Смятаме, че е крайно време Халуми, саламуреното кипърско сирене, да попадне в светлината на прожекторите. Освен възхитителна консистенция и пикантен, солен вкус, високата точка на топене е това, което кара това сирене да се откроява. Когато се приложи топлина, се създава вкусна златиста коричка.
Тази салата е един от любимите ни начини да се насладим на халуми. Има хрупкав копър, сочни резенчета портокал, кремообразно авокадо и прост дресинг, пълен с билки, който свързва всичко. Това е пълноценно ЯСТИЕ, идеално за онези дни, когато просто не можете да се накарате да включите фурната.
Начин на приготвяне:
ЗА ДРЕСИНГА:
2 с.л. лимонов сок
1/4 ч. зехтин
2 с.л. нарязан копър
2 с.л. нарязана мента
сол
черен пипер
ЗА САЛАТАТА:
1 ч. нахут от консерва, изплакнат и отцеден
1 малка връзка копър
1/4 ч. зелени маслини
2 с.л. зехтин
250 грама Халуми
2 ч. рукола
1 среден портокал
1/2 зряло авокадо
червен пипер
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте всички съставки за дресинга и подправете на вкус със сол и черен пипер.
Добавете нахута, копъра и маслините в купата с дресинга и разбъркайте.
В голям тиган на среден огън загрейте 1 супена лъжица олио. Добавете халумито и гответе, докато се запържи до златисто и от двете страни, общо около 4-5 минути. Извадете сиренето в голяма чиния.
Добавете руколата и халумито в купата с нахут, копър и маслини и разбъркайте, за да се комбинират. Отстранете кората и костилката от половината авокадо и нарежете напречно на тънки филийки.
Добавете резените портокал и резените авокадо и разбъркайте много внимателно, докато се смесят. Подправете на вкус със сол, черен пипер и червен пипер и сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |