Списък с неща, които да направите преди да забременеете

Списък с неща, които да направите преди да забременеете
Pexels

Преди да започнете да избирате име и да боядисвате детската стая, помислете как да подготвите тялото и живота си за вашия малък пакет радост. Ето и първите стъпки, на които да обърнете внимание:

Размърдайте се

Влезте във форма преди забременяване (въпреки че талията ви ще изчезне за известно време), за да улесните бременността и раждането. Стремете се към 30 минути упражнения през повечето дни. Ходенето, колоезденето и плуването са страхотни начини за тренировка. 

Яжте правилно за един

Съвсем скоро ще жадувате за сладолед и кисели краставички. Сега се съсредоточете върху правилното хранене. Ще имате нужда от много протеини, желязо, калций и фолиева киселина. Запасете се с плодове, ядки, зеленчуци, листни зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти. Намалете чипса, газирани напитки и други нездравословни храни с празни калории. Помолете партньора си да се присъедини към вас, за да ви улесни.

Вземете фолиева киселина

Помага за предотвратяване на сериозни вродени дефекти, които могат да се случат преди да разберете, че сте бременна. Ще намерите този витамин В в много храни, включително листни зеленчуци, цитрусови плодове и боб, но повечето жени се нуждаят от хапче, за да си набавят достатъчно количество.

Започнете с ежедневен прием на витамин. Когато планирате бременност, имате нужда от 400 микрограма фолиева киселина всеки ден, количеството в повечето мултивитамини.

Следете теглото си

Твърде слабата фигура може да затрудни забременяването.

Твърде високото тегло също може да причини проблеми: увеличава шансовете ви за диабет и високо кръвно налягане. Освен това може да удължи раждането, а вие не искате това!

Говорете с вашия лекар какво тегло е здравословно за Вас.

Направете преглед

Искате ли да споделите вашите планове? Започнете с вашия лекар. Вижте го няколко месеца преди да започнете да се опитвате да забременеете. Попитайте за:

  • Тестове или ваксини, от които се нуждаете
  • Пренатални витамини
  • Как да управлявате или контролирате всички здравословни проблеми, които имате
  • Лекарства, които можете и не можете да приемате по време на бременност

Генетично консултиране

Няма кристална топка, която да ви каже чии очи ще получи вашето бебе. Но вашият лекар може да препоръча тестове ако има висок риск да имате бебе с генетично заболяване. Прост тест на кръвта или слюнката може да види дали носите гени за някакъв тип заболяване, което излага на риск плода.

Вижте вашия зъболекар

Добре е както за вашето бебе, така и за вашата усмивка. Бременността повишава шансовете ви за заболяване на венците, здравословен проблем, който също може да направи ранното раждане по-вероятно. Така че почиствайте и проверявайте зъбите си, четкайте, почиствайте с конец и изплаквайте с антисептична вода за уста всеки ден.

Намалете кофеина

Някои експерти препоръчват да приемате не повече от 200 милиграма кофеин на ден, докато се опитвате да забременеете и по време на бременност. Това е около една чаша кафе. 

Ако не можете да продължите без сутрешната си напитка, просто изпийте една.

Откажете пушенето

Сред другите му недостатъци, пушенето може да затрудни забременяването. И запалването по време на бременност може да повиши вероятността от проблеми като преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и спонтанен аборт. Освен това излага вашето бебе на риск от синдром на внезапна детска смърт (SIDS).

Помолете и партньора си да се откаже. Пасивното пушене също е опасно. И може да навреди на мъжката плодовитост.

Спрете да пиете

Тъй като не знаете точно кога ще забременеете, откажете се от напитките сега. Пиенето по време на бременност повишава шансовете за вродени дефекти. Алкохолът понякога също може да затрудни зачеването.

Не се паникьосвайте, ако се окаже, че сте изпили бира или чаша вино, преди да разберете, че очаквате бебе. Едно питие нищо няма да навреди. Но тъй като лекарите не знаят какво количество алкохол причинява проблеми, играйте безопасно и избягвайте изцяло алкохола.

Бюджет за бебе

Бебетата се нуждаят от много неща. Те преминават през около 8000 памперса, преди да бъдат приучени да ходят на гърне! Ще ви трябват дрехи, столче за кола и количка и може би адаптирано мляко и бутилки. Имайте предвид, че вашите разходи ще включват също посещения при лекар.

Разгледайте предимствата си

Ако работите, помислете какво искате да правите, след като имате бебе.

Някои компании предоставят платен отпуск след раждането. Други предлагат неплатен отпуск. Може също да можете да използвате болнични дни или отпуск, преди да се върнете.

Проверете и вашия здравен план, за да видите кои лекари и болници покрива.

Подгответе своя домашен любимец

Ако вашето куче или котка е било вашето дете с козина, то плачещо, гукащо бебе, което внезапно се появява, може да ги разстрои или обезпокои. Помогнете им да се приспособят сега.

Донесете бебешки принадлежности, включително лосион и пелени, в къщата, за да могат да свикнат с миризмите. Също така задайте нови правила, като да стоят далеч от мебелите или да не влизат в детската стая. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay