8 правила, които трябва да спазвате, когато се храните в друга държава

8 правила, които трябва да спазвате, когато се храните в друга държава

Знаете ли, че някои модели на хранене и традиции, които считаме за нормални и правилни, могат да бъдат забранени или третирани като неуважителни в някои страни? Обикновено ядем храната със сол и черен пипер и дори не осъзнаваме, че в някои държави това се счита за нарушение. В тази статия има неща, които всички трябва да имате предвид, когато пътувате в чужбина.

1. На гостите в Дубай и Казахстан се сипва половин чаша чай

В Дубай и Казахстан на гостите се сипва половин чаша чай или по-малко, за да гостите не се чувстват така, сякаш домакинът ги гони. Чрез изсипването на половин чаша чай, домакинът ви уведомява, че му е приятно и иска да останете. Ако ви налеят пълна чаша, това е намек, че е време да си тръгвате.

2. Чист чайник в Китай е чайник без душа

В Китай хората не мият чайниците с препарат за съдове. Измиват се с вода или специален пясък. Получената плака се смята за душата на чайника, поради което е забранено да се "убива" с различни химикали.

3. В Италия ще обидите готвача, ако поискате допълнително сирене

Не можем да си направим пица или паста без допълнително сирене. И въпреки че италианците също обичат този продукт, е по-добре да не искате допълнително сирене. Това може да обиди главния готвач, защото това означава, че не ви харесва ястието.

4. Не искайте сол и пипер в Португалия и Египет

Ако поискате сол или пипер в Египет или Португалия, може да нараните чувствата на хората. Това се счита за послание към човека, който е приготвил ястието. По този начин казвате, че не е достатъчно вкусно и че трябва да "завърши" работата си.

5. Не използвайте вилици в Тайланд

Вилицата е обикновен прибор, който използваме, за да ядем различни продукти. Но в Тайланд, използването на вилица се счита за нещо лошо. Имате право да сложите храната на лъжицата с помощта на вилица и това е. 

6. Ако ви харесва храната в Китай, не я изяждайте докрай

Ние сме свикнали да изяждаме докрай храната, която ни харесва, за да покажем, че ни е харесало. В Китай обаче е неуважително да изядете храната докрай. Празната чиния показва, че домакинът не е сложил достатъчно храна и сте още гладни. Така че, ако искате да направите комплимент на готвача, не изяждайте всичко докрай. 

7. Етикет за пиене на чай във Великобритания

Почти всеки знае, че във Великобритания има традиция да се пие чай в 5 часа следобед. Но не много хора знаят как британците всъщност пият чай. Първо, те обикновено добавят мляко. Второ, те предпочитат чая си хладен, не горещ. Трето, разбъркването на чаша чай се извършва леко и безшумно в центъра на чашата. 

8. Бъдете внимателни с пръчиците в Япония

В Япония не се препоръчва да държите пръстите си нагоре вертикално. Според традицията хората поставят вертикално пръчиците по време на погребения. В ресторант, това действие може да обиди собственика.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay