„Този, който има търпение, може да има всичко!“

Имайте търпение по пътя на успеха

„Този, който има търпение, може да има всичко!“

Търпението никога не е било една от силните ми страни, но най-сетне разбрах защо е толкова ценно качество и защо е смятано за добродетел. Замислете се за момент. Как бихте описали някой нетърпелив човек? В първите няколко асоциации непременно присъстват черти като забързан, неудовлетворен, демотивиран, непостоянен, избухлив.

 

Най-лошото обаче е, че когато не успеем да проявим търпение, често правим детинската грешка да прекратим нещо преди то да е успяло да се развие във времето и усилията ни да дадат резултат. Случвало се е на всяка жена, независимо дали става дума за връзка с мъж, който трудно изразява чувствата си, работа, в която се иска време да се развиеш или дори изучаване на нов език.

 

Ако все още не сте убедени колко ценно е търпението може би плюсовете, които ще изброя ще ви убедят и ще ви направят по-успешни, щастливи и спокойни. Всеки ден си поставяме нови и нови цели, опитваме да постигнем нещо, което вярваме, че ни липсва, а ако забавим малко темпото и се огледаме около себе си ще оценим това, което вече имаме и ще осъзнаем колко богати сме всъщност.

 

Яснота

Когато спрем да бързаме, нещата и хората започват да се движат с естествените си скорост и ритъм. Така започваме да ги виждаме такива, каквито са и то в перспективата на голямата картина, защото не профучаваме, забързани за някъде. Пред нас се разкриват хиляди нови възможности, които сме пропускали в стремежа си възможно най-бързо да постигнем целите си. А и колко време всъщност спестяваме ако всеки път се налага да се връщаме назад и да поправяме грешките, които сме направили, само защото не сме отделили време да спрем, да помислим и да вземем най-правилното решение?

 

Удоволствие от очакването

Смятам, че голяма част от удоволствието от постигането на дадена цел е очакването и нетърпението да дойде деня, в който най-сетне плановете ни ще се сбъднат. Това пътешествие не бива да бъде изтривано или съкращавано. Толкова е вълнуващо да планирате мечтаната ваканция няколко месеца по-рано и с нетърпение да очаквате да се качите на самолета и с удоволствие да пазарувате и да се суетите. А кой не обича суетата? Плановете за сватбата, подготвянето за първа среща, покупки за мечтаното пътуване, което планирате от месеци – това са части от забавлението и спомени, които никога няма да забравите. Не ги пропускайте. Пътешествието е част от удоволствието, защо не му се насладите?

 

Още един урок

Случвало ли ви се е някое предизвикателство в живота да ви събори или да ви изненада? На всички ни се е случвало. Обикновено това ни кара да загубим самочувствието си, защото мислим, че сме се провалили и да се удавим в собствената си мъка. Ако вместо това спрем и търпеливо позволим времето да излекува раните ни скоро ще видим поуката от преживяното. Така че следващият път, когато чуете "не", а всъщност сте очаквали "да", си дайте време да се успокоите и да помислите и ще видите възможността за израстване, разкриваща се пред очите ви.

Истината

Когато си наложим правилото да изчакаме известно време преди да вземем финалното си решение, даваме възможност на истината да излезе наяве. Замисляли ли сте се някога за истината? Винаги я има, никога не е напълно скрита, но само от нас зависи дали ще успеем да я видим или я подминаваме забързани. Понякога нетърпението ни кара да пропуснем важна информация, която би оказала силно влияние върху решенията ни, независимо дали става дума за договор за нова работа, среща или покупка на нова чанта. Утрото е по-мъдро от вечерта, помислете добре, почакайте, а правилното решение ще дойде от само себе си.

Удовлетвореност

Много често дори, когато постигнем нещо, за което сме се борили с всички сили, не си даваме време да му се насладим. Вместо това веднага си поставяме нова, по-висока цел и бързаме да поемем пътя към нея. Ако си дадем време истински да оценим това, което сме постигнали спираме да го приемаме за даденост. По този начин се чувстваме по-успели и далеч по-удовлетворени, а това усещане не бива да бъде пропускано.

На кратко казано търпението е качество, което връща нещата към нормалният им ход в забързания ни иначе свят, позволява ни да си поемем дъх вместо неуморно да бързаме към бъдещето. Защо не се насладите на настоящия момент?

"Този, който има търпение, може да има всичко!" Бенджамин Франклин

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay