Зловещи истории за хора, обладани от духове

Дали това граничи със свръхестественото, или има нещо общо с различните психични заболявания?

Зловещи истории за хора, обладани от духове

Обладаването на безпомощни хора от зли духове изглежда като поредния филм на ужасите или документално кино на научно-фантастична тематика. Възможността човек да бъде обладан от демонични сили обаче се среща в почти всички религии.

Дори Библията намеква за демонично обсебване доста пъти, което може да наведе някой на мисълта, че всичко това е истина. 

Истина или не, историята помни доста подобни случаи, за които е ставало дума в различни медии по света. За да се справи с лошите духове, всяка религия намира някакъв начин. Четат се молитви, правят се магии или различни заклинания, които да прогонят това, което е обладало човека. Това са т.нар. ритуали на екзорсизъм, чрез които се смята, че душата на обладания може да бъде спасена.

Ние събрахме едни от най-известните и потресаващи случаи, в които се твърди, че са намесени духове. Разберете кои са хората, които твърдят, че станали жертва на паранормални сили.

Клара Германа Селе

През 1906 г., Клара Германа Селе е студентка в мисията на Св. Михаил в Натал, Южна Африка. Селе споделила със свои близки, че е сключила договор с Дявола, когато била 16-годишна. Няколко дни по-късно доста странни неща започнали да се случват на момичето. При контакт с религиозни предмети и символи като разпятието, тя се пазила като от огън. Внезапно започнала да говори няколко езика, за които преди това не знаела абсолютно нищо. Според спомените и разказите на хората около нея по това време, тя станала и ясновидка.

Монахини, които също били в мисията, разказвали за ужасните животински звуци, които издавала. Също и за способността й да левитира на 5 метра от земята. В крайна сметка, двама свещеници са доведени да извършват екзорсизъм. По време на ритуала, Селе се опитва да удуши единия от тях, а над 170 души наблюдават как тялото й се издига над земята, докато духовниците четат Библията. Твърди се, че за два дни те успяват да прогонят злите духове от тялото на девойката.

Анелиз Мишел

Анелиз Мишел се оказва спорен случай, с който често през годините се е спекулирало. Благодарение на трагичната си история, тя става център на доста измислени събития. Това се случва главно във филма от 2005 г. - "Дяволът в Емили Роуз”.

16-годишната Анелиз Мишел е страдала от епилепсия и психични заболявания, заради които често посещавала психиатрична болница. Въпреки успешното й лечението, завършило през 1973 г., Мишел проявява наклонности към самоубийство, избягва всякакви религиозни предмети, пие собствената си урина и започва да чува гласове.

Медицинските лица не правят нищо, за да й помогнат и тя моли родителите си да доведат свещеник, защото смята, че е обладана от демони. Въпреки че молбата й не е приета, двама местни свещеници тайно започнали лечение чрез екзорсизъм. В същото време, родителите спират лечението й в психиатричната болница. Анелиз умира в рамките на една година.

Момичето преминава през седемдесет ритуала за прогонване на демони в рамките на девет месеца. Тя отказва да яде и често говори, че ще умре като мъченик. В крайна сметка напуска този свят от изтощение и глад. Тогава родителите й, заедно със свещениците, са обвинени в непредумишлено убийство по непредпазливост.

Роланд Доу

Известен като "истинската" история зад романа и последвалият холивудски филм The Exorcist, Роланд Доу е един от най-известните хора, преживели демонично обсебване. Всъщност това не е истинското име на момчето. Това е псевдоним, даден му от Католическата църква, за да се запази неприкосновеността на личния му живот.

В края на 40-те години на миналия век, лелята на Доу го насърчава да използва дъска за викане на духове. След смъртта й дълго време се спекулира, че Роланд се е опитвал да се свърже с нея и по този начин е отворил пътя на демоните, които да го обладаят.

Самият процес започнал със странни звуци като капеща вода, когато никой не е забравил да затегне кранчето, необясними стъпки и драскане по стените. Религиозни предмети започвали да летят в дома на момчето от нищото. След време драскотините от стените започнали да се появяват й по тялото му, включително и думи, които сякаш били издълбани в кожата му. Момчето говорело с гърлен глас и левитирало във въздуха, докато тялото му не се изкривявало от болка.

Семейството му решило да доведе католически свещеник, който установил, че момчето е обладано от зли духове и се нуждае от екзорсизъм. Ритуалът бил извършен над 30 пъти, а свещеникът бил контузен многократно от Роланд. В крайна сметка, всичко завършило успешно. Когато момчето се освободило, деряло глас от ужасни мъки, а във въздуха се носила миризма на сярa.

Майкъл Тейлър

Майкъл Тейлър и съпругата му Кристин живеели в малък град във Великобритания. Двойката била много религиозна и затова се присъединила към християнска молитвена група, ръководена от Мари Робинсън. По време на една от сбирките на групата, Кристин Тейлър обвинила съпруга си в афера с Мари. Двамата разпалено отрекли твърденията й. След тази случка Майкъл започнал да бълва обиди и да се държи странно. Свидетели на случката мислели, че е обладан от злото.

След месеци на ненормално поведение, в крайна сметка Тейлър се консултирал с духовници, които да му помогнат. Те извършват 24-часов екзорсизъм. Участващите свещеници твърдят, че са успели да прогонят над 40 демона от тялото му. Въпреки това преди да си тръгнат, те го предупреждават, че демонът на убийство все още е в душата му.

Веднага след това Тейлър се прибира у дома. Той убива жена си и кучето им по брутален начин. Хората разбират какво е извършил, когато го виждат да се скита по улиците с обляни в кръв ръце. Срещу него е повдигнат процес, но го оправдават поради невменяемост.

Анна Еклънд

По времето, когато е само на четиринадесет години, Анна Еклънд - момиче от Иърлинг, Айова, започва да показва признаци на демонично обсебване. Тя е била отгледана като католичка, но баща й и леля й са практикували магьосничество. Твърди се, че периодично са я проклинали и отравяли храната й със странни билки. Скоро след това, тя не можела да понася религиозни предмети, станала сексуално извратена и не стъпвала в църква.

През 1912 г. момичето претърпява успешен ритуал на екзорсизъм, но скоро след като е "излекувана”, роднините й отново се намесват с молитви към Дявола, който да я накара да страда дори още повече. В рамките на една година Анна е обладана от множество зли духове, за някои от които се смята, че са се вселили и в Анализ Мишел.

През 1928 г. Еклънд отново търси помощ от църквата. Тя влиза в манастир, където да се проведе ритуал по изчистване. Влошава се още повече, докато монахините се грижат за нея. Те благославяли храната й, но щом Анна чуела, започвала да я хвърля по пода.

Свидетели разказват как са виждали и чували момичето да говори чужди, неразбираеми езици. Също да левитира, придържайки се към стената. Анна проявявала ясновидски умения и често повръщала и плюела свещениците. Очите й се изцъкляли, а тялото й толкова се подувало, че заплашвало да счупи желязото на леглото, в което лежала.

След 23 дни в манастира и 3 пълни ритуала, Анна Еклънд най-накрая била освободена от всички лоши демони, обитаващи тялото й.

Тези истории звучат наистина зловещо, но само ако вярвате в свръхестетсвените сили...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

25 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 28.05.2014|17:42
Това са по-скоро истории родени от нечие въображение.
12
Не е посочен 28.05.2014|17:16
да добре, интересни истории и сумата и филми се направиха за тях.
11
Не е посочен 27.05.2014|17:31
Историите наистина са интересни .
10
Не е посочен 27.05.2014|15:16
Тези истории са по-скоро плод на нечий фанатичен мозък.
9
Не е посочен 27.05.2014|13:07
На филми са ми по - интересни .
8
Не е посочен 26.05.2014|21:14
Ужасни истории са това
7
Не е посочен 26.05.2014|16:57
Всеки човек има своите демони, които при определени обстоятелства могат и да започнат да се проявяват по този начин.
6
Не е посочен 26.05.2014|16:48
Наистина е много зловещо.
5
Не е посочен 26.05.2014|16:19
Ужасяващи истории...
4
Не е посочен 26.05.2014|16:08
За мен по-скоро това са били просто хора със сериозни психически отклонения, а историите за тях са силно преувеличени.
3
Не е посочен 26.05.2014|15:33
Много са неприятни.
2
Не е посочен 26.05.2014|14:07
доста зловещо
1
Не е посочен 26.05.2014|12:51
Много стряскащи истории .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay