Какво ще се случи с кожата ви, ако спрете да използвате сапун

Какво ще се случи с кожата ви, ако спрете да използвате сапун

Свикнали сме да мислим, че щом кожата скърца, значи сме я почистили перфектно. Но прекомерната употреба на различни сапуни може да нанесе повече вреда, отколкото предполагате. Някои от съставките в сапуните като аромати, SLS и различни консерванти влошават вида на кожата и могат да навредят на здравето.

Ами, ако не използваме сапун изобщо?

Кожата ви ще бъде по-здрава

Къпането само с вода ще балансира защитния слой на кожата ви. Докато сапунът ефективно премахва замърсяванията от тялото ви, той също така почиства естествените масла, отделяни от кожата ви. Редовното използване на сапун също може да наруши pH баланса на кожата ви, оставяйки я суха и раздразнена. Ако не искате да изключите напълно сапуна от ежедневната си грижа, то изберете такъв, който е с Ph, максимално близко до това на кожата.

Ще се отървете от неприятните миризми

Сапунът ви предоставя краткосрочно приятно ухание, но това прави кожата ви по-уязвима към бактерии. Тежките съставки в сапуна нарушават баланса между кожните масла и бактериите, които живеят по кожата ни, което кара кожата да произвежда още повече масло и бактерии. Антибактериалните сапуни са особено вредни, тъй като убиват полезните микроби заедно с лошите.

Сапунът е вреден за интимната област

Редовното къпане със сапун може да изсуши гениталната област, което води до определени здравословни състояния. Най-добре е да използвате топла вода за измиване на интимните си части.

Няма да имате бръчки

Съставките в сапуна могат да увредят киселинната обвивка на кожата ви, което от своя страна може да доведе до много кожни състояния, като акне и дерматит. Къпането със сапун изсушава кожата ви, вследствие на което се появяват бръчки.

Ще усвоявате по-добре витамин D

Освен че допринасят за преждевременното стареене на кожата, сапуните могат да попречат на усвояването на витамин D. Кожата ни превръща слънчевата енергия във витамин D и някои здравни специалисти препоръчват да разредим честотата на душовете, тъй като те нарушават баланса на кожата и "отмиват" част от витамин D. Въпреки това, много медицински лица смятат, че витамин D остава в кожата дори след душ.

Какво можете да ползвате вместо сапун:

Почистващи масла. Почистващите препарати на маслена основа са по-здравословната алтернатива на сапуните. Те премахват замърсяванията и мъртвите кожни клетки от кожата, без да нарушават нейната маслена бариера.

Сухо четкане. Използването на суха четка ексфолира кожата ви и ускорява процеса на обновяване, като я прави млада и свежа.

Изцяло естествени ексфолианти. Можете да направите свой собствен микс, като използвате съставки директно от килера си. Например, комбинация от овесени ядки, мед и захар ще ексфолира и почисти кожата ви, без да я уврежда.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay