Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част

А ако знаете нещо за тях, вие сте нашият фаворит за победител в "Стани богат"

Палау, Еритрея, Тувалу, Ниуе, Карабах... Това не са имената на герои от фантастичен роман. Това са държави, за чието съществуване повечето хора не подозират, и за които ви разказахме миналата седмица. Показахме ви също така колко красиви и колоритни са тези земи.

Днес решихме да ви сервираме втора порция с такива чудни перли от световната политическа карта. Знаете ли нещо за показаните тук малко известни страни?

Ако информацията е нова за вас, но сте се влюбили от пръв поглед в малките държавки, можете да разгледате още пейзажи в нашата живописна галерия.

Република Вануату 
Тази малка сладка държавичка (на снимката горе) е част от островите Нови Хебриди в югоизточната част на Тихия океан. Досетихте ли се вече? Температурата във Вануату не пада под 20°C и местенцето е прекрасно за всеки, който от години си мечтае за почивка на райски остров.

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Тропическата република си има всичко: колоритно местно население, екзотични плажове, изключително подходящи за гмуркане води... Но най-много ни се прииска да видим с очите си кристално синята лагуна, която сме ви показали на снимката.

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част 
Има само една уловка. Островите Вануату си приличат по нещо с планетата на Малкия принц - по вулканите. Само че в реалната държава те са доста повече от три. Нареждат се сред най-активните и най-ефектно бълващите лава вулкани в света. Особено известен е Ясур, който има навика да избухва често-често. 

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Сао Томе и Принсипи 
Още една райска държава от острови, при това с много сладурско име. Всъщност страната е кръстена на апостол Тома от португалските изследователи, които откриват териториите ѝ на деня на светията през 1471 година. Страната успява да извоюва независимостта си през 1975.

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Сао Томе и Принсипи се намира в Гвинейския залив, на запад от бреговете на централна Африка. До ден-днешен си остава най-големият производител на какао в света. А ние останахме впечатлени от факта, че страната изглежда като приказна смесица от олющени карибски сгради и флората, която сме виждали в "Джурасик парк". 

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Транснистрия 
Там ситуацията не е толкова розова, зелена и слънчева, колкото на предходните две дестинации. Може и да знаете за съществуването на Приднестровието - сепаратистка част от територията на Молдова, която се намира на левия бряг на река Днестър. Държавата обаче не е призната от международната общност, включително и от България.

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II частГрад Рибница в Приднестровието
Новото, което научихме, е следното: на румънски това място се нарича Транснистрия, а в официалните молдовски източници фигурира под название, което в превод означава "Левият бряг на Днестър". Всичко това ни накара да се запитаме, какво ли е да си жител на страна, чийто статут дори не може да се определи с точност.

Република Абхазия 
Едноименната историко-географска област в Грузия е с кажи-речи също толкова неясно положение, колкото и Транснистрия. Статутът на Абхазия като автономна република се признава от Русия, Никарагуа, Венецуела, островните държавици Науру и Тувалу, както и от други три страни в подобна на найната ситуация: Южна Осетия, гореспоменатото Приднестровие и Нагорни Карабах - за тази неофициална република ви разказахме в I част на настоящия списък.    

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Република Науру  
Ще завършим тази малка енциклопедия на малкоизвестните държави с най-малката островна страна в света. Площта ѝ е едва 21 квадратни километра, което поставя Науру на трето място по маломерност - след Ватикана и Монако, разбира се. 

Държавата се намира в Микронезия и обявява независимостта си през 1968 година. Преди да се превърне в автономна република, е била известна като Pleasant Island - "Приятен остров". Интересно е да се отбележи още, че Науру си няма официално обявена столица.

Икономиката на Науру разчита на намаляващите фосфатни залежи, с които е известно това място.

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Ако сте научили нещо ново и красиво от тази статия или просто искате да четете още подобни материали от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

49 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 24.10.2013|19:38
Много красива природа, искам да отида и сама да видя колко е хубаво.
7
Не е посочен 16.10.2013|16:01
Наистина не съм ги чувала, но с радост бих ги посетила, макар че те едва ли са известни на родните туроператорски агенции.
6
Не е посочен 16.10.2013|15:15
Тази Република Вануату мисля, че се намира едновременно в северното, южното, западното и източното полукълба. или нещо такова. имаше я на Стани богат".
5
Не е посочен 16.10.2013|14:07
Много красиви места, как да не си помечтае човек да отиде и да разгледа целия свят.
4
Не е посочен 16.10.2013|12:04
Красота, екзотика, само, че мисля, че ще има доста сериозен логистичен проблем!
3
Не е посочен 16.10.2013|11:48
Ох, това са приказни местенца.
2
Не е посочен 16.10.2013|11:10
Наистина не съм ги чувала, но са много интересни, определено има какво да се види на тези места.
1
Не е посочен 15.10.2013|18:24
Много красиви места, невероятна природа.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay