Парацетамолът може да доведе до алергии и астма при децата

Да даваме ли Парацетамол на децата?

Парацетамолът може да доведе до алергии и астма при децата

Споровете и проучванията относно лекарствата, подходящи за деца и бременни жени нямат край, но някои открития будят сериозни притеснения. Такива са данните от скорошно изследване проведено в Нова Зеландия, според което използването на популярния парацетамол при малки деца може да доведе до развитие на алергии или астма в по-късен етап от техния живот.

Учените имат нужда от повече изследвания, за да изяснят това твърдение и да оформят становище дали ползите на парацетамола за лечение на висока температура са по-големи от евентуалния риск за по-късно развитие на алергия.

 

Парацетамол се предписва доста свободно на малките деца не само у нас, но и в другите държави. Това е смущаващо, според автора на научния доклад: "Има много доказателства, които навеждат на мисълта, че има нещо нередно в случая. Действието на медикамента не е напълно изяснено, именно в това се състои проблемът."

Неговият труд е базиран на новозеландско изследване за астмата и алергиите, което разглежда използването на парацетамола при 505 новородени и 914 пет и шестгодишни деца, за да се установи дали те са развили симптоми на астма или чувствителност към алергия.

"Голямото откритие е, че 90% от децата, които използват парацетамол преди да навършат 15 месеца, е три пъти по-вероятно да станат чувствителни към алергии и два пъти по-вероятно да развият симптоми на астма на шестгодишна възраст, спрямо децата, които не използват парацетамол", сочат резултатите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 29.11.2010|16:56
x
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay