Сандвич „Муфулета“

Муфулета е едновременно вид кръгъл сицилиански сусамов хляб и популярен сандвич, който произхожда от италианските имигранти в Ню Орлиънс, Луизиана. 

Твърди се, че сандвичът Муфулета е създаден през 1906 г. в Central Grocery Co. на улица Decatur, Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ, от собственик на магазин, Салваторе Лупо, сицилиански имигрант.

Традиционният сандвич се състои от хлебче, разрязано хоризонтално и покрито със слоеве специална маринована салата от маслини, салам, шунка, сирене, проволоне и мортадела. 

Салатата от маслини се прави с giardiniera (мариновани зеленчуци, подобни на нашата туршия). 

Ето как да приготвите този вкусен италиански сандвич:

Необходими продукти:

За салатата:

1/2 ч. магданоз

1/2 ч. зелени маслини

1/3 ч. печени червени чушки

1/3 ч. маслини Каламата

2 с.л. каперси

2 с.л. зехтин

1/2 ч. giardiniera или туршия

За сандвича:

италианско хлебче или друга подходяща питка

100 грама салам Сопресата

100 грама Мортадела

100 грама Проволоне

100 грама Капикола

малко зехтин

Начин на приготвяне:

Първо направете салатата. Махнете костилките на маслините и сложете всички продукти в блендера или чопъра. Блендирайте до получаване на гладка смес. 

Разрежете хлебчето и намажете долната част със салата. Наредете нарязаните колбаси и сиреното Проволоне. 

Затворете хлебчето, сложете хартия за печене отгоре и покрийте с нещо тежко, за да може сандвича да стане по-плосък и салатата да пусне соковете си.

Можете да сервирате сандвича студен или да го намажете с малко зехтин и да го запечете за около 10 минути.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay