Енергийните напитки - доказан враг на здравето

Забранете на децата да пият енергийни напитки

Енергийните напитки - доказан враг на здравето

Нашумелите напоследък енергийни напитки се превърнаха в хит сред населението, като дори заместиха кафето за някои. Но какво всъщност съдържат тези напитки и дали могат да бъдат опасни? Отговорите и конкретните обяснения ни дават лекарите, които публикуваха актуална информация в медицинския журнал Pediatrics по темата.

 

Вредата се крие главно във високото съдържание на кофеин или подобни на него съставки. Тези вещества могат да предизвикат силно сърцебиене, припадък, сърдечен удар, а дори и внезапна смърт.

 

Лекарите предупреждават, че в някои видове енергийни напитки се съдържат от четири до пет пъти повече кофеин, отколкото газирана напитка. Стряскащ е и факта, че някои деца приемат такива напитки ежедневно, като не се ограничават в бройката.


"Ние сме против редовната употреба на енергийни напитки от децата!", заявява д-р Steven Lipshultz. "За децата, подрастващите и младите хора, безопасните количества на консумиране на такива продукти не са установени. Така че дори малкото количество може да се окаже опасно! ", продължава той.


Пуснати в продажба преди повече от 20 години, енергийните напитки са най-бързо навлезлите напитки на пазара. Очакванията за продажбите в Америка за 2011г надминават печалби от 9 милиарда долара. Лекарите обясняват тези прогнози с факта, че една трета от тийнейджърите консумират енергийни напитки всеки ден.

 

"Тези напитки нямат място в ежедневното детско меню. Те не само не са полезни, опасни за здравето са!", завършва д-р Schneider.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay