Шаранът е традиционна риба за Никулден. Ето една вкусна и лесна рецепта за печен шаран:
Необходими продукти:
- 1 цял шаран (около 1.5 кг)
- 2 лимона
- 4-5 стръка пресен розмарин
- 4 скилидки чесън
- Сол и черен пипер на вкус
- Зехтин или олио
- Пресен магданоз за гарнитура
Начин на приготвяне:
-
Подготовка на шарана:
- Почистете добре шарана и го измийте под студена вода. Подсушете го с кухненска хартия.
- Направете няколко разреза по кожата на шарана, за да може подправките да проникнат по-добре.
-
Мариноване:
- Нарежете единия лимон на тънки филийки и поставете половината от тях в коремната кухина на шарана.
- Добавете няколко стръка розмарин и нарязан чесън в коремната кухина.
- Поръсете шарана със сол и черен пипер отвътре и отвън.
- Намажете шарана със зехтин или олио отвън и отвътре.
-
Печене:
- Загрейте фурната на 180°C.
- Поставете шарана в тава за печене, покрита с хартия за печене или леко намазнена.
- Останалите резенчета лимон и стръкове розмарин наредете около шарана.
- Печете шарана за около 45 минути до 1 час, или докато стане златист и хрупкав. Проверявайте периодично дали рибата е готова, като внимателно повдигате кожата и проверявате цвета на месото.
-
Сервиране:
- Извадете шарана от фурната и го оставете да почине за няколко минути преди сервиране.
- Гарнирайте с пресен магданоз и допълнителни резенчета лимон.
- Сервирайте с гарнитура по избор, като например печени картофи, зеленчуци или свежа салата.
0 | 1 |