На палатка

Да спиш под звездите и да вдишваш свобода

На палатка

Край огъня сме приятели с всички. Дори и с онези, с които не си знаем имената. Някъде около плажа, където вълните пеят своите морски песни, или по средата на гората - там до един сме "заедно". Любовта към извънградската среда, небрежните мисли и сладкото безгрижие ни свързват. Там сме, заради романтичното преживяване, наречено къмпингуване.

Ако за вас това са само вълшебни приказки, но тепърва ви предстои да ги изживеете на практика, то мисля, че е време за една емоционална подготовка.

Първо, предупреждението. С хубавите неща се свиква мигновено, а дните на къмпинг са пристрастяващи. Достатъчна е само една нощ, прекарана на палатка, едно посрещане на изгрева с чорлави коси и едно сутрешно гмуркане преди закуската с филийки, за да се усети истинският вкус на свободата. Точно за нея копнеем всички. А веднъж усетим ли я, моментално забравяме за традиционните плажни бани, схемата "обръщай се на 20 минути" и чуденията кой бар да посетим тази нощ. На къмпинга се диша само свобода. Там и мислите са други. Няма ги шумните хора, заразени от мания за пачки по стотачки. Има ги само онези, които мечтаят да останат завинаги в дома на природата.

И след мисловната подготовка, идва ред и на материалната. И макар да смятам за най-сладка частта от преживяването, в която сам се учиш от каква екипировка се нуждаеш и защо не ти трябват екстри от типа "модни списания" и "модерен бански", смятам да ви дам някои леки насоки.

Ако все още не сте си осигурили подслон, известен още като палатка, то се постарайте да си закупите хубава такава. Не, че евтините няма да ви свършат работа за един-два излета през лятото, но все пак си говорим за качество, а при тези от 19,99 лв няма такова. Потърсете двуслойна, при тях не се образува конденз, а освен това издържат и на дъжд. Поговорете с някого с опит, който да ви разясни нещата. Можете да разгледате из Интернет, където се продават много качествени палатки, а цените варират между 150 и 300лв.

Спалният чувал (наричан още "пашкул") също не е за пренебрегване. При закупуването му погледнете етикета, за да видите при какви температури ще ви стопли. Ако мислите да се напъхвате в него през летните нощи, си вземете такъв с указания: "между +10 и +15 градуса по С”. Така наречените "основни" чували са подходящи за температури "между 0 и +10 градуса по С". Важен е и вътрешният изолационен материал. Синтетичният пълнеж издържа повече на влага, съхне по-бързо и изолира, дори да е влажен. Той е и по-евтиният, но и по-обемен вариант.

Шалтето е онова магическо килимче, което ще ви изолира от земята. Въпреки че е разгарът на лятото, нощите са хладни, а в планината - дори студени. Освен него си вземете и топли дрехи, а ако пътувате с кола, и се опасявате, че няма да има кой да ви стопли, пригответе и едно одеало.

Още нещо:

Гледайте да пристигнете по светло, не че е невъзможно палатката да се разпъне на фенер или клечка кибрит, но логично - никак не е удобно.

И като говорим за светлина, вземете си фенер. Дори и най-смелият Тарзан ще изтръпне от страх при шум в храстите в пълния мрак.

Преди лягане прибирайте хвърчащите неща - вятърът може да ги издуха в нечий чужд "дом".

Вземете си посуда - пластмасови лъжици, чаши и чинийки; нож и дори брадвичка, която може да потрябва. За ресторантски лукс можете да си вземете и маса със столчета. Но дотук. Да не помъкнете и телевизора със сателитна чиния (видях го с очите си).

Последен съвет: пригответе най-веселяшкото си настроение, защото отивате на палатка. Няма да видите преструвки, нито суета. Какво по-хубаво?

В програмата на къмпингуването влизат наблюдаване на звездите, танци край огъня, викове с пълно гърло (ако сте от пеещите), нарязани на едро салати и вкусни филии с каквото-си-донесеш. И така, докато свърши отпуската, защото парите със сигурност ще останат почти недокоснати. Но най-вече, изкарвайки свободните си дни на палатка, си създавате едни прекрасни, безгрижни спомени, за които да мислите нощем в града с отворени, гледащи тавана, очи.

101 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 02.09.2011|15:38
И моята е 20лв от Метро, но на Беглика падаха капчици от тавана ѝ :)
1
Не е посочен 02.09.2011|15:28
Нашата палатка е от 25 лв. от Метро, заедно с един найлон 20 кв.м. за 2,60 от железарията, ни приютява вече трето лято, почти всеки уикенд. Освен това, през месеците от юни до август е толкова горещо, че няма нужда от завивка дори. Евентуално здрав голям надуваем дюшек, за да е мекичко в палатката. Това е рецептата. Другото са огън, приятели и емоции
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay