Миналата седмица опитахме вкуса на Бразилия и Индия, а сега централна провинция в Китай привлече вниманието ни с един любим вкус и аромат.
Мястото е Съчуан - най-големият производител на зърно, рапица и свинско месо в Китай. Там храната е много лютива, но и изключително вкусна. Тук ще ви разкрием тайната на любимото ни пиле по сечуански, което можете да приготвите само за 10 минути.
Пиле по съчуански
4 пилешки филета – гърди, нарязани на кубчета
3 с.л. царевично нишесте
1 с.л. растителна мазнина /олио
4 скилидки чесън нарязан на ситно
5 с.л. соев сос
1 ½ с.л. бял балсамов оцет
¼ чаша вода
1 ч.л. захар
3 стръка зелен лук, нарязан диагонално на парчета (2-3 см)
½ ч.л. лют червен пипер (като опция)
Начин на приготвяне:
Изсипете нишестето в купа и оваляйте добре филетата в него, така че да се покрие с плътен слой нишесте. Загрейте олиото в дълбок тиган на среден огън. Запържете парченцата месо с чесъна, като непрекъснато разбърквате, докато покафенеят. Изсипете соевия сос, оцета, захарта и водата. Разбъркайте, сложете капак и гответе за около 5 минути, като тук индикатор ще ви бъде пилешкото месо – трябва вътрешността да не розовее.
Когато пилето е готово, изсипете и зеления лук, лютивия пипер (по желание) и оставете на огъня за около 2 минути без да закривате тигана с капак.
Сервирайте върху подложка от ориз.
4 | 1 |