Епохата Баленсиага

Кристобал Баленсиага е примерът, че съвършенството е вечно

Пионерите са вечни. Те полагат основите, а останалите могат просто да се опитат да изграждат по техен модел. Кристобал Баленсиага е един от най-великите и влиятелни модни диктатори. Испанецът създава непреходни модели, а историята му започва като романтичните приказки за бедняка с гениални идеи, който променя света. В случая модния.

Фаталното число 13 играе ключова роля в живота на испанския творец. Когато е на 13-годишна възраст Баленсиага започва да изразява своя интерес към висшата мода. Той е силно привлечен от стила на маркизата Casa Torres, и точно като всяка приказка, величествената дама позволява на очарователното момче да скицира тоалетите ѝ. Оттам модните врати за таланта се отварят широко, и на 16 има щастието да открие собствено ателие в Сан Себастиан и да създаде лейбъла Balenciaga.

По време на гражданската война испанецът напуска родината си и се установява в Париж. Именно във френската столица отваря второто си ателие на 10-то авеню, което нарича George V. С първата си парижка колекция величествената революция в света на модата е поставена, а името на Баленсиага се превръща в еталон на специфична и невиждана елегантност. Подобно на всички гении, той е привлечен от крайностите, което си личи в нетипичните му за това време модели.

Тоалетите на испанския гений са вдъхновени от историческите костюми. В избора си на материи почита изисканата тежка коприна, а най-характерни за него са лъскавите бродерии, комбинирани с кафяво-черна строгост и черно-бяла класика.

Епохата Баленсиага

По време на тези десетилетия се раждат истинските модни класики. Баленсиага за пръв път разголва шиите на дамите, слага акцент над широките рамене и поглежда по-смело към тънката талия. Емблематични са и моделите му, интерпретации на 50-те, като туниките, торбестите рокли и палтата с широка яка. Дизайнерът е първият, осмелил се да лансира невталени сака и свободнопадащи, широки рокли.

В златните си години Баленсиага пуска своята прочута колекция New Look, а небезизвестният Dior признава модния гений за "най-големия майстор сред нас".

 Епохата Баленсиага

"Моето изкуство не се продава", заявява гордо испанецът. Вманиачен в перфектността на моделите си, той е склонен да излезе от кожата си само при мисълта за някой, дръзнал да открадне дори малка частица от негово гениално хрумване. Ярък пример за това е ревю, на което човек от публиката опитва да скицира модел на Баленсиага, но виждайки го, дизайнерът прекъсва шоуто с викове и прогонва "недоброжелателя".

Естествено, това му поведение е напълно оправдано, имайки предвид факта, че испанецът живее, за да достигне до съвършенство. Склонен е да разшие или отреже на парченца дреха, изпаднал в състояние на ярост, заради недоволството си от крайния резултат. Той се разхожда из фантазиите си и намира тоалетите, които иска да създаде. Реализацията им обаче е въпрос на съвършенство.

Епохата Баленсиага


В историята на модните творби Кристобал Баленсиага се е отчел с 93 създадени колекции и гениални нововъведения в дрехите, които виждаме по подиумите и до днес. Най-запазената му марка са ръкавите - техните специфични дължини, невиждани форми и пленителен вид.

След 50 години смайващ труд, той решава да се оттегли с чест и достойнство. Разярен от тогавашната действителност и масовите предпочитания, испанецът закрива модната си къща.

Последното му обществено появяване е на погребението на една друга легенда - Coco Chanel, която приживе казва за него, че е единственият творец в пълния смисъл на думата, а всички останали са просто дизайнери.

70 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay