Как да превърнете миенето на зъбите в забавно и любимо детско начинание

Когато приказката за Чук и Пук не помага

Как да превърнете миенето на зъбите в забавно и любимо детско начинание

Грижите за детските зъби трябва да започнат още с поникването на първото зъбче. При повечето мъничета това се случва между четвъртия и седмия месец. Още от ранна детска възраст обаче те трябва да придобият навика да поддържат добра устна хигиена.  

 

Има много различни начини да мотивирате вашето дете да мие редовно зъбите. Ето някои от тях:

 

1. Превърнете четкането с паста в игра

 

Това лесно може да стане като вземете четка за зъби с анимационни герои и паста във весели и пъстри цветове. Нека детето само ги избере, така ще му бъде още по-приятно да ги ползва.

 

Купете две четки – една за сутрин и друга за вечер. Така по-лесно ще се научи, че зъбките се мият два пъти.

 

Правете си състезания кой ще стигне преди другия до четката и пастата и съревнования по продължително четкане, като оставите детето да победи.

 

2. Миенето на зъбите сам е нещо, което трябва да заслужиш

 

В началото всеки родител мие зъбите на детето вместо него, но може да превърнете това в дейност, която то трябва да заслужи да извършва само.

 

Всеки път, когато миете неговите зъбки, след това нека то да повтаря процедурата с любимата си играчка.


След известно време кажете на детето, че се справя страхотно с миенето на зъбките на играчката. Толкова страхотно, че вече може да опита само.

 


3. Зъбите се мият в продължение на 3 минути

 

Децата не са особено търпеливи и са склонни доста по-бързо да приключат с хигиенните дейности. Затова може да използвате пясъчен часовник, който да отброява нужното време. Децата обожават да гледат как пясъка изтича надолу. Така трите минути досадно търкане ще изминат неусетно.

 

Изберете любима песничка на детето с продължителност 3 минути и я пускайте винаги, когато трябва да "прогони" лошите Чук и Пук.

 

4. Бъдете добър пример

 

Децата се учат от родителите си, така че ако вие показвате, че миенето на зъбите е забавно и приятно, и за тях ще бъде така.

 

Всеки път когато отивате да миете зъбите бъдете развълнувани и весели. Докато сте в банята може да танцувате, да пеете, да рисувате човечета от паста за зъби – така детето ще има чувството, че пропуска нещо наистина интересно и веднага ще поиска да се присъедини.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay