Калистеника- какво представлява?

Калистеника- какво представлява?
Pexels

Калистениката е форма на тренировка, която използва теглото на тялото, заедно с гравитацията, за да помогне за укрепване на мускулите, да увеличи издръжливостта и да подобри мобилността.

Упражненията варират от прости движения, които не изискват никакво оборудване, до по-интензивни движения като набирания или бърпи, както и обичайни упражнения като лицеви опори, напади, клякания и коремни преси. Някои хора дори смятат калистениката за форма на гимнастика.

Тъй като тези упражнения лесно се вписват в почти всеки тренировъчен стил или режим на упражнения, те са идеални както за начинаещи, така и за напреднали. Като цяло калистениката е отличен начин за тренировка, който е достъпен за хора от всички възрасти и нива на фитнес подготовка.

Ето какво трябва да знаете за ползите от калистениката, както и как да започнете:

Ползите от калистениката

Калистениката е чудесен начин да изградите сила и да подобрите вашето фитнес ниво - независимо от текущото ви фитнес ниво или опит. Тази форма на тренировка има и редица ползи за здравето. Ето някои от по-забележителните предимства на включването на калистениката във вашата тренировка:

Увеличава силата

Калистениката последователно повишава мускулната сила чрез движение. Малко проучване установява, че калистениката може да подобри силата за относително кратък период от време. След осем седмици такива упражнения участниците увеличили броя на лицевите опори и набиранията, въпреки че тренировките им не включвали тези специфични упражнения. Междувременно изследваните, които не са се занимавали с калистеника, не нямат същите подобрения. 

Подобрява издръжливостта

Включването на калистеника във вашата рутинна тренировка може да доведе до подобряване на сърдечно-съдовото здраве, включително повишена издръжливост и по-здраво сърце. Всъщност изследователите са открили, че калистениката е еквивалентна на бягане на бягаща пътека или интервални тренировки. 

Помага при поддържане на теглото

Калистениката може да помогне за намаляване на телесните мазнини, като същевременно поддържа или увеличава мускулната маса. Освен това е по-аеробна по природа, което може да помогне и при загуба на тегло. 

Подобрява позата

Движенията, необходими за извършване на калистеника, разтягат и укрепват вашите мускули, сухожилия и връзки. Редовното включване на тези упражнения в тренировъчния ви план може не само да ви помогне да подобрите баланса и гъвкавостта си, но и да подобрите стойката си.

Изследователите също отбелязват, че калистениката може да бъде особено полезна за начинаещи, които преди са имали по-заседнал начин на живот. 

Повишава настроението и благосъстоянието

Докато упражненията могат да повишат настроението ви, да намалят стреса ви и да подобрят общото ви чувство за благополучие, калистениката може да предложи допълнителни ползи за вашето психично здраве. Например, изследванията показват, че художествената гимнастика може да намали когнитивния спад и може да бъде полезна за превенция на деменция. Калистениката може дори да бъде полезна за подобряване на настроението при хора с определени заболявания като множествена склероза или анкилозиращ спондилит. 

Как да започнете?

Ако искате да започнете да правите калистеника, важно е да имате план. За да започнете, определете кога искате да тренирате и къде ще го правите. Също така може да бъде полезно да планирате тренировките си. По този начин ще бъде по-вероятно да приоритизирате тренировката си и да се придържате към нея.

Трябва да планирате какви движения ще правите и за колко време. Ако имате проблеми с изготвянето на план, може да ви бъде полезно да работите със сертифициран треньор или да намерите видеоклип или урок онлайн. Просто се уверете, че отговаря на вашето ниво на подготовка и е нещо, което бихте правили с удоволствие.

За кого е подходящо?

Калистениката е идеална както за начинаещи, така и за опитни спортисти, които искат да тренират без необходимост от оборудване. Тъй като повечето от тези упражнения разчитат на телесното ви тегло за съпротива, можете да изпълнявате тези движения на кратки интервали във всяко малко пространство.

Имайте предвид също, че калистениката активира множество мускулни групи и включва много движение. Въпреки че тези характеристики насърчават подобряването на вашата мобилност и увеличават сърдечната ви функция, те също могат да представляват някои рискове, ако имате проблеми със стабилността, определени медицински състояния или възпаление на ставите. Но ако се прави правилно, калистениката е идеална тренировка за цялото тяло, която може да се прави от всеки.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay