14 години без Принцесата

Лейди Даяна и до днес остава любимата на целия свят принцеса

14 години без Принцесата

На 31 август 1997 г. при и досега ненапълно изяснени обстоятелства в катастрофа в Париж загива лейди Даяна.

На погребения не се ръкопляска. Но в деня на погребението на принцесата на народа, 2 000 души в Уестминстърското абатство, хиляди отвън и милиони по лондонските улици ръкопляскаха. Когато звуците на аплодисментите я достигнаха, кралицата не помръдна. В дните, предшестващи погребението, тя беше остро разкритикувана - прочутата английска резервираност и отсъствието на сантименталност бяха зле прочетени. Наложи се, в абсолютен разрез с протокола, кралицата да направи изявление посветено на смъртта на Даяна. 

"Няма ли да спуснете знамето?", попита вестник от първите си страници. "Покажете ни, че ви пука", крещеше тълпата пред Бъкингамския дворец. И до днес мнозина не вярват, но в последствие знамето наистина беше спуснато наполовина - чест, която в продължение на хиляда години се е отдавала само на управляващи монарси. Това беше революция на емоция. Някои го наричат "най-странния епизод в съвременната английска история”. Тази масовата истерия не стихва и до днес. 

Лейди Ди

Даяна Франсис Спенсър се ражда на 1 юли 1961-ва в семейството на Едуард Джон Спенсър, виконт Алтроп, по-късно осми граф Спенсър. Те са близки на кралското семейство.

Като дете Даяна се забавлява с принц Андрю и принц Едуард, по-малките братя на бъдещия ѝ съпруг принц Чарлз, с които са на сходна възраст. Мечтата ѝ е да стане балерина, но пораства твърде много - достига 178 см. Завършва училище през 1978-а и започва работа като детегледачка и сервитьорка преди да започне работа в детската градина в Пимлико, Лондон.

Романсът им с принц Чарлз започва през 1980 г. Той е с 12 години по-голям от нея, а преди това се е срещал с по-голямата ѝ сестра Сара. 

Даяна и Чарлз се женят на 29 юли 1981 г., а сватбата е видяна от 750 милиона души по света. Тя обаче скоро осъзнава, че приказката е илюзия. Чарлз все не може да забрави Камила Паркър-Боулс,  с която са били интимни години по-рано.

Неслучайно след време Даяна ще признае в телевизионно интервю: "В този брак бяхме трима и беше пренаселено”. Според една от книгите, посветени на живота ѝ, именно по това време Даяна развива булимия и опитва да се самоубие.

През 1997 г. започва връзка с Емад "Доди" Файед, син на милиардера Мохамед ал-Файед, тогава собственик на "Хародс”.

Катастрофата

Двамата загиват във фаталната катастрофа в тунела "Понт д'Алма" в Париж. Нелепата смърт на любимката на народа води до безпрецедентно световно излияние на скръб и любов. 

Кръвните тестове за алкохол показват, че шофьорът е пил преди инцидента. Техният Mercedes-Benz S280 се разбива в тринайсетата колона на тунела. Двулентовият тунел е построен без метални прегради между колоните, в резултат на което и най-малкото отклонение от посоката на движение лесно би се превърнало в директен сблъсък с тях.

Веднага след катастрофата принцесата е откарана в болница, където лекарски екип два часа се опитва да я спаси, но към 3 часа в ранните зори на неделния ден Даяна умира.

Ненавременната и трагична смърт на лейди Даяна става причина за много противоречия, както и спекулации за заговор на тайните служби. През 2005 г. бе забранена ексхумация на тялото й, което още повече засили слуховете за евентуална бременност на принцесата преди смъртта й. През 2006-а Скотланд ярд излиза с доклад, че автомобилната катастрофа на лейди Даяна и Доди ал Файед не е резултат от заговор за убийство, а е трагичен инцидент.

Била ли е бременна, сгодена, знаела ли е за заговора, имало ли е заговор въобще? Все въпроси, които никога няма да получат своя еднозначен отговор относно смъртта на Лейди Ди, но и никога няма да спрат да вълнуват хората, защото тя никога няма да бъде забравена. Тя е любимата принцеса на целия свят, който вечно ще тъгува за нея.

84 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 31.08.2011|16:26
Кога минаха 14 години? Все едно вчера се разнесе новината за смъртта ѝ. Може и да са минали толкова много години, но никои не забравя за красотата с която озаряваше и добротата, която излъчваше. Невероятна беше, истинска жена!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay