15 места, на които има повече микроби от тоалетната

Дори и да не вярвате - има такива!

15 места, на които има повече микроби от тоалетната

Знаем, че банята, както и тоалетната, са средите, които микробите отказват да "напуснат” най-упорито. Има обаче други места и предмети, които са неизменна част от ежедневието ви, но навярно дори не подозирате колко голям източник на бактерии са.

След като разберете кои са те, ще помислите отново дали тоалетната е най-опасното място за вашето дете, когато става въпрос за зарази.

1. Четката за зъби
Най-често съхраняваме четката си за зъби в чаша, заедно с четките на останалите членове в семейството. Или пък я оставяме над шкафчето в банята, свободно изложена на микробите, които се носят във въздуха.

Помислете какво се случва с четката, когато чистите тоалетната чиния. Разпространявате всякакви бактерии, които са причинител на различни болести, във въздуха. За да предпазите четката си за зъби, я съхранявайте в специална кутийка.

2. Бюрото
Според проучване на университета в Аризона на бюрото ви се намират 400 пъти повече бактерии, отколкото в тоалетната. До тази статистика се доближават и телефонът, кранчето на мивката и вратичката на микровълновата.

Съветът ни е винаги да държите антибактериални кърпички в близост до мястото, на което работите.

3. Технологичните устройства

15 места, на които има повече микроби от тоалетната

Независимо дали сте вкъщи, или на работа, телефонът ви най-вероятно не е особено чист. Мобилните устройства могат да съдържат 10 пъти повече бактерии отколкото тоалетната чиния. Клавиатурата ви пък може да е 200 пъти по-мръсна, дори ако никой друг освен вас не я използва.

Затова не пренебрегвайте инструкциите за съхранение, които вървят заедно с новия таблет или компютър. Същото се отнася и за дистанционното.

4. Менюто в ресторанта

15 места, на които има повече микроби от тоалетната

Представете си колко хора докосват всеки ден менюто в ресторанта и колко дълго го държат в ръце, докато изберат какъв да бъде обядът им. В някои от ресторантите е прието менюто да бъде почиствано между всяка една смяна на работниците, но това не е достатъчно.

Така че и тук ще ви трябват кърпички, които да използвате преди да донесат храната ви. Най-добре не докосвайте лицето си преди да сте ги използвали.

5. Пазарните чанти за многократна употреба
Когато избирате плодове и зеленчуци, вероятно докосвате голяма част от тях, сравнявайки качеството и цената им. Но дали всеки, който го прави, предварително е измил ръцете си? Не можете да бъдете сигурни. Така че в момента, в който сложите продукта в пазарната си чанта, най-любезно каните микробите вътре.

За да се справите с проблема, трябва да перете пазарната си чанта почти толкова често, колкото и бельото си.

6. Машинaтa за лед

15 места, на които има повече микроби от тоалетната

Скорошно проучване показва, че десет от най-известните ресторанти във Великобритания използват машини за лед, които съдържат повече бактерии, отколкото тоалетната. Преди да си кажете, че това е проблем на британците, ще ви кажем, че няма как да бъдете сигурни дали това не се случва и в нашата страна.

Единственото решение е да се храните по-често вкъщи или да избягвате употребата на лед, когато вечеряте навън.

7. Килимът
200 000 бактерии се крият на всеки 6 кв.см. от килима ви, което е доста повече, отколкото в тоалетната чиния. Освен това, мъртвите клетки, които кожата ви отделя, буквално захранват тези микроби.

Използването единствено на прахосмукачка не е достатъчно. Трябва също така да почиствате килима с водна пара. Най-добре е да го замените с дървен паркет или плочки.

8. Бравата на вратата
Особено на обществени места, бравите са едни от най-мръсните места, тъй като са докосвани от стотици хора всеки ден. Почиствайте бравите в къщата си редовно, ако е възможно дори всеки ден. А когато сте навън, уверете се, че в чантата си имате дезинфектант, който да използвате при нужда.

9. Дръжките на кошниците в супермаркета
Те също са пипани от голям брой хора ежедневно. Изобщо не е сигурно дали персоналът на супермаркета чисти кошниците и количките всеки ден - най-вероятно не. Изходът и при тази ситуация отново са дезинфекциращите кърпички.

10. Ключовете за осветление

15 места, на които има повече микроби от тоалетната

При тях положението е същото, както при бравите и кошниците. Трябва да имате предвид, че най-мръсни обикновено са ключовете в банята и в детската стая. Затова ги почиствайте редовно.

11. Ваната и душът

15 места, на които има повече микроби от тоалетната

Взимането на гореща вана несъмненео е приятно, докато не помислите за количеството бактерии, които може би лежат на дъното й. Голяма част от микробите, които отмивате от тялото си, попадат директно върху повърхността на ваната. Някои остават там, дори след като сте приключили. Средата, в която виреят, е "перфектна” за развитието им.

Същото важи и за душа, за който се твърди, че е дори по-голям бактериален развъдник от ваната. Затова отделяйте повече време за почистване на ваната и го правете редовно. Инвестирайте в автоматична чистачка за душ, която да използвате след всяко къпане.

12. Възглавницата
Дори ако възглавницата ви може да бъде слагана в пералнята, наистина ли я перете често, или отбивате номера с пране само на калъвката? Дори през калъфката, възглавницата е изложена на опасност от различни бактерии, които идват от телесните секрети на всеки човек.

За да удължите живота на възглавницата си, взимайте си душ преди лягане. Спазвайте инструкциите за съхранение на етикета и я сменяйте всяка година. Ако страдате от някакъв вид алергия, е препоръчително да я сменяте дори по-често.

13. Матракът
Прахта, която се натрупва по матрака, след 10 години увеличава двойно неговото тегло. Затова се грижете за него редовно и винаги използвайте чаршаф. Вижте как да почистите матрака си по най-ефективния начин.

14. Дамската чанта
Колко от споменатите дотук предмети слагате в чантата си при всяко излизане? Или дори не премахвате от нея? Къде я поставяте, когато позлвате публични тоалетни? Именно…

Затова почиствайте чантата си редовно. Поне веднъж месечно изпразвайте съдържанието й и я почиствайте основно както отвътре, така и отвън.

15. Банкнотите

15 места, на които има повече микроби от тоалетната

Парите винаги ще бъдат мръсни, затова не ви съветваме да ги чистите. Можете обаче да използвате дезинфектант, ако вадите прекалено много банкноти от портфейла си дневно. 

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

9 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 26.06.2014|11:50
Виж ти колко интересно .
6
Не е посочен 24.06.2014|12:33
Клавиатура, телефон за тях знам, че са много мръсни.
5
Не е посочен 24.06.2014|11:15
всичко си е мизерия,ама ние смятаме тоалетната за най-мръсна
4
Не е посочен 24.06.2014|11:14
Микробите са навсякъде около нас за жалост.
3
Не е посочен 23.06.2014|20:16
Наясно съм с това.
2
Не е посочен 23.06.2014|16:00
Ами че то навсякъде миркоби бе;) Не можем да се предпазим от всичко , все пак трябва д аис градим някакъв имунитет
1
Не е посочен 23.06.2014|15:37
Там, където пипат повече ръце е нормално да има повече микроби.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay