Името "еклер" идва от френски - éclair, което в превод означава мълния. Не намираме особена логика между десерта и името, но може би трябва да се доверим на французите в избора им, защото едва ли има някой, който би могъл да остане безразличен към това сладко удоволствие.
Необходими състваки:
За тестото:
200 мл. вода
125 гр. маргарин (½ куб)
1 чаша брашно
5 яйца
2 ч.л. сол
За пълнежа:
500 мл. сладка сметана
200 гр. захар
2 пакетчета ванилия
За заливката:
150 гр. шоколад
60 гр. маргарин
Начин на приготвяне:
Сложете вода в тендежера докато заври заври. Добавере маргарина и солта. В горещата смес сложете брашното и разбъркайте добре, така че да се получи хомогенна смес. Преместете полученото тестото в друг съд докато се охлади.
Към сместа за тесто добавете едно яйце, разбъркайте добре преди да добавите следващото и така докато стигнете до последното. Тестото трябва да се получи гъсто и лепкаво.
Загребете с лъжица или по-малък черпак от сместа и в намаслена тава оформете продълговати топчета. Оставете разстояние между всяко бъдещо еклерче, защото тестото ще бухне. Печете в предвариотелно загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Време е за пълнежа. В голяма купа сложете сметаната, захарта и пакетчетата ванилия. Разбъркайте с миксера, докато се сгъсти. Покрийте с фолио съда и оставете в хладилника.
Тайната на еклерите е в печенето. Не се изкушавайте да отворите фурната по време на печенето и задължително оставете да се охладят в леко открехната фурна, без да изваждате.
Докато еклерите се охлаждат пригответе дресинга. Разтопете шоколада и маргарина на пара. Ако нямате подходящ съд, сложете на слаб огън и разбъркайте.
След като еклерите се охладят, разрежете ги хоризонтално с остър нож. Сложете пълнежа и съединете двете части на десерта. След като изстине върху всеки еклер залейте с шоколадовия дресинг.
Съвети:
- Ако искате по-богат вкус, за пълнеж използвайте пудинг ванилия.
- За да бъдат еклерите ви със златист загар, намажете с жълтък.
- Не се страхувайте да експериментирате. Поръсете с шоколадови пръчици или натрошени бадеми.
13 | 0 |