Нека всички зловония изпаднат в агония

Ето няколко съвета как да откриете източника на лоши миризми, както и как да ги премахнете

Нека всички зловония изпаднат в агония

Може би няма нищо по-неприятно от това да влезете в нечий дом и да усетите неприятна миризма. Но как бихте постъпили, ако този дом е вашият?

Причините могат да бъдат много и от различен характер. Всички обаче имат източник - домашен любимец, цигарен дим, мухъл и плесен, паднало под дивана парченце храна. Има безброй явни и скрити причинители, оставящи трайна миризма, която килимите, мебелите и дори стените да поемат. Ето няколко прости стъпки как да я предотвратите и премахнете.

Отворете прозорците!
Най-доброто, което можете да направите за дома си, е да му дадете глътка свеж въздух. Винаги, когато температурите го позволяват, отваряйте прозорците и ги оставяйте продължително време, така че да се образува течение. По този начин въздухът се подменя. Застояването му може да го направи "богат” на миризми, утежнен и да стане причина да усещате на пръв поглед безпричинно зловоние.

Ароматизирайте трайно
За да ароматизирате трайно или да поддържате свежото ухание на една стая, първо трябва да го направите с мебелите в нея. Редовно почиствайте пода, всички тапицерии и дамаски, както и завесите и пердетата. Перете ги веднъж месечно и ги окачайте влажни, за да не се мачкат и да освежат въздуха. За килимите и мокетите може да използвате няколко капки ароматна есенция към почистващия препарат.

Случвало ли ви се е след пускането на прахосмукачка, да усещате неприятна миризма? Причината за това са бактериите в уреда и главно в торбичката. За да се справите в този случай, използвайте хартиени торбички за еднократна употреба, перете оригиналната често или я ароматизирайте с няколко капки ароматно масло преди почистването.

Нека всички зловония изпаднат в агония

Почистете
Твърдите повърхности - боядисани или лакирани, подови настилки, каменни декорации, мивки и плотове - се използват и следователно цапат ежедневно. За да бъдат чисти и да не се захабяват, ги подържайте с не  агресивни препарати, основно с вода.

Добра идея е да използвате домашни трикове. Смесете равни части оцет и вода, за да получите подходящ, ефективен и евтин домашен препарат, с който да почиствате повечето гладки повърхности на дома си, и то безвредно.

Наблегнете на дезинфекцията и постоянството в помещенията, в които има голям шанс за образуване на мухъл и плесен.

Още няколко добри идеи
Може да се изненадате, но дори след основно почистване, в дома ви остават недокоснати места. Ето няколко такива, на които да отделите внимание.

Почистете осветителните тела. По електрическите крушки и самите полилеи могат да се образуват натрупвания, а топлината да предизвика миризма. От време на време, с влажна кърпа избърсвайте балона на крушката. Стъклените и подвижни части можете да свалите и измиете, като се уверете, че са напълно сухи преди да ги върнете обратно на мястото им.

Пребоядисайте стените или лакирайте пода. Ако сте направили няколко неуспешни опита за освежаване, може би трябва да предприемете ремонт. Новата боя ще неутрализира наслоената миризма. Седмица след това, домът ви може да мирише на латекс и лак, но след проветряване ще усетите, че неприятният мирис е изчезнал.

Отглеждането на цветя се отразява добре, но в почвата на саксиите може да се образуват плесени. От време на време поставяйте ваза с ароматни свежи цветя и не ги дръжте много дълго, защото частите потопени във водата започват да гният. Ако се застоят ще постигнете обратния ефект.


Нека всички зловония изпаднат в агония

План за действие - стая по стая
Спални и всекидневни. Тези помещения са сравнително лесни за поддръжка, чрез редовно почистване и проветряване. В тях трудно се образуват плесен и мухъл. Ако сте пушач или някой от семейството ви пуши вътре, осигурете добра циркулация на въздуха.

Кухни. Това помещение е капан за миризми - с всички храни и изпарения при готвене. И тук ситуацията се овладява с добра вентилация и редовно почистване.

По всички уреди и повърхности се натрупва мазнина, а дървените мебели се напояват с аромати и в резултат въздухът е тежък и неприятен за дишане. При избор на материали, не залагайте на порести, а на добре лакирани и гланцирани, за да поемат възможно най-малко.

Шкафовете в кухнята също могат да бъдат миризлива бомба. Не прибирайте мръсни или мокри съдове, дръжте разделени стъклените, металните и пластмасови пособия.

Отворът на мивката също може да излъчва миризма. Почиствайте го с препарат всяка седмица и не забравяйте, че от там минават и се задържат хранителни остатъци.

За дезинфекция на съдомиялната машина можете да поставите чаша с оцет и да я включите да извърши пълен работен цикъл.

Една опаковка сода бикарбонат (сода за хляб) в хладилника ще неутрализира смесицата от аромати на храна, която често е неприятна. Можете да подменяте содата веднъж на 2-3 месеца.

Оставяйте вратичките на всички уреди, работещи с вода, отворени, за да не задържат влага и да не се вмирисват.

Нека всички зловония изпаднат в агония

Бани и перални помещения. Поради високото съдържание на влага тези стаи са най-силно застрашени от поява на плесен и мухъл, които са сред основните причинители на неприятна домашна миризма. Не затваряйте вратата на запарената след използване баня.

Ако има прозорци или вентилатор, използвайте го. Добре е да подсушавате плочките на сените и пода след всяко къпане. Дръжте халатите и кърпите в друга стая или на простора, за да изсъхнат, преди да ги върнете в банята.

За да се преборите с влагата, когато в стаята няма прозорец или ефикасна вентилационна система, можете да включите влагоабсорбатор. 

Ако имате коте, в пясъка на котешката тоалетна може да прибавяте по няколко капки от етерични масла, които са безопасни за животното и са с трайно освобождаване на аромата. Периодично подменяйте целия пясък и измивайте съда, в който е сипан.

Не на последно по важност място: в преходните помещения и коридори, особено около входната врата, където събувате обувките си, да има пътека или малко килимче, което да задържа мръсотията и да предотвратява разнасянето и в останалите стаи.

Ключовата дума в борбата с миризмите е "чистота”. Поддържайте дома си хигиенизиран и се борете с причинителите на зловоние, а не ги прикривайте със силни ароматизтори.

За още полезни съвети за домакинството станете част от Jenite.bg във фейсбук!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



26
Не е посочен 26.06.2013|10:57
Има нещо вярно.. за съжаление.
25
Не е посочен 26.06.2013|10:34
чисти народе, добре е да се чисти, особено ,че тази работа я вършат жените,докато мъжете се почесват :Р вижте да не е заседнал някой картоф между възлавниците на дивана,докато любимия се труди в почивните дни,също като вас.
24
Не е посочен 26.06.2013|10:07
Добри съвети,всичко опира до чистотата,разбира се, хубаво е да чистим дома си колкот осе може по-добре и по-често. :)
23
Не е посочен 25.06.2013|18:50
Така е,всеки ден по малко и един път в седмицата основно,аз поне така правя.
22
Не е посочен 25.06.2013|18:49
Стархотни съвети са това!
21
Не е посочен 25.06.2013|18:45
това за содата и оцета не го знаех
20
Не е посочен 25.06.2013|15:48
Всичко е до хигиена според мен. Ако не чистиш дома си както трябва, няма да мирише добре.
19
Не е посочен 25.06.2013|15:36
Това са наистина много добри идеи!
18
Не е посочен 25.06.2013|15:12
Това е наистина много добре!
17
Не е посочен 25.06.2013|14:32
у нас се пуши но постоянно проветрявам
16
Не е посочен 25.06.2013|14:01
Криза е, икономия му е майката;)
15
Не е посочен 25.06.2013|14:00
У дома не се пуши!
14
Не е посочен 25.06.2013|13:44
благодаря за съветите.снимките са уникални просто , думи нямам
13
Не е посочен 25.06.2013|13:27
то "и пр." няма, имаше само оцет и сода :Р
12
Не е посочен 25.06.2013|13:27
че и рима има
11
Не е посочен 25.06.2013|13:16
За съдомиялната е много вярно - трябва да я държите отворена. Това за чашата с оцет работи и в микровълновата. Изключително лесно се почиства после.
10
Не е посочен 25.06.2013|12:21
Хубави идеи, плюс това е добре, че препоръчвате естествени средства за почистване, които не вредят на околната среса като оцет, сода и пр.
9
Не е посочен 25.06.2013|11:40
важното е да се чисти,ама понякога цялата сграда е под всякаква критика,спомням си една квартира,която толкова мухлясваше,че беше абсурд да се живее в нея, събрах си куфарчетата и дим да ме няма :)
8
Не е посочен 25.06.2013|11:07
:) добри съвети,досега толкова подробно как да чистя и майка ми не ме беше учила
7
Не е посочен 25.06.2013|10:53
Много добри съвети, ще ги имам в предвид, важно е поддържането на дома чист и подреден, а когато има деца да се научат да не оставят остатъци от храна навсякъде.
6
Не е посочен 25.06.2013|10:31
Много полезни съвети! Макар, че понякога не можем да се отървем от тези миризми, тъй като някой не си е свършил работата като хората като е правил въпросното жилище.
5
Не е посочен 25.06.2013|10:15
Всичко опира до проветрението в крайна сметка, не го забравяйте това, приятели :)
4
Не е посочен 24.06.2013|19:20
Ще го имам в предвид.
3
Не е посочен 24.06.2013|18:59
съветите са добри.
2
Не е посочен 24.06.2013|18:58
Хареса ми заглавието;)
1
Не е посочен 24.06.2013|18:26
ще се възползвам
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay