365 от Yvo

Тенденциите не са за копиране, а за адаптиране, смята Ивайло Серафимов

Понякога не е нужно да познаваш някого, за да разбереш колко мотивиран и отдаден на своята кауза е той. В случая на Ивайло Серафимов-Yvo съм убедена, че няма какво да спре този чудат непознат в мисията му да изкара 365 дни с различни аутфити, които можем да видим в блога му One 2 Ten. Освен за собствения си стил, Yvo се грижи и за външния вид на майка си, за което получава нашите адмирации. Пълен отличник и в двете начинания! Бихме го наградили със статуетка за най-стилен българин, но преди това решихме да проверим каква личност стои зад черните очила.

Кой се крие зад псевдонима Yvo?

Един млад мъж на 27 години, представител на зодия Водолей. Дипломиран счетоводител с шест години стаж, който внезапно се преориентира в живота, като записа магистратура по моден маркетинг в Лондон. Така решава да следва сърцето си, вместо разума си. И разбира, че е взел правилното решение още с първия учебен ден.

Откога те вълнува модата?
Още от съвсем малък. Помня как по цял ден рисувах модни скици на момичета с тежки официални рокли. Много обичах и да скроявам разни малки дрехи. При едно от последните си пътувания до България открих на тавана една сватбена рокля, която бях направил за кукла. Останах приятно изненадан какво съм успял да създам от едно старо дантелено перде. От ранни години отделям внимание на облеклото, както на самия мен, така и на заобикалащия ме свят. Благодарение на блога успях да намеря стила си и да заплувам спокойно в свои води.

Често виждаме майка ти в блога. Откога започна да показваш и нея?
Стайлингът с майка ми, който показваме на страниците на блога, стартира преди повече от година и половина. Идеята беше да ѝ вдъхна малко кураж и стил в облеклото, които тя беше оставила някъде в миналото. Истината е, че повечето от блогърките са млади момичета, което прави следването им от по-зряла аудитория трудно. Така реших да насоча вниманието си към една малка ниша, на която сякаш са обърнали гръб и магазините, и списанията. Сега вече мога да се похваля, че няколко жени дори ми се довериха като персонален стилист.

Всъщност ти ли избираш облеклото ѝ?

Изборът на дрехи, аксесоари и обувки е 100% мой. Радвам се, че с времето успях да спечеля доверието ѝ напълно, защото аз съм доста смел в изборите си, а не всеки би имал кураж да ми вярва сляпо. Но само когато има доверие, може да има и положителни резултати. А и тя е на мнение, че аз имам фино око за дрехите. Аз ги виждам комбинирани по начин, по който останалите хора не биха ги съчетали.

365 от YvoНаследява ли се стилът?
Стилът е нюх, вътрешно усещане на душата за начина, по който възприемаш света около себе си. Стилът е вградено умение, което, като всяко друго, се нуждае от стимулиране, за да се развива. Не се ли работи върху него, няма и как да градира. Количествените промени водят до качествени изменения.

Какви сте в ежедневието?
Това, което показвам всекидневно на блога, съм аз. Знам, че комбинациите, които представям, са смели, но така ги чувствам. Изключително важно е за самите нас да се чувстваме комфортно в това, което носим. Дрехите са нашата втора кожа, отражение на това как искаме света да ни възприема, нашето послание към обществото.

Колкото до майка ми, мога да кажа, че със старта на рубриката на блога, започна наистина да си обръща повече внимание. И се радвам, че това не остана незабелязано от околните. Няма човек, на който комплиментите да не му действат зареждащо. Дрехите са осигурени от мен, останалото е поверено на нейния усет за стил.

Като човек с наблюдения над модата, можеш ли да кажеш коя е любимата ти тенденция за сезона?
Аз не съм привърженик на тенденциите. Това са модни препоръки на медиите, които се опитват тихомълком да ни убедят, че можем да бъдем модерни, само ако ги следваме, като пазаруваме неуморно. Тенденциите се менят светкавично, стилът е неподвластен на времето. По този повод обичам да казвам, че тенденциите не са за копиране, а за адаптиране. Спрете се на нещо, което намирате за присъщо за стила ви и си го носете дори след като му мине времето.

Познавайки слабостта си към животинските шарки и ярките цветове, този сезон очаквам да се възползвам от змийските принтове и неоновите нюанси.

365 от Yvo365 от Yvo

Какъв е модерният човек днес?
Модата не се отнася само за дрехите. Модата е навсякъде около нас. Тя олицетворява моментното състояние на душата. Съвременният модерен човек за мен е този, който си обръща достатъчно внимание, храни се здравословно, спортува редовно, обогатява се душевно с посещения на музеи, театри и изложби, живее в хармония с природата и заобикалащия го свят, и нито едно от тези не му е мания, а просто мироглед.

Аксесоарите са... финалният завършек на всеки тоалет. Дали ще бъде чифт обици, обемисто колие, ярък пръстен или всичко това накуп, тяхното присъствие е задължително.

Кои са големите в модата, на които се възхищаваш?
Диор, Баленсиага, Шанел, Ив Сен Лоран, Армани, Валентино, Пако Рабан, Тиери Мюглер, Жан Пол Готие, Галиано, Маккуин - всички онези имена, които са се разписали трайно в историята на модата. Всеки един от изброените е оставил белег, който ще бъде видим завинаги. Възхищавам им се дълбоко и се прекланям пред таланта им.

Какво мислиш за блогърите у нас?
Броят им непрекъснато нараства и всеки един от тях се развива индивидуално, като все пак оставаме едно сплотено общество. Този факт ме радва много, защото показва, че в България има надежда и повярвайте ми, в скоро време името ни ще се разчуе в световен мащаб. Аз силно вярвам в това, а щом я има вярата, всичко останало е просто въпрос на разпространение сред останалите.

Какви са българските дизайнери днес?
В България има много талантливи дизайнери, но няма достатъчно финансови средства, за да се реализират. Обществото гледа на тях скептично, обрича ги на неуспех. А за да направиш една колекция, било то и малка, си е истински лукс, изписан най-малко в четирицифрени суми. Хубави платове, ушиване, фотосесии, интернет страница - всичко това струва пари, а успоредно с това трябва и финансово да се самоиздържаш, докато стъпиш сериозно на модната сцена. Повечето се отказват още на ранен етап. Това е правило, което важи в глобален аспект. Затова на българските таланти пожелавам успех. Не се предавайте, с труд, вяра и хъс нещата ще се получат. На Игор Илийовски като мой фаворит стискам палци силно!

А ти добър ли си с шевната машина? Мислил ли си да създаваш дрехи и аксесоари някога?
Не, не съм. Колкото и странно да прозвучи, аз съм изключително непохватен. Като компенсация притежавам постоянство, което вярвам, че ще ми помогне, ако реша един ден, че шиенето ще ми бъде от полза. Колкото до дрехи и аксесоари, през последната година създадох собствени бижута съвсем несериозно. Но за цяла колекция имам още доста да уча. Всяко нещо с времето си.

Какво ще пише в писмото ти до Дядо Коледа?
Миналата година си бях забранил да пазарувам и списъкът до Дядо Коледа беше огромен. Тази година ще си пожелая само здраве. Всичко останало е без значение. На тези, които ме зарадваха миналата Коледа, ще им върна жеста, като ги зарадвам аз. Подаряването е далеч по-щастлив момент от получаването. А майка ми, която си пожелава само да сме заедно за празниците, се надявам искрено да изненадам с една покупка, която планирам вече от месеци. Обещавам да споделя първо с вас, когато се осъществи. Дотогава стискайте палци!

Ще стискаме, Иво!

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay