Малка черна рокля: Има ли действителна кражба в кавърa на Мария?

Малка черна рокля: Има ли действителна кражба в кавърa на Мария?

Нагло посегателство върху творчеството и таланта на текстописеца, създал текста за песента "Моят номер" на Теодора и DJ Jerry, беше извършено от Мария, както разкриха последните събития, свързани с авторските права.

Скандалната певица наскоро пусна кавър версия на хита, озаглавен "Малка черна рокля", която предизвика фурор преди 15 години.

Въпреки че оригиналният гръцки хит "Theos" на композитора Foivos има свободата да бъде интерпретиран от различни артисти, текстът е уникален и създаден специално за Теодора и DJ Jerry. През 2010 г. те издават своята версия на песента под името "Моят номер". Правата върху текста принадлежат на звукозаписната компания и автора на текстове.

Години по-късно Мария реши да наруши както правните, така и моралните аспекти на ситуацията, като претендира за песента, изпълнявайки я в оригиналната ѝ форма от 2010 г., с минимални козметични промени. Очаквано, собственикът на правата премахна нейното ново изпълнение от YouTube.

В отговор на това Diapason Records излезе с официално изявление до медиите, защитавайки работата на своите изпълнители, което гласи:

Във връзка с тиражираната в публичното пространство информация, която касае популярната песен на Теодора и DJ Jerry "Моят номер", издадена през 2010 година с продуцент Diapason Records, категорично заявяваме, че всички твърдения за неправомерно поведение или нарушение на нечии права от страна на Diapason Records са манипулативни и напълно неверни. Изцяло подвеждащи са разпространените в традиционните и интернет медии обвинения, че продуцентската ни компания е "свалила" неправомерно новото видео на изпълнителката Мария – "Малка черна рокля", което беше публикувано на 27.05.2024 г. в официалния YouTube канал на изпълнителката.

Diapason Records беше запознато с подготвяния от Мария проект, свързан с преработка на оригиналната гръцка песен със заглавие "Theos" на композитора Foivos, по която преди почти 15 години беше направена и кавър версията в изпълнение на Теодора и DJ Jerry. Версията на Diapason Records обаче беше създадена с оригинален текст на български език, правата върху който се притежават изключително от продуцента и издателската компания на българския автор на текста.

Въпреки отказа да се предоставят права за използване на текста на песента "Моят номер", Мария е създала своята кавър версия с използване на по-голямата част от него. Такова използване безспорно е нарушение на авторските права и на ексклузивните права на продуцента Diapason Records.

Всички мерки, предприети от Diapason Records във връзка със създалата се ситуация, са насочени към защита на изключителните права върху произведението и върху песента на Теодора и DJ Jerry, без да ограничават възможността на други артисти като Мария да направят свои кавър версии.

Важното в този случай обаче е, те да не нарушават чужди авторски права, като използват без съгласие текст на чужда песен. Diapason Records ще продължи да защитава творчеството на своите автори и изпълнители срещу всяко неоснователно и неправомерно действие, което нарушава техните права!", заявяват от Diapason Records.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay