Коя е най-здравословната поза по време на сън?

И кои позиции не са никак препоръчителни...

Коя е най-здравословната поза по време на сън?

Знаете ли, че позицията на тялото по време на сън е важна за здравословното ви състояние? Има някои пози, които са изключително вредни за фигурата и структурата на тялото, а и за здравето като цяло.

Замисляли ли сте се коя е най-честата позиция, в която се събуждате сутрин? Време е да обърнете внимание на това и да проверите дали начинът, по който прекарвате нощта, е полезен за вас и вашето здраве. Ако спите най-често…

На една страна
Тази поза е подходяща за хора, които страдат от обструктивна сънна апнея, както и за тези, които имат проблеми с хъркането. Спането на една страна изправя гръбнака и предотвратява болките в него.

Минусът на тази позиция е, че може да доведе до поява на бръчки, тъй като едната част от лицето през цялата нощ е положена върху възглавницата. Освен това притискането на едната част от тялото върху леглото оказва напрежение върху гърдите. Затова не е препоръчително да прекарваме цялата нощ в тази поза.

Въпреки всичко, учените препоръчват бременните жени (особено тези, които са в напреднала бременност) да спят на лявата си страна, защото по този начин подпомагат притока на кръв към сърцето, който е изключително важен и за майката, и за детето. Спането на лявата страна би облекчило симптомите на хората, които страдат от киселини в стомаха или лошо храносмилане. В същото време обаче то притиска белите дробове и стомаха. Най-честият отрицателен ефект от спането в тази поза на сутринта е изтръпване на ръцете.

По гръб

Коя е най-здравословната поза по време на сън?

Спането по гръб поддържа врата, гръбнака и главата в неутрална позиция, без да упражнява никакво напрежение върху гърба. Затова тази поза е препоръчвана от лекарите по света. Тя предотвратява събуждането с болки в гърба или пък със схванат врат, а и спомага за подобряване на общото състояние на врата и гърба. Освен това фактът, че върху лицето ви също не се упражнява никакъв натиск, подсказва, че образуването на бръчки, вследствие на тази поза по време на сън, е невъзможно.

По корем

Коя е най-здравословната поза по време на сън?

Тази позиция не е никак препоръчителна, защото оказва напрежение върху мускулите, ставите и гръбнака и често причинява изтръпване на крайниците и дори на главата. В тази позиция органите са притиснати, което пречи на работата им. Тя е препоръчителна само за хората, които имат големи проблеми с хъркането, тъй като позата по корем държи горните дихателни пътища отворени през цялата нощ.

Позиция "ембрион”

Коя е най-здравословната поза по време на сън?

Ако спите свити на кълбо, като придържате коленете към гърдите си, най-добре е да промените позата си по време на сън. Тази позиция е една от най-лошите, защото оказва огромно напрежение върху врата и гърба. Позицията "ембрион” ограничава дишането, особено при бременните жени и при хората, които хъркат. А това води до влошаване качествено на съня.

С възглавница

Коя е най-здравословната поза по време на сън?

Позицията по време на сън, подкрепена от възглавница, е добър вариант за облекчаване на болките в гърба, както и за подобряване качеството на съня. Добавянето на възглавница подобрява всяка една от позите през нощта. Ако спите по гръб, можете да я поставите между коленете си, без да натоварвате излишно гръбнака. В случай че спите по корем, поставете възглавницата под бедрата си, за да подкрепите ставите.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay