Домати и миди - перфектното допълнение на южноиталианската паста

Спагети от южна Италия

Домати и миди - перфектното допълнение на южноиталианската паста

Надявам се всички ще се съгласите, че няма по-отличителна кухня от италианската. Вкусовете са толкова интензивни - карат те да усещаш живота по особен, истински начин. Ароматите на Италия са неповторими и омагьосващи. И в съчетание с живописните картини на тази романтична страна, италианската кухня е повече от гурме изживяване.

За да ви принесем дори и за миг в южна Италия, където африканската нотка в храната се усеща с повече "горещина" в сравнение с традиционната кухня на северната част, избрах един специалитет с миди и ароматен доматен сос. 

 

Спагети с миди и домати

500гр. спагети

500гр. миди

зехтин

1 малка глава кромид, нарязан на ситно

3 скилидки чесън

½ ч.л. чили

4 накълцани домата

2 с.л. свеж магданоз, нарязан на ситно

 

Начин на приготвяне:

Измийте мидите и ги почистете, като използвате малък нож. Накиснете ги в студена вода за около 10 минути, за да се отстранят всички песъчинки. След това в суха, нагорещена тенджерка изсипете мидите, поставете капака и оставете да се задушат за около 5 минути, докато се отворят. Махнете ги от огъня, оставете ги леко да изстинат и премахнете черупките. Месестата част сложете в купа на страна. За да си спестите тази операция можете да използвате готови почистени, замразени миди, които можете да намерите в големите супермаркети.

Сложете тиган за пържене на огъня и изсипете около 2 с.л. зехтин. Прибавете кромида, чесъна и чилито и сотирайте докато омекнат, но не запържвайте до златисто. Добавете и доматите, разбъркайте добре и оставете на слаб огън докато се получи приятен, гъст сос.

Докато сосът къкри, сложете спагети в голяма тенджера с подсолена вода. Съмнявам се, че не знаете как трябва да ги сготвите, но за всеки случай прочетете инструкциите на опаковката.

Когато пастата е готова, прецедете водата и смесете с доматеният сос и мидите. Завършете като поръсите с магданоз и сервирайте на момента.

 

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay