Кодини - мястото с най-много близнаци в света

Запознайте се с необяснимата тенденция в индийското селце

Кодини - мястото с най-много близнаци в света

Кодини е малко и отдалечено село в щата Керала, Индия. На пръв поглед няма нищо, което да привлече вниманието на хората, прекосяващи неговите граници, и те най-често не изпитват особено желание да го разгледат по-отблизо. Намира се в доста уединен район и за разлика от много други далеч по-централни части на Индия (Кодини е разположен в най-южната част на страната), животът в него е тих и спокоен.

Ако все пак минаващият през селото по каквато и да е причина пътник реши да слезе от колата и да разгледа мястото, не след дълго ще започне да се натъква на странни неща. Отначало ще види една двойка близнаци и тя вероятно дори няма да му направи впечатление, но когато попадне на втора, а след това и на трета - няма как да не започне да се замисля.

Отличителната черта на Кодини е най-високият процент раждания на близнаци в света. Двуяйчни и еднояйчни - идентичните братя и сестри могат да бъдат срещнати на всяка крачка по улиците на селото. Изглежда, във всяко едно семейство има поне една двойка близнаци.

В населеното място живеят общо 2000 души, като сред тях близнаците са 220 двойки. Само през 2008 година 15 жени са родили идентични бебета. За голям град това число може да не е смайващо, но за малък район без много жители като Кодини цифрата си е направо впечатляваща.

Кодини - мястото с най-много близнаци в света

И за да стане още по-ясно защо този факт е такъв феномен, ще разгледаме цифрите в световен мащаб. По принцип степента на раждания на близнаци в света е около 6 на 1000. В Кодини обаче те са 42 на 1000 раждания, което е седем пъти повече, и очевидно представлява огромен контраст на фона на нормата в глoбален мащаб.

Местният лекар прекарва много време в изучаването на феномена и смята, че процентът на появяването на толкова много близнаци на бял свят е дори по-голям от официално обявения. Той стига до извода, че те се увеличават с всяка изминала година, а само през последното десетилетие броят им се е удвоил. Странното явление е озадачаващо и като се има предвид, че в субконтинентална Азия близнаците са по-малко от почти всяка друго място в света, а Индия като цяло има най-нисък процент раждания на близнаци на континента.

Оказва се, че чудото в Кодини започва още преди 60-70 години, а причината остава неизвестна и до днес. Много учени опитват да разкрият мистерията, но засега неуспешно. И за да станат нещата още по-загадъчни - дори местните жители, които се женят/омъжват за чужденци и се местят да живеят на друго място, поддържат този висок процент, като отглеждат близнаци.

Кодини - мястото с най-много близнаци в света

В проучванията си изследователите се гмуркат все по-дълбоко, като се опитват да обяснят феномена с генетични, биологични, молекулярни, наследствени и дори климатични фактори. И все пак не успяват да достигнат до задоволителен отговор.

Сред причините, които най-често биват изключвани, са замърсяването и различни въздействия на вредни химични вещества. Оказва се, че мнозинството от близнаците в Кодини са в перфектно здравословно състояние и нямат никаква вродени заболявания.

Изкуственото оплождане, както и други методи за справяне с безплодието, не биха могли да се изтъкват като причина за голямото число раждания, тъй като жителите на селото са твърде бедни, за да си позволят подобни процедури. Генетичните проблеми също са отхвърлени по простата причина, че необикновеното явление е локализирано само в рамките на Кодини.

Лекарят в селото предполага, че храната и напитките, които хората консумират, може да имат нещо общо, но отново никой досега не успява да докаже тази теория. Освен това хранителните навици на местните не се различават съществено от тези на останалите жители на щата Керала.

Пълното с близнаци село не създава никакви проблеми на хората. Единствената пречка, с която се сблъскват, е честото объркване на идентичността на отделните братя или сестри. Няма никакви по-серизони здравословни или други притеснения, които да засягат хората, и затова те се гордеят със "своите" близнаци.

А за да обърне светът по-голямо внимание на странната тенденция в селото, около 30 двойки близнаци създават асоциация The Twins and Kins Association, която е първата по рода си в Индия. С нея хората се надяват да успеят да повишат информираността по темата за необикновената тенденция в селото и начина на живот на близнаците в Кодини.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

8 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 30.07.2014|18:32
Има изменение в гените им и това не е много отдавна.
1
Не е посочен 30.07.2014|18:24
Удивителна статия,наистина много интересна.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay