Спалнята на ужасите

Вие си мислите, че тази стая е най-безопасното място. Но съвсем не е така

Спалнята на ужасите

Винаги сме били убедени, че "домът е нашата крепост", а спалнята - най-сигурното ни убежище. До днес.

Оказва се, че между чаршафите се случват не само приятни изживявания, но и се зараждат бактерии и вредители, оказващи неблагоприятно влияние върху нашето здраве.

Ето какво разказват експертите за британския Glamour:

Прозорец
Буболечки, бактерии и плесени обичат да се зараждат в топлите пространства. Затова старателното почистване не е достатъчно - важно е в стаята да влиза чист въздух. 10 минути на ден са достатъчни, казва д-р Лиса Акерли от Салфордския университет, защото при продължително отворен прозорец, в спалнята влизат прах и други гадинки, с които никой не би желал да спи.

Възглавници
Коса, слюнка, пот... възглавницата има свойството да попива доста неприятни неща. Проверете колко чиста е вашата, като я положите върху ръката си. Ако остане в същата форма, значи е чиста. Ако се нагъва, значи е време да я изперете. Няма проблем да я пъхнете в пералнята, но винаги проверявайте етикета.

Чаршафи
Експертът по почистване Аги МакКензи казва, че 1 от всеки 6 души сменя чаршафите си веднъж месечно. Специалистката съветва това да се прави на 2 седмици, а при двойки - на 1. Според нея, прането на 60°C е в състояние да убие максимален брой бактерии.

Матрак
Най-благоприятната почва за развитието на прах и различни по вид бактерии, които могат да предизвикат астма и алергии. Д-р Акерли съветва да се чисти с прахосмукачка два пъти годишно, а най-добрият вариант е да се доверим на калъф за матрак, който може да се пере заедно с чаршафите.

Под
Той подлежи на задължително чистене с прахосмукачка минимум веднъж седмично. Специално внимание трябва да се обръща на ъглите и под леглото, където различните по вид насекоми снасят яйцата си.

Нощни шкафчета
Д-р Акърли е проучвала мръсотията в хотелските стаи и е установила, че нощните шкафчета са сред най-мръсните предмети там. "Много хора ядат в леглото и след това оставят половината си сандвич на шкафчето, мислейки, че мястото е чисто. Но не е. Дезинфекцирайте добре поне веднъж седмично."

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 25.06.2012|11:27
"Експертът по почистване Аги МакКензи казва, че 1 от всеки 6 души сменя чаршафите си веднъж месечно."Това истина ли е?за мен и веднъж седмично е твърде дълъг период!не ми се вярва някой да спи цял месец в едни и същи чаршафи!звучи доста нехигиенично!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay