Да се свържем успешно в LinkedIn

Профилът ни в най-голямата бизнес мрежа говори вместо нас

Да се свържем успешно в LinkedIn

Ако социалната мрежа Facebook ви свързва с познати и приятели, то LinkedIn го прави с бъдещите ви колеги и работодатели. Затова е важно да се отнасяте с внимание към своя профил и да не пренебрегвате предимствата, които ви носи този социален сайт.

Веднъж вече си говорихме за бизнес етикета, който трябва да спазваме в най-голямата професионална социална мрежа в света и за нещата, които не бива да правим, защото рискуваме да развалим репутацията си. Тук ще обсъдим петте златни правила за използване на LinkedIn умело - научаваме ги от кариерния специалист Джени Фос, която стои зад сайта
jobjenny.com.

Генералните въпроси са за страхливци
Хората, които присъстват във вашия професионален кръг, са такива, с които искате да комуникирате. Не се страхувайте да го направите наистина, било то и онлайн. Точно тази комуникация ви дава възможността да структурите мислите си и да зададете правилните въпроси.

Пишете подробно, отговаряйте смело - когато изпращате покана за приятелство, обяснявайте своите мотиви.

Думите са ваш приятел
Описвайте своите личностни характеристики и професионални умения старателно и подробно. Дадено ви е достатъчно празно място, което да запълните с интригуващ текст. Комуникативните и открити хора се "продават" по-добре на пазара на труда. Помнете това неписано правило.

Избягвайте примерните текстове или така наречените "templates"
LinkedIn предлага на своите потребители много добре структурирани готови изречения, които превръщат комуникацията в съвсем мързелива и нереална. Ако използвате директно тези примери, ще оставите впечатлението, че не сте особено заинтригувани от отсрещния човек. Професионалните контакти изискват внимание и подбор на точните думи, а не мързеливо "отбиване на номера", чрез готов текст.

Внимание! Правопис и граматика
Високата езикова култура е като луксозно и качествено облекло, с което се показвате пред останалите. Езикът ви представя по определен начин и ако умеете да пишете правилно, със сигурност ще вдъхнете уважение у потребителите. Във времената, в които живеем, особено в България, доста често българският език бива пренебрегван. За съжаление се забелязват и голям брой неграмотни хора, което е една наистина тъжна новина, но вие можете да я превърнете в личен плюс.

Предишна работа и препоръки
Именно в тази социална мрежа, те са най-важни. В никакъв случай не си помисляйте да послъгвате за предишната си работа или да си измисляте несъществуващи бизнес запознанства.

Помолете бившите си колеги, а защо не и работодатели, за помощ. Нека те дадат своите препоръки онлайн, за да ви помогнат да се справите с намирането на своето ново работно място.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 06.07.2012|17:50
Когато човек няма работа или е на нископлатена, или е в ужасен колектив, нямам как да не се шашка, докато си търси нова;)
8
Не е посочен 06.07.2012|15:04
прекалено много се шашкате :)
7
Не е посочен 06.07.2012|14:56
Това е единствената социална мрежа, в която нямам профил, но постоянно получавам покани. Мисля, че на този етап нямам нужда.
6
Не е посочен 06.07.2012|12:42
Зависи, има вероятност да свърши полезна работа, но най-добре е човек да е спира да търси. Ако е заложил на онлайн търсене , то трябва да бъде разширено максимално.
5
Не е посочен 06.07.2012|12:41
този профил смятам да си го спестя!
4
Не е посочен 06.07.2012|12:40
Набира скорост този социален сайт.От това имат нужда доста безработни,а не само да стоят с часове във Фейсбук и да си губят времето!
3
Не е посочен 06.07.2012|11:43
Виждам че LinkedIn става все по-популярна социална мрежа за бизнес контакти. Ще взема и аз да си направя профил там.
2
Не е посочен 06.07.2012|10:29
Аз съм чувала и преди, но не съм се интересувала повече от него. Сега ми грабна вниманието и може да се поинтересувам.
1
Не е посочен 06.07.2012|10:24
За този социален сайт сега научавам.Наистина ще бъде много полезен за хора търсещи работа.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay