Етерични масла срещу тревога и безпокойство

Етерични масла срещу тревога и безпокойство

Има периоди, когато психологическото натоварване значително се увеличава. Работни "маратони", трудни родителски задължения, грижи за болен любим човек, ситуация на финансова несигурност... А ситуацията с вирусната пандемия не добавя оптимизъм: освен общия стрес и тревожност се добавя и раздразнението, което нараства поради самоизолация.

В живота на всеки един от нас има много такива моменти. Жените са особено чувствителни към ситуации на емоционален стрес, тъй като по природа нервната им система е по-чувствителна и по-лабилна. Ако не вземете допълнителни мерки, тогава след първоначалната стресова реакция (безпокойство, раздразнителност, тревога) може да настъпи психическо изтощение и апатия.

Етерични масла срещу тревога и безпокойство

За да поддържате постоянно спокойствие и добро настроение, без да изпадате в песимизъм и да не позволявате на обстоятелствата да надделеят, ще бъде полезно да се обърнете към естествените аромати. В тази статия ще дадем 5 арома рецепти с етерични масла, които ще помогнат за облекчаване на безпокойството и тревожността.

Как етеричните масла са свързани с емоциите?

 Етеричните масла, въздействайки върху древната част на мозъка – лимбичната система, предизвикват цяла каскада от биохимични реакции, участващи в процесите на психо невроимунната регулация. Не само клетките на обонятелната система, но и много други клетки на тялото имат рецептори за ароматни вещества. Под въздействието на отделни компоненти на етеричните масла може да настъпи ускоряване или намаляване на сърдечната честота, отпускане на гладката мускулатура на белите дробове (и следователно по-лесно дишане), промени в съдовия тонус, активиране или отпускане на нервната система. Редица етерични масла имат стимулиращ ефект върху нервната система, помагат за справяне с умората и упадъка на силите.

Други, напротив, могат да успокоят, да премахнат състоянията на тревожност, безпокойство, паника, да помогнат за внимателното преценяване на случващото се. Някои компоненти на етеричните масла (по-специално линалол) взаимодействат с GABA (гама-аминомаслена киселина) рецептори, което осигурява седативен и аналгетичен ефект. Избирайки правилните етерични масла и извършвайки прости процедури за домашна ароматерапия, базирани на тях, можете по-адекватно да реагирате на трудностите в живота, да взимате по-точни решения, да се изтощавате по-малко и да си починете по-добре.

Етерични масла срещу тревога и безпокойство

На какви етерични масла трябва да се обърне внимание в ситуация на умствено претоварване? Ароматерапевтите, на базата на богат опит в работата с различни емоционални проблеми, подбират етерични масла за подкрепа на нервната система, като лавандула, бергамот, червена мандарина, маточина, кедър, тамян.

В тази статия ще дадем предложения за 5 етерични масла за ароматерапия, които ще помогнат за облекчаване на безпокойството и тревожността.

Рецепта 1. С Лавандула

Етеричното масло от лавандула със своя деликатен, свеж и "ефирен" аромат е може би най-известното от релаксиращите и успокояващи масла. Получава се чрез парна дестилация от най-ароматните лавандулови храсти, отглеждани в средиземноморските страни. Поради популярността си лавандуловото масло често се фалшифицира, а в продажба често могат да бъдат намерени проби с ниско качество. Но само най-доброто органично масло от лавандула има пълния спектър от предимства.

Основните компоненти на етеричното масло от лавандула са монотерпенови алкохоли и естери (главно линалол и линалиацетат). Благодарение на тях лавандуловото масло облекчава нервното напрежение, повишава психологическата стабилност, спомага за по-бързото заспиване и прави съня по-дълбок. Лавандулата е едно от най-универсалните масла, може да се прилага върху кожата в чист вид или смесено с мастни масла. Подходяща е за всякакви релаксиращи процедури - масажи, вани, локални бани или апликации. Добавено към арома лампата, тя създава атмосфера на спокоен, хармоничен комфорт в къщата.

Аромакомпрес "Преброяване на овце" 

1 чаена лъжичка базово масло (бадемово, жожоба или зехтин) 

2 капки етерично масло от лавандула  

2 капки етерично масло от бергамот  

2 капки етерично масло от кедрово дърво

Разбъркайте, навлажнете мека кърпа, нанесете в средата на гърдите (тимусната област). Поставете в найлонов плик на сутринта и използвайте отново на следващата вечер. Улеснява заспиването, подобрява качеството на съня.

Рецепта 2. С Бергамот

Подобно на други цитрусови масла, маслото от бергамот се получава чрез студено пресоване на кората на плода. Съдържа типични цитрусови монотерпени (предимно лимонен), което обяснява интензивния му аромат и високата му летливост. Но маслото от бергамот се отличава от другите цитрусови плодове с високо съдържание на "цветни" компоненти - линалол и линалил формат. Това обяснява неговото успокояващо, антидепресивно и дори леко хипнотично действие.

Аромапсихолозите подчертават, че ароматът на бергамот облекчава страха, повдига настроението и балансира емоционалния фон. При менопауза помага за облекчаване на дискомфорта, причинен от горещи вълни и емоционални колебания. На работното място бергамотът е ефективен за повишаване на мотивацията и за освобождаване от страха от говорене, у дома – за облекчаване на нервното напрежение и тревожност, при пристъпи на паника и нарушения на съня.

Етерични масла срещу тревога и безпокойство

Почти всеки харесва основния аромат на бергамот, това е идеалният начин да се справите със стреса и да си повдигнете настроението в облачна сутрин. Но ако ще излезете на ярко слънце, по-добре е да предпочетете друго етерично масло, тъй като маслото от бергамот взаимодейства с ултравиолетовите лъчи, което може да предизвика дразнене на кожата. 

Балсам за душата 

1 ч.л базово (мазно) масло 

2 капки етерично масло от бергамот

Смесете, нанесете върху мека кърпа, загрейте в ръцете, нанесете върху областта на сърцето.

Рецепта 3. С Червена мандарина

Основният компонент на етеричното масло от червена мандарина е лимоненът, който осигурява неговия цитрусов аромат и стимулиращ ефект. Освен това маслото от мандарина съдържа метил антранилат, който създава настроение на искряща, безгрижна радост. Етеричното масло от мандарина е полезно за облекчаване на спазми от различно естество, повишава жизнеността, активира храносмилането.

При възрастни етеричното масло от червена мандарина е полезно при депресивно настроение, синдром на прегаряне, раздразнителност и по време на кризи. По време на боледуване укрепва имунната система и общия тонус, ускорява възстановителния процес, улеснява посещението на лекар и престоя в болницата. Идеални партньори за това масло са всички иглолистни аромати. 

Бързо освобождаване от тревожност 

20 мл базово (мазно) масло 

4 капки етерично масло от червена мандарина 

4 капки био етерично масло от лавандула  

2 капки етерично масло от тамян. 

За общ или локален масаж преди медицински преглед, при тревожност и паника. Нанесете, като масажирате, от двете страни на гръбначния стълб и нежно втрийте в ушните миди.

Облекчаване на психическото напрежение 

50 мл базово масло 

7 капки етерично масло от мента  

7 капки  етерично масло от лавандула

Смесете, използвайте за масаж на главата и шията.

Рецепта 4. С Кедър

Етеричното масло от атлантически кедър се различава значително от другите иглолистни масла. Получава се не от игли, а от натрошено дърво. И ароматът му е доминиран не от свежи иглолистни тонове (наличието на които се дължи на леки монотерпени - пинени), а от плътни смолисти нотки. Основните компоненти на етеричното масло от кедър, алфа-кедрен и бета-кедрен, са много специфични и не се срещат в други масла. Те са отговорни за мощния успокояващ и укрепващ ефект на аромата на кедър. Нищо чудно, че интериорът на храмовете е бил обшит с кедрово дърво от дълго време - това създава много специална атмосфера на психологическа сигурност и духовен подем.

Ароматът на кедър хармонизира, укрепва, помага за мобилизиране на умствените сили, дава самочувствие, полезен е при нарушения на съня, с изтощителни хронични заболявания. Помага за издържане на раздялата и намиране на подкрепа в трудни ситуации, дава основа за нови начала, освобождава от натрапчиви мисли. Кедърът се счита за един от най-мъжките аромати, но е подходящ и за жени, особено в моментите, когато трябва да се съберете вътрешно, да проявите търпение и духовна сила.

Отпускане на гърба 

20 мл базово (мазно) масло 

4 капки етерично масло от бергамот

3 капки етерично масло от лавандула, 

3 капки  етерично масло от кедрово дърво. 

Смесете, използвайте за релаксиращ масаж на напрегнати, уморени, спазматични мускули на гърба.

Етерични масла срещу тревога и безпокойство

Рецепта 5. С Тамян 

Етеричното масло от тамян се получава от смолата на пустинен храст. Интересното е, че освен мощни смолисти и опушени нюанси, ароматът му съдържа леки иглолистни и цитрусови нюанси, което се обяснява с наличието на пинени и лимонен. Характерен компонент на маслото от тамян е алфа-туйен. Преди хиляди години древните египтяни вече са били запознати с антибактериалните и защитни свойства на тамяна, използвайки го при балсамиране.

Векове наред тамянът е бил използван в различни религиозни церемонии, за да укрепи духа на вярващите, да ги освободи от суетата и да ги настрои във възвишено настроение. Днес това ценно етерично масло се използва като антидепресант и болкоуспокояващо, подобрява съня, помага за издържане на психологически стрес и справяне с негативните емоции.

Успокояващо разтриване:

2 капки етерично масло от лавандула

2 капки етерично масло от бергамот

1 капка етерично масло от тамян

Смесете с малко базово масло или мед. Използвайте за разтриване. 

Природата дава на човек всичко необходимо за живот в хармония със света и сега всички ние се нуждаем от нейната подкрепа повече от всякога. Ароматните масла са силите на природата, естествена помощ за нашата психика, която ни позволява да поддържаме бистър ум, добро настроение и спокойствие в трудния съвременен живот.

Аромапсихолог Росица Петрова

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay