Психологически факти за любовта, които вероятно не сте знаели

Психологически факти за любовта, които вероятно не сте знаели

Любовта е красива емоция, необяснима с думи. Хората изпитват тази емоция по различни начини, което им позволява да бъдат по-близки и свързани с тези, които обичат и за които копнеят. Всички тези моменти, които включват любов, са психологическа реакция на нашия мозък и сърце. Това, което чувстваме, влияе на тялото, ума и душата ни. 

Нека ви запознаем с някои психологически факти за любовта, които вероятно не сте знаели.

Привличането е мания

Тъй като всички хормони се отделят в телата ни, когато сме влюбени, е нормално да се чувстваме щастливи и развълнувани. Интересното е, че когато има привличане, нашият ум го свързва с "наградната" част на нашия мозък. И това се случва, когато се чувстваме привлечени от някого и от когото сме естествено обсебени.

Любовта е сложна

Любовта всъщност е обединение от три чувства: похот, привързаност и привличане. И тези емоции варират в различни ситуации, като в крайна сметка объркват хората. Не е много лесно да съчетаете тези емоции заедно и дори може да доведе до бедствия, ако не се справите добре. И така, в крайна сметка буквално казваме "любовта е доста сложна".

Привързаностите не са непременно любов

Привързаностите не означават непременно романтична връзка, където страстта и привличането играят важна роля. Може да изпитваме привързаност към нашите приятели, домашни любимци, родители и т.н. Хормони като окситоцин и вазопресин са огромни фактори в дългосрочните взаимоотношения, които се простират от привързаност до чувства на любов и обич.

Влюбването влияе на апетита ви

Когато сме "толкова влюбени", мислим само за партньора си. Високите нива на освобождаване на допамин и норепинефрин в нашата система ни карат да се чувстваме еуфорични и омаяни от любов. Тези щастливи химикали предизвикват любов толкова много, че буквално забравяме да се съсредоточим и върху други неща, като едно от тях е храненето. Просто забравяме да ядем и да спим добре.

Любовта може да облекчи болката

Страстните чувства на любовта всъщност могат да облекчат болката ни. Когато изпитвате физическа болка или чувствате душевни болки в сърцето си, гледайки снимката на партньора си или просто разговаряйки с него, може да се почувствате десет пъти по-добре.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay