде извън кожата ви.

8. Като препарат против насекоми

Лятото е сезонът на комарите и други неприятни малки буболечки. Има много спрейове против насекоми, но можете да спестите пари и да използвате чесън за тази цел. 

9. Стръв за риба

Както казахме по-рано, чесънът е абсолютно непривлекателен за насекомите, но се оказа, че чесъна привлича рибата. Особено, ако ловите риба на езеро или река, с други думи, навсякъде без солена вода.

Рибите кълват на чесън.

10. Грижа за косата

Чесънът има високи нива на алицин, който е наистина полезен в борбата срещу пърхота. Той също може да сложи край на проблемите с косопада. Антимикробните свойства на алицина помагат за унищожаването на микроби и бактерии, които причиняват увреждане на скалпа. 

Трябва да масажирате скалпа с чесън, да го оставите за 30 минути и след това да изплакнете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay