Не е за вярване! Казали са на тази жена, че трябва да отслабне

Според индекса на телесната маса Анита Албрехт е с наднормено тегло

Не е за вярване! Казали са на тази жена, че трябва да отслабне

Анита Албрехт е на 39 години и работи като персонален треньор в Англия. По време на последния й рутинен медицински преглед сестрата загрижено я информира, че "яде прекалено много" и има нужда да отслабне.

Причината за това е индексът на телесната маса на Анита - 29. Това е 4 точки над нормата и 1 точка преди затлъстяването. Работата е там, че високото телесно тегло на активната жена се дължи не толкова на излишни подкожни мазнини, колкото на развитата й мускулатура - тя тренира с тежести и се готви за предстоящо състезание по културизъм.

Решението на медицинската сестра в случая е не само обидно, то е потенциално опасно за здравето на пациента. Мярката, която препоръчва тя за справяне с "проблема", е спазване на диета с 1000 калории дневно - нещо, което е особено екстремно и се предприема в случаи на силно затлъстели хора с нулева физическа активност.

В случай, че не се интересувате специално, индексът на телесната маса се получава при разделянето на теглото в килограми на височината, повдигната на втора степен. Този метод за определяне на телесното състояние на човек се критикува открай време, тъй като при него теглото от мазнини не се разграничава от теглото от мускулна маса. Второто може да бъде значително при трениращи за удоволствие хора и особено при спортисти.

Албрехт е висока 1,5 метра, тежи 66 килограма и изглежда по начина, който виждате на снимката. Сестрата обаче игнорира откровено атлетичния вид на жената и й казва, че трябва да се "движи повече, да яде по-малко и да изключи алкохола и плодовите сокове от менюто си".

"През 9 от 12 месеца в годината не вкусвам алкохол, понеже се състезавам. Почувствах се обидена.", коментира Анита. Когато се опитва да обясни на сестрата на какво се дължи сравнително високото й тегло, тя не проявява какъвто и да било интерес и настоява на своето.

Това не е първият и със сигурност не е последният подобен случай. Поуките от него са много, но ако трябва да ви дадем един съвет, то той би бил следният:

Доверявайте се в по-голяма степен на личната си преценка за красота в огледалото, отколкото на кантара или на медицинското лице, които просто спазва протокола. Много често жените стартират успоредно хранителен и тренировъчен режим и когато стрелката на кантара упорито отказва да помръдне след месеци на кански усилия, те губят надежда, че нещо може да се промени.

Нищо чудно докато сте сваляли мазнини с помощта на диетата, да сте качвали мускули с помощта на тренировките и в крайна сметка коренно да сте постигнали коренна промяна във външния си вид.

Най-надеждният начин да проверите дали е така е да погледнете старите си снимки. Да, ако се каните да влизате във форма за лятото, снимайте се по бельо на всеки месец до началото на плажния сезон - подобни кадри никога не лъжат.  

За още реалистични статии станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 07.04.2014|17:07
Въобще не робувам на индекси и формули според мен е важно човек как се чувства в кожата си и дали е здрав. А и лекарите май пропускат факта, че мускулите тежат много повече от сланините.
3
Не е посочен 07.04.2014|16:06
Това е така, тъй като медицинските работници действат по книга и остарели методи, те не вземат предвид индивидуални специфики и най-вече общото здравословно състояние.
2
Не е посочен 05.04.2014|14:49
ми аз лично не я харесвам.
1
Не е посочен 04.04.2014|18:48
С право са й го казали!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay