Напрежението у дома угоява децата ви

Стресът е основният причинител на затлъстяване

Децата, отглеждани в напрегната домашна обстановка са двойно по-предразположени към затлъстяване от връстниците им, които се радват на стабилен дом, установиха шведски учени.

 

Експертите провели проучване сред 7443 семейства, като наблюдавали децата от самото им раждане до 5-6-годишна възраст. През целия период екипът от изследователи  следил внимателно нивата на стрес в домакинствата.

 

Стресовите фактори, на които специалистите обръщат внимание са: болести, инциденти, смърт в семейството, развод, безработица или домашно насилие. Към тях шведските учени са добавили: проблеми във взаимоотношенията между родителите, липса на социална подкрепа и загрижеността на възрастните за здравето и пълноценното развитие на децата.

 

Семействата с високи нива на стрес са тези, които отговарят на поне два от показателите и това са същите семейства, в които децата са затлъстели или с наднормено тегло.

 

“Семействата вероятно могат да се справят с определено ниво на стрес, но не и ако източниците на стрес са няколко и се проявят едновременно. Когато стресът в едно семейство нарасне повече отколкото то може да поеме, рискът децата да затлъстеят става много по-голям,“ уточняват експертите.

 

Резултатите от това проучване потвърждават тези от сходно изследване проведено в периода 1999 – 2002 г в САЩ, когато е установено, че децата на майки подложени на много стрес са по-склонни към затлъстяване от връстниците си.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay