Мечтите се сбъдват на Лазурния бряг

Време е да споделим с вас подробности около едно от местата, на които със сигурност бихме си изкарали страхотно

<p>Кап Фера</p>

Кап Фера

По света има кътчета, които трайно са се настанили в мечтите ни и бихме дали всичко, за да се озовем там. Поне за мъничко! И тъй като е лято, а думичката "ваканция” все по-отчетливо звучи в съзнанието ни, е време да споделим с вас подробности около едно от местата, на които със сигурност бихме си изкарали страхотно. Та вижте само името му - Лазурен бряг...

Всъщност понятието "Côte d'Azur” ("Лазурен бряг”) е изцяло литературно, а заслугата за неговото измисляне принадлежи на Стефан Лиежар. През 1888 година той публикува едноименната си книга, а Френската ривиера се сдобива с едно по-поетично наименование, което ѝ служи вярно и до днес.

Но не си мислете, че югоизточната брегова ивица на Средиземно море във Франция винаги е действала като магнит на туристите. Впрочем, сравнително отскоро изобщо някой си почива там през лятото, а хората го свързват с неговите курорти, вили, яхти и хотели. Първоначално мястото е открито от народите, на които им е студено през зимата в родните им държави - в миналото това са били английските графове, руските дворяни.

Те се увличат от спокойното и лазурно небе, от слънцето, от морето. Намират и свои последователи - от уста на уста славата на райското кътче, възприемано като зимен курорт, достига до ушите на всички по-богати европейци. И докато Монако и Ница все пак имат своето значимо късче от френската история, то Кан и Сен Тропе са били рибарски селца, преди да се превърнат в едни от най-емблематичните места за почивка в световен мащаб. Вижте всички снимки, любезно предоставени от "Руал Травел" или прочетете малко повече за това приказно място, на което се сбъдват мечтите!

Мечтите се сбъдват на Лазурния брягКап Фера

Кан
Много англичани, свикнали да изкарват почивката си в Ница, са дълбоко разочаровани, когато през XIX век в града е обявена карантина. Не им е позволено да отидат на любимото си място, затова те тръгват да търсят друго уютно кътче по брега. Ето как граф Хенри Бруум открива Кан - харесва му лазурното море, а на следващата година се връща със семейството си. Построява своята вила "Елеонора” и разпечатва нейни постери, чрез които разпространява мълвата за пустото, но прекрасно място на френска територия. Рибарското селище се превръща в курортно място със световна слава.

Сен Тропе
Друга от перлите на Ривиерата пък става известна, благодарение на Бриджит Бардо. Тя се снима във филма на тогавашния си съпруг - режисьора Роже Вадим, а действието се развива именно в рибарското селище Сен Тропе. Актрисата става известна, благодарение на въпросната култова лента "И бог създаде жената” (1956 г), а градчето - заради красивата Бриджит. По-късно там се снима и жандармерията за поредицата "Полицаят от Сен Тропе” с участието на забавния Луи дьо Фюнес. Така едва през 60-те години на миналия век Сен Тропе добива популярност като място, подходящо не само за риболов.

Не е за подценяване и ролята на руснаците в развитието на градчетата по крайбрежната ивица. И до днес, ако говорите на руски, всеки ще ви разбере. Това се дължи на многобройните руски колонии в Ница. Тяхното нарастване било забелязано още от последния руски император Николай Романович, по чиято идея се създава най-голямата руска църква извън пределите на Русия. В огромната държава вече няма императорски двор, но всички руски олигарси и богаташи прекарват голяма част от дните си именно на Лазурния бряг.

Исторически значимото княжество Монако е силно, въпреки че е "една шепа земя”. Казват му "Скалата”, защото именно около скално образувание се оформя цялото княжество. Интересна е историята на цялата фамилия Грималди, тъй като тя е най-дълго управлявалата в цяла Европа - от края на 13 век, та до наши дни. Сегашният княз Албер II преди около година сключи брак с Шарлен, а снимки от сватбата им могат да бъдат разгледани в двореца на фамилията, който е отворен за посещение. Там има и фотоси от бракосъчетанието между башата на Албер II - Рение III с пословичната красавица Грейс Кели.

По настоящем Лазурният бряг е място, на което има всичко необходимо за изкарване на една незабравима ваканция с разходки, плаж, кулинарни предложения, луксозни нощувки и хазартни игри. Но тъй като започнахме своя разказ именно със значението на богаташите за развитието на Ривиерата, няма как да не споменем някои от най-значимите им придобивки - недвижимо имущество и превозни средства.

Вили
По цялото крайбрежие заможни хора от целия свят имат имоти на френска земя с гледка към Средиземно море. Те са разположени не само в по-известните градчета Ница, Монако, Кан и Сен Тропе, а и в по-малки населени места по брега. Една от най-известните вили е "Керилос”. Името ѝ означава "морска лястовица” на гръцки, а самата сграда е строена през 1902 година като копие на антична гръцка вила. Друга уникална архитектурна забележителност е вила "Ефруси дьо Ротшилд” на прочутата банкерска фамилия. Известна е със своите градини, произведения на изкуството, пеещи фонтани. Нейната собственичка баронеса Беатрис Ротшилд не е имала много успехи в любовта, но пък е пътувала и е колекционирала предмети от цял свят - затова и вилата е превърната в музей.

Още преди да се превърне в място за отдих, нос Кап Фера, на който са построени тези прекрасни имоти, е бил посещаван от ловуващите князе, отседнали на Лазурния бряг. В днешно време това място се нарича "Полуостровът на милиардерите”, а на него е разположен и най-скъпият имот в света. Преди няколко години вила "Леополда” бе оценена на стойност от 500 млн евро, но сделката между руския милиардер Михаил Прохоров и загадъчната собственичка на вилата - милиардерката вдовица Лили Сафра - пропадна.
За да добиете представа за лукса, който предлагат имотите на Лазурния бряг, ще ви кажем само още, че дизайнерът Пиер Карден и пилотът от Формула 1 Михаел Шумахер също имат вили там.

Мечтите се сбъдват на Лазурния брягКап Фера

Яхти
Няма как да обхванем луксозните возила черно на бяло, но пък огромни "превозни средства”, които се движат по вода, са акостирали в пристанищата на Лазурния бряг. Най-голямата яхта на света, притежание на милиардера Роман Абрамович, се намира именно там. "Еклипс” е дълга около 170 метра, с тегло 13 000 тона и място за 24 гости. Тя струва около 500 милиона долара и държи лидерското място в класациите за най-големи яхти.

Най-голямото яхтено пристанище на Ривиерата пък се намира в Антиб. Градчето е със скромни размери и е разположено между по-големите си събратя Кан и Ница. Въпреки това именно близо до него акустират най-луксозните плавателни съдове на целия свят.

Мечтите се сбъдват на Лазурния брягКап Фера

Плажове
След като мислено напуснем яхтеното пристанище, може да се разходим по плажовете на Лазурния бряг. Всъщност те нямат пясък, освен специално докаран от далеч, за да поддържа имиджа им. Ето защо, по-скоро ще обърнем внимание на булевардите, по които може да мине човек, ако иска да се полюбува на спиращата дъха гледка.

Булеварди
Красивата панорама на Ница е едно от нещата, които посетилите Френската ривиера помнят цял живот. Неслучайно в големия, изключително красив град Ница, разположен в Ангелския залив, е създаден 7-километровият булевард "Променад де-з-англе” или "Английска разходка”. Просто англичаните се влюбили в гледката и със свои средства построили достойна алея, от която тя да бъде наблюдавана.
Впрочем този емблематичен за Ница булевард се съревновава с друга улица на Френската ривиера - бул. "Кроазет” в Кан.

Хотели
Хотелите също водят своеобразна битка за слава и заможни посетители - в Кан е "Карлтън”, където отсядат всички звезди по време на фестивала; в Монако е "Хотел дьо Пари”, който е близо до казиното и е любим на всички любители на хазарта; Ница пък си има хотел "Негреско”, който сега е същински храм на лукса, ала има и прелюбопитна история.

Мечтите се сбъдват на Лазурния брягНица

Един представител на румънско цигуларско семейство пристига в Ница, но изучава занаята на ресторантьорите и хотелиерите. Вижда, че на тези географски ширини вече има клиенти, които искат нещо по-добро. И могат да си го позволят. Така румънецът прави хотел "Негреско”, но мечтата му е сбъдната само за година-две. След това започва Първата световна война и хотелът се превръща в болница - символ на болестта, мизерията, смъртта. Собственикът се поболява и умира, а сега зданието е на 90-годишната французойка Жан Ожие. Тя обаче няма наследници и е завещала емблематичния дом на лукса на една фондация за животни, въпреки хилядите предложения за откупуване на този хотел.

Ала Лазурният бряг не е място само за харчене на пари. Посетителите на Френската ривиера могат и да се обогатят - духовно. Затова, след толкова лукс, е време за култура...

Забележителности и събития
Първият град на Ривиерата е известен със своите цитрусови насаждения и топъл климат. Мантон или Градът на лимоните е домакин на много интересно събитие всеки февруари - "Карнавалът на цитрусите”. Тази година той бе на тема "Спорт”, заради Олимпийските игри. Типични спортни съоръжения бяха изградени от метални конструкции с прикрепени към тях чрез ластичета лимони и мандарини.

Друго февруарско събитие, само че в Ница, е "Карнавалът на цветята”. От каручки по големия булевард "Английска разходка” красиво облечени жени хвърлят на посетителите мимози. Това цвете е символ на щастието, успеха и здравето.

Пристанищният Антиб е известен със своите причудливи музеи, за които обаче ще научите след малко. В него се организира и голям джаз фест, и то от далечната 1960 година.

Филмовият фестивал в Кан се провежда през май от втората половина на XX век. Залата, в която се прожектират филмите обаче, е доста неугледна и прилича на бункер. Улиците на Монако пък се превръщат в истинска писта по време на състезанията от Формула 1, отново през май. Трасето за пръв път е използвано през 1929 година.

В "малката голяма страна”, както един от управниците, за които ви разказахме - Рение III - нарича Монако, се провеждат още цирковият фестивал и балът на Червения кръст. Ресторантите и нощните клубове на града с четири квартала са известни с лукса си по целия свят. Те, както и най-известното казино в Европа "Монте Карло”, се намират в едноименната модерна част.

Градчетата от Френската ривиера са богати на маслини и цветя, затова и сувенирите са страшно оригинални. Туристите могат да избират между всякакви уханни сапунчета и екзотични подправки, характерни за средиземноморската кухня. И като заговорихме за кулинария, на крайбрежието във Франция хората обичат да хапват морски специалитети, рататуя, миди, кир (оризов пудинг) и да пият пастис или абсент.

Мечтите се сбъдват на Лазурния брягВанс

Изкуство
Ваканцията на Лазурния бряг не може да мине без посещение на многобройните френски музеи. Просто защото редица творци, дори не само художници, са се вдъхновявали от особения лазурен цвят и прозрачното спокойствие на това райско кътче.

В Ница например един от предшествениците на сюрреализма - Марк Шагал - има музей с платна на изцяло религиозна тематика, цял цикъл от Стария завет. Иноваторът Анри Матис също е живял и творил в Ница, така че и неговият музей може да бъде видян именно там.

Градът е вдъхновил и редица писатели, сред които А.П.Чехов, който е създал "Три сестри” на средиземноморски климат, както и Никос Казандзакис - "Алексис Зорбас”.

Ванс се намира в област Прованс, която няма излаз на море, но пък граничи с Лазурния бряг. Той си е спечелил славата на град на художници, а в миналото е бил обитаван основно от архиепископи. Роденият в България Жорж Папазов е живял там, дори гробът му е във Ванс.

Матис, за чийто музей в Ница ви споменахме, е реализирал един уникален параклис отново в този град. Изрисувал сцени от Библията, като ги е пречупил през призмата на собствените си необикновени религиозни виждания. Използвал е зелено, синьо и жълто - цветовете на вечнослънчевия Лазурен бряг.

Музей на Пикасо има в Антиб - великият художник е живял там и е подарил на града колекция от свои платна. В това градче има и друг любопитен музей - на алкохолната напитка абсент. Наричан "питието на Ван Гог”, абсентът е бил забранен във Франция дълги години и чак през 2004 година ветото за консумация отпада. Зеленикавата течност съдържа пелин и анасон, но е била нарочена за опиум, може би защото хората са прекалявали с него. През XIX век във Франция е имало т.нар. "зелен час” - малко преди вечеря, когато е стартирала консумацията на абсент. Твърди се, че именно под негово влияние Ван Гог е отрязал ухото си при ожесточен спор.

Монако разполага с океанографски музей, който е основан от Албер I. Той е представител на фамилията Грималди и е бил запален океанограф. Ето защо ученият, влюбен в океана, е направил цял музей, известен със своя прелестен аквариум.

Впрочем художници и поети е имало във всички вдъхновяващи градчета на Лазурния бряг. Но в някои от тях се е развила и друга ниша, важна за облика на френската държава - парфюмерията. Една от атракциите в Ница са пазарите за цветя. Есенциите от тях се извличат във фабрики, разположени в градчетата Грас и Ез, и се използват за производството на парфюми.

Хората, които забъркват съставките и ги балансират спрямо правилата на парфюмерията, се наричат "носове". Има общо четири училища за "носове", едно от които е във Версай. Тези професионалисти нямат право да консумират мазни храни, да пият алкохол, да пушат. Работят по няколко часа дневно, но обонянието им трябва да е на ниво. Жертвите, които изисква тази професия обаче, си струват - все пак е една от най-добре платените в света.

Замечтахме се и чакаме с нетърпение мига, в който ще вкусим от прелестите на Лазурния бряг. Оказа се, че той наистина предлага всичко на своите посетители - лукс, култура, изкуство, кулинария... И е скрил в своите градчета любопитни исторически събития, които остават в сянка - може би заради шумните булеварди на Ница или светлините на фестивала в Кан, а защо не и заради лукса, който заслепява посетителите на Френската ривиера. Ала има ли желание, има и начин да отидете на почивка Лазурния бряг, а защо не и на екскурзия до Ница-Венеция-Флоренция... Не се страхувайте да се потопите в атмосферата на мястото, на което се сбъдват мечтите!

27 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.07.2012|19:43
ходила съм в Марсилия, унилално място, а и съм минавала покрай френската ревиера, и макар че съм любител фотограф и само такъв може да разбере каква е тръпката да снимаш новото, красивото и различното, просто оставих фотоапарата и само зяпах.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay