Макар че често свързваме пащърнака със захранването на бебето и го приемаме по-скоро като бебешка храна, този кореноплоден зеленчук е изключително вкусен и много полезен. С негова помощ могат да се приготвят много вкусни ястия, различни от бебешко пюре.
Ето как да приготвите вкусна, затопляща и много ароматна супа от пащърнак, която е чудесна за есента:
Необходими продукти:
3 с.л. масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
6 броя пащърнак
малко парченце джинджифил
1 ч.л. семена от кимион
1 ч.л. семена от кориандър
2 шушулки кардамон
1 литър зеленчуков бульон
150 мл сметана за готвене
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете нарязания на ситно лук и гответе няколко минути, докато омекне.
Добавете накълцания на ситно чесън и настъргания джинджифил. Гответе още няколко минути, след което добавете почистения и нарязан пащърнак, както и всички подправки.
След това добавете бульона, сложете капака на тенджерата и оставете да ври около 30 минути. Добавете половината от сметаната, оставете да заври и свалете от котлона.
Пасирайте с пасатор или прехвърлете зеленчуците в блендер и пасирайте до получаване на гладка консистенция.
Сервирайте в купички, като добавите още сметана и малко зехтин.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |