Хапнете и се усмихнете!

5 вида храни, които може да ви се притекат на помощ срещу лошото настроение

Хапнете и се усмихнете!

Свикнали сме да обвиняваме за променливото си и нелогично настроение всякакви външни фактори. Лошото време, стреса на работа, конфликтите у дома и всички други неудобни за нас ситуации, за които се сетите. Улисани в караници и сърдене забравяме, че всъщност основната причина да не се чувстваме щастливи е в нас и често е обвързана с нашите хормони.

Жени сме, какво да се прави. Всеки месец организмът ни крои пъклени планове как да ни скара с целия свят. Според Каролайн Лонгмор обаче, проблемите с хормоналния дисбаланс биха могли да бъдат разрешени чрез храната. Тя е специалист по здравословно хранене и автор на книгата "Тайната на серотонина”, така че сме склонни да ѝ вярваме.

Та, Каролайн разказва, че аминокиселината триптофан например, попаднала веднъж в нашето тяло, се преобразува в "хормона на щастието”, а именно - серотонина. Той пък е свързан с производството на други важни хормони, които са отговорни за стреса и доброто ни настроение. Доктор Лонгмор препоръчва пет продукта, благодарение на които организмът ще влезе в час и ще произвежда всички необходими вещества, косвено виновни за нашата усмивка.

Хапнете и се усмихнете!
Пълнозърнести закуски
По време на проведените излседвания, д-р Лонгмор установила, че пълнозърнестите закуски са способни да повлияят на женското самочувствие, особено на дамите, страдащи от ПМС. Купичка мюсли за закуска би могла да намали нивата на напрежение и раздразнителност у всяка жена.

Хапнете и се усмихнете!
Спанак
Спанакът е богат на магнезий, който помага на организма да се справи с чувството за тревога и тъга. Още повече, това вещество подпомага паметта и отпушва кръвоносните съдове.

Хапнете и се усмихнете!
Тофу
Освен любим заместител на вегетарианците, сиренето тофу е отличен диетичен продукт. В нашия разведряващ списък обаче влезе благодарение на факта, че е източник на гореспоменатия триптофан. Неговият принос за производството на серотонин пък е обвързан и с бързото избавяне от чувството за глад, присъщо на изнервените жени.

Хапнете и се усмихнете!
Банани
Любимите плодове на маймуните също са източник на триптофан и калий, които помагат на организма да се справи с обзелия го дискомфорт. Д-р Лонгмор препоръчва един банан на закуска. Може да бъде комбиниран и с други плодове, съдържащи триптофан - ананас, киви и сливи - под формата на фреш.

Хапнете и се усмихнете!
Черен шоколад
Жените обичат да търсят положителното в своите пороци, затова много е изписано относно качествата на шоколада. И все пак трябва да знаете, че няколко блокчета от сладкото изкушение действително могат да направят чудеса с вашето настроение и самочувствие.

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 30.08.2012|10:34
банани и черен шоколад...а ако шоколадът не е черен,а течен,в комбинация с банани,се получава една щастлива калорийна бомба на щастието!:)
11
Не е посочен 29.08.2012|17:46
Много обичам тофу, но винаги търся да е био, тъй като с тази ГМО соя не бих казала, че всичко е много ок.
10
Не е посочен 29.08.2012|14:17
Супер статия! Настроението, както и цялостното ни здравословно състояние, се влияят изключително от храната. Джънка и нездравословната храна ни правят мудни, лениви и депресирани, поне ако съдя по себе си...
9
Не е посочен 29.08.2012|13:39
Толкова съм гладна, добре че събрах малко идеи!
8
Не е посочен 29.08.2012|11:49
Ами един живот живеем и трябв ада си угаждаме понякога!
7
Не е посочен 29.08.2012|11:46
Сега като видях снимката се присетих колко много обичам чери доматки :) Иначе да - някои храни носят много :)
6
Не е посочен 29.08.2012|11:40
Доста често си ги хапвам тези вкусотийки :)
5
Не е посочен 29.08.2012|11:40
Янма човек, който да не обича шоколад! Той носи голямо удоволстиве!
4
Не е посочен 29.08.2012|11:34
Аз като съм гладна каквото и да хапна ме кара да се усмихвам! ;)
3
Не е посочен 29.08.2012|11:29
Тофу никога не съм опитвала, но мисля, че е време и това да пробвам!
2
Не е посочен 29.08.2012|11:24
Олелел, какви вкусотийки само! Чак ми се доядоха! :)
1
Не е посочен 29.08.2012|11:16
О, че са и вкусни- как да не си ги хапваш :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay