Муфулета е едновременно вид кръгъл сицилиански сусамов хляб и популярен сандвич, който произхожда от италианските имигранти в Ню Орлиънс, Луизиана.
Твърди се, че сандвичът Муфулета е създаден през 1906 г. в Central Grocery Co. на улица Decatur, Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ, от собственик на магазин, Салваторе Лупо, сицилиански имигрант.
Традиционният сандвич се състои от хлебче, разрязано хоризонтално и покрито със слоеве специална маринована салата от маслини, салам, шунка, сирене, проволоне и мортадела.
Салатата от маслини се прави с giardiniera (мариновани зеленчуци, подобни на нашата туршия).
Ето как да приготвите този вкусен италиански сандвич:
Необходими продукти:
За салатата:
1/2 ч. магданоз
1/2 ч. зелени маслини
1/3 ч. печени червени чушки
1/3 ч. маслини Каламата
2 с.л. каперси
2 с.л. зехтин
1/2 ч. giardiniera или туршия
За сандвича:
италианско хлебче или друга подходяща питка
100 грама салам Сопресата
100 грама Мортадела
100 грама Проволоне
100 грама Капикола
малко зехтин
Начин на приготвяне:
Първо направете салатата. Махнете костилките на маслините и сложете всички продукти в блендера или чопъра. Блендирайте до получаване на гладка смес.
Разрежете хлебчето и намажете долната част със салата. Наредете нарязаните колбаси и сиреното Проволоне.
Затворете хлебчето, сложете хартия за печене отгоре и покрийте с нещо тежко, за да може сандвича да стане по-плосък и салатата да пусне соковете си.
Можете да сервирате сандвича студен или да го намажете с малко зехтин и да го запечете за около 10 минути.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |