Фрийк шоуто на звездите

От екстравагантните дрехи до преекспонираните сексуални наклонности

Спокойно мога да кажа, че този материал прилича по-скоро на каталог с враговете на Батман, отколкото на списък с модни икони. Лицата от снимките изглеждат не по-малко озадачаващо от Жокера или Човека-Пингвин, но ги познаваме прекалено добре и няма как да ги сбъркаме с комикс герои. Това е то: за да станеш известен, трябва да изглеждаш или страшно добре, или страшно. С тенденция към второто напоследък.

Ето някои от най-емблематичните фигури по отношение на запомнящия се, макар и естетически съмнителен, външен вид:

Анна Пиаджи
безспорно е кралица не само на модната журналистика, но и на цялата империя от странно изглеждащи знаменитости. Възрастната дама успява да бъде най-ексцентричната птица дори в модния свят, където въображението на личности като Карл Лагерфелд, Джон Галиано, Анна Дело Русо и Вивиан Уестууд се рее на воля. Госпожа Пиаджи се слави с уникален и пищен стил на обличане. Всеки тоалет, с който я виждаме по светски събития, представлява нов и неочакван гювеч от разнообразни, дори противоречащи си модни течения и периоди. През 2006 г. лондонският музей "Виктория и Албърт" представи изложба, посветена на прочутата италианка. Само до онзи момент гардеробът ѝ вече съдържаше 2865 рокли и огромен брой други аксесоари. Синият перчем, червената пишеща машина от 1969, на която е работила, екстравагантните шапки и ръкавиците без пръсти – това са само част от нещата, които Анна Пиаджи е превърнала в своя запазена марка.
Фрийк шоуто на звездите
Що се отнася до музикалните изпълнители, през годините сме се нагледали на всякакви щуротии от тяхна страна. Лейди Гага обаче успя да сложи всички в малкия джоб на небезизвестната си рокля от сурово месо. Нейните скандални решения нямат край – достатъчно е да споменем обсесията ѝ по жени знаменитости, които са починали млади. Скандалната "Лейди" дори изигра собствената си смърт във видеоклип, за да покаже как би изглеждал трупът ѝ. Звездата разполага с цял отбор професионалисти, наречен
Haus of Gaga, който отговаря за поддържането на толкова скандалния имидж. Лейди Гага може да бъде наречена "принцеса" на ексцентризма, но за разлика от кралицата Анна Пиаджи, 25-годишната изпълнителка далеч не печели всеобщото уважение. Колкото и да е оплювана обаче, напоследък имам чувството, че дори ютията да си включа в контакта, от нея ще зазвучи Alejandro. Или пък един от по-новите хитове, в който Гага възпява любовта си към Юда.

Актьорската гилдия е по-предпазлива, щом става дума за експерименти с външния вид. Когато излизат пред публика и извън роля, повечето актриси се стремят да изглеждат красиви. Секси. Стилът на Хелена Бонъм Картър определено не е такъв. Наричат го "клошарски”, тъй като Хелена обикновено не изглежда по-спретната от Булката труп. Същата булка, която актрисата озвучава в едноименната анимация на Тим Бъртън – партньор в живота и баща на децата ѝ. Важното е, че той си я харесва такава и Хелена обикновено получава място сред актрисите във филмите му.

Фрийк шоуто на звездитеВ света на известните се подвизават и цели семейства, разбиващи на пух и прах общоприетите норми за мода и красота. Добър пример са Мерилин Менсън и Дита фон Тийз. За съжаление, те се разведоха. Двойката им представляваше наистина интересна комбинация от стилове. Дита сякаш е застинала в ретро модата на бурлеската и 40-те години на миналия век, а Менсън е известен с богохулните си текстове, визия и държание. Артистичните псевдоними на членовете в едноименната му група се състоят от първите имена на известни поп личности и фамилиите на серийни убийци от САЩ – в неговия случай това са Мерилин Монро и Чарлс Менсън. Друго семейство, предизвикващо асоциация с външния вид на Мортиша Адамс и нейните роднини, е фамилията на Ози Озбърн.

Популярните хора в България все още са много далеч от ексцентричните висини на световните си колеги. Жалко, но факт – когато решат да се обърнат към странния имидж, на родните знаменитости все им убягва, че трябва да проявят и оригиналност. Обикновено копират. Да не говорим, че в повечето случаи ги избива на транссексуалност, а това вече омръзна. Поредният пример е кандидат-звездата
Jeason Brad Lewis, който се изявява в българския X-Factor като някакво двуполово (а може би безполово?) същество. В широко промотираната му от съдиите "самобитност" ние откриваме отдавна познати елементи от имиджа на Мерилин Менсън и други световни величия. Разбира се, темата изисква да обърна внимание и на Азис, който съвсем скоро се подложи на операция за корекция на гърдите. И Деян Неделчев не мога да го пропусна. Обществото споделя мнението, че той прекалява, но би било честно да се спомене и следния факт: Неделчев се занимава с музика от години (негова беше песента в "Като лъвовете”), а стана известен, чак когато започна да пее за страдащи от икебана дървета и да изнасилва парапети по клиповете си. Излиза, че на българите са им интересни тъкмо такива неща. Може би същото важи и за всички останали жители на Земята. 

Нормално е този шарен и донякъде стряскащ парад да провокира въпроса "
Защо звездите правят така?". Самите те винаги ще твърдят, че ексцентричните им прояви са висша форма на себеизразяване, чрез която почитателите им се учат да приемат странностите на отделния индивид. Все пак не е ли любопитно, че каузите на звездите никога не свършват и постоянно изскачат нови и нови черти от интересните им характери? Истината е, че тези хора са обсебени от вниманието на публиката дори повече, отколкото тя е обсебена от нестихващите им лудории. Освен в работа, те прекарват живота си в измисляне на поредната скандалност, която ще прикове всички обективи и погледи. Другата страна на нещата е, че знаменитостите просто могат да си го позволят – това, което при тях се смята за ексцентрично, ще донесе на обикновения човек презрително изричани прозвища като "откачалка” и "прошляк”.

Най-верният отговор обаче е "
Защото така ги харесваме!". Човешкото любопитство винаги е изпитвало влечение към плашещото и ненормалното. Освен това, ексцентризмът неслучайно се развива успоредно с масовата култура и разпространяващите я средства. Очите привикват както към светлината и тъмнината, така и към всичко останало, на което биват подлагани. Колкото повече секс и идеи за външен вид гледаме в медиите, толкова по-нагоре отива съзнателната ни граница за допустимата извратеност. Толкова по-голямо става и предизвикателството спрямо онези, които искат да задържат интереса ни.

Изводът е ясен, поне засега. Фрийк шоуто просто ще продължи!

44 21
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 07.01.2014|17:35
тази на първите снимки беше много страшна
2
Не е посочен 27.10.2011|17:40
Стилът на Деп също е доста клош, нещо лошо?! Винаги съм харесвала Хелена и като актриса, и като стил на обличане – различна и изненадваща! Много малко актриси, да не кажа никоя, биха си го позволили и би им отивало. Дита и Вивиан също страшно ги харесвам и не бих ги наредила до модни недоразумения като Азис, Неделчев, Гага...
1
Не е посочен 27.10.2011|13:47
Мда, на мода е отблъскващо провокативното. Имам чувството, че се надпреварват кой може да се докара възможно най-кичозно и ексцентрично.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay