Как да спите по-добре, ако пандемията ви тревожи

Как да спите по-добре, ако пандемията ви тревожи

Разпространението на коронавируса продължава и това се отразява на работните ни места, на финансите и благосъстоянието ни, така че сега е по-важно от всякога да установим или поддържаме добри навици за сън, които ще помогнат на тялото ни да се пребори с вирусите и да бъде здраво.

Дихателната ви система трябва да работи оптимално, както и имунната ви система. И единственият начин това да се случи е ако мозъкът ви преминава през здравословните етапи на съня без прекъсване.

Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се постигне. Екстремният стрес, причинен от пандемията от коронавирус, естествено води до много безсънни нощи. За щастие, има много лесни техники, които да ви помогнат да спите по-добре и да намалите времето за заспиване и въртене в леглото.

Наслаждавайте се на естествената светлина през деня. Проучвания сочат, че излагането на естествена светлина помага на телата ни да се придържат към последователен график на съня. Въпреки че днес е по-трудно да излезете навън и да се попечете на слънце, има начини да събирате слънчеви лъчи и от комфорта на собствения ви дом. Ако работите от вкъщи, разположете работното си място до прозорец и ако е възможно излезте навън по време на обедната си почивка, като разбира се спазвате социална дистанция.

Вземете горещ душ или вана преди лягане. Този релаксираш акт подготвя мозъка ви за сън, като естествено задейства освобождаването на мелатонин. Най-добрият начин за повишаване на хормона е понижаването на телесната температура. Когато излезете от душа или ваната, телесната ви температура ще спадне и следователно мелатонинът ще се повиши.

Комуникирайте с други хора. Въпреки че трябва да избягвате срещите, това не трябва да ви спира да бъдете социални. Намерете начин да останете във връзка с близки и приятели, въпреки физическата дистанция. Общуването е важно за понижаване на стреса.

Движете се редовно. Правенето на упражнения ежедневно е наистина добра идея. Само защото сте вкъщи, не означава, че не може да се движите. Дори не е нужно да правите толкова активни тренировки, лекото движение е достатъчно, за да подобрите съня си. Най-доброто време за разходки е рано сутрин или в ранния следобед.

Придържайте се към последователен график на съня. Може да се изкушите да си поспивате по всяко време или да спите до късно, но не се поддавайте. Лекари препоръчват да се будите с нормалната си аларма за работа и да си лягате, както обикновено. Ще спите по-добре, ако продължите да лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден.

Започнете да си водите дневник. Днес има много причини, поради които да се чувствате стресирани. Естествено е да разсъждавате върху тях, докато се въртите в леглото, но се опитайте да се избавите от този навик, като вместо това записвате мислите си в дневник. В него отбелязвайте вашите конкретни притеснения и планирайте списъка с нещата, които искате да свършите през следващия ден.

Ограничете времето, в което се взирате в екран преди да си легнете. Тъй като сте си повече време вкъщи, е нормално да прекарвате повече време пред екрана на телефона, таблета или телевизора, заради дистанционната работа, виртуалните срещи с близки, ровенето в социалните мрежи и информирането с последните новини около пандемията. Това е обяснимо, но се опитайте да си наложите граници в името на добрия сън. Избягвайте електрониката поне един до два часа преди лягане. Слабата светлина вечер помага за секрецията на мелатонин, което сигнализира на тялото, че ще последва сън.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay