Еклери с шоколадов дресинг

Еклерче тук, еклерче там - вкъщи ще те ям!

Името "еклер" идва от френски - éclair, което в превод означава мълния. Не намираме особена логика между десерта и името, но може би трябва да се доверим на французите в избора им, защото едва ли има някой, който би могъл да остане безразличен към това сладко удоволствие.

 

Необходими състваки: 

 

За тестото:


200 мл. вода
125 гр. маргарин (½ куб)
1 чаша брашно
5 яйца
2 ч.л. сол



За пълнежа:


500 мл. сладка сметана
200 гр. захар
2 пакетчета ванилия


За заливката:


150 гр. шоколад
60 гр. маргарин

 

Начин на приготвяне:

 

Сложете вода в тендежера докато заври заври. Добавере маргарина и солта. В горещата смес сложете брашното и разбъркайте добре, така че да се получи хомогенна смес. Преместете полученото тестото в друг съд докато се охлади.

 

Към сместа за тесто добавете едно яйце, разбъркайте добре преди да добавите следващото и така докато стигнете до последното. Тестото трябва да се получи гъсто и лепкаво.

 

Загребете с лъжица или по-малък черпак от сместа и в  намаслена тава оформете продълговати топчета. Оставете разстояние между всяко бъдещо еклерче, защото тестото ще бухне. Печете в предвариотелно загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

 

Време е за пълнежа. В голяма купа сложете сметаната, захарта и пакетчетата ванилия. Разбъркайте с миксера, докато се сгъсти. Покрийте с фолио съда и оставете в хладилника.


Тайната на еклерите е в печенето. Не се изкушавайте да отворите фурната по време на печенето и задължително оставете да се охладят в леко открехната фурна, без да изваждате.

 

Докато еклерите се охлаждат пригответе дресинга. Разтопете шоколада и маргарина на пара. Ако нямате подходящ съд, сложете на слаб огън и разбъркайте.

 

След като еклерите се охладят, разрежете ги хоризонтално с остър нож. Сложете пълнежа и съединете двете части на десерта. След като изстине върху всеки еклер залейте с шоколадовия дресинг.

 

Съвети:

 

  • Ако искате по-богат вкус, за пълнеж използвайте пудинг ванилия.
  • За да бъдат еклерите ви със златист загар, намажете с жълтък.
  • Не се страхувайте да експериментирате. Поръсете с шоколадови пръчици или натрошени бадеми.
13 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay