Ние винаги ще те обичаме, Уитни!

Една велика личност напусна този свят

Една от последните изяви на невероятната Уитни
Една от последните изяви на невероятната Уитни

Вечерта преди церемонията по връчване на наградите "Grammy" беше отредена за грандиозен подгряващ спектакъл. На 11 февруари 2012 Уитни Хюстън трябваше да излезе на голямата сцена пред хиляди зрители и да припомни на света, че въпреки проблемите си, е една от най-добрите певици на последното столетие. Искахме да я видим отново на сцена, чакахме заветната дата, само за да чуем уверения й глас, който не може да бъде сбъркан, и да усетим силата на присъствието й. Много е трудно да се говори в минало време за нея. На 11 февруари 2012 48-годишната Уитни Хюстън бе намерена мъртва в хотелската си стая. И никой не може да повярва, че това е истина.

Уитни Хюстън бе поканена да вземе участие в тазгодишното връчване на наградите "Grammy" от Клайв Дейвис - човекът, който позна звездата в нея и й помогна да изгрее на музикалния небосклон с албума "Whitney Houston" през далечната 1985 година. Именно в него са вечните любовни парчета "You Give Good Love", "Saving All My Love for You", "The Greatest Love of All", както и новата версия на "I Will Always Love You", чието оригинално изпълнение е на Доли Партън. Последното заглавие се превръща в емблематично за кариерата на Уитни Хюстън, редом с филмът "The Bodyguard" (1992) - лента, чийто саундтрак е едно от най-желаните музикални оформления за сватби през следващите 20 години.

Певицата има 6 награди "Grammy" и 26 номинации за получаване на престижното отличие. Продала е над 200 милииона копия на своите албуми по света. Статуетките от мащабното музикално събитие далеч не са единствените в нейната кариера. Уитни Хюстън има още 22 награди от "American Music Awards", както и 38 номинации на тази церемония - повече от което и да е друга соло певица в историята на музиката. Може да се изброят още много нейни постижения. Тя е единственият изпълнител, който има седем поредни парчета под номер 1 в престижната музикална класация "Billboard Hot 100 hits". Това са песните "Saving All My Love for You", "How Will I Know", "Greatest Love of All", "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)", "Didn’t We Almost Have It All", "So Emotional" и  "Where Do Broken Hearts Go". Те още дълго време ще се слушат и ще вълнуват дори новите поколения, които може и да не си спомнят величието на гласовитата звезда, но със сигурност ще го усетят чрез гласа й. Именно тя е и първата жена, чийто дебютен албум заема челната позиция в класацията "Top 200 Billboard Album". Също така е единственият изпълнител, който има поне по една награда "Grammy", "Emmy", "MTV Video Music Award", "MTV Movie Award", "People’s Choice Award" и "Billboard Music Award".

Бляскавата й кариера не е единствено в областта на музиката. Тя има четири роли във филми, като последната е от тази година в "Sparkle". Най-значимият принос в историята на Холивуд обаче оставя с участието си в лентата от 1992 г. - "The Bodyguard", както и с продуцираната от нея анимация "Дневниците на принцесата" (2001).

Ала въпреки опитите пред камера и краткотрайната работа като модел с фотосесии в различни списания, Уитни Хюстън е създадена за голямата сцена. Родената на 9 август 1963 дъщеря на Сиси Хюстън започва да следва музикалните стъпки на майка си още като съвсем малка. Успешната R&B беквокалистка Сиси води детето си да пее в църковния хор, а после и в клубовете, в които има участия. Това не е единственият фактор, който предопределя музикалното величие на Уитни. Тя е братовчедка на звездата Дион Уоруик, пее като беквокалистка с Чака Кан и е кръщелница на Арета Франклин. Няма как с толкова легендарни имена в обкръжението си, самата тя да не покори музикалните върхове още съвсем млада.

Нейният откривател Клайв Дейвис споделя пред Good Morning America: "Когато за пръв път я видях да пее с майка си в един клуб, бях направо изумен. Не можех да повярвам, че толкова младо момиче може да пее с такава жар и да накара някого да настръхне от някаква си песен". Не след дълго, цяла Америка е почувствала същото.

Първият хит на Уитни Хюстън - "Hold me" - е в дует с Теди Пендерграс през 1984 г. Уитни е подписала договор с "Arista Records" още през 1983, но дебютният й албум излиза чак две години по-късно. Въпреки всичко, от него се продават над 22 милиона копия. А тя е само на 22 - един млад талант, покорил света неусетно.

Приносът й за премахването на някои стереотипи в тесногръдия музикален свят от 80-те години на миналия век също не е за подценяване. Тогава в ефира на MTV почти не се пускат клипове на цветнокожи изпълнители. Майкъл Джексън чупи тази бариера за мъжете, а Уитни Хюстън проправя път на дамите. Тя е една от малкото цветнокожи певици, чиито песни са пускани по музикалната телевизия, а всичко започва с клипа на "How Will I Know". След пробива на Уитни, други афроамерикански таланти като Джанет Джексън и Анита Бейкър постигат успех в опитите си да бъдат излъчвани по MTV.

През 1995 Уитни отново се изявява като актриса в "Сладка въздишка", а приносът й към саундтрака е песента "Exhale (Shoop Shoop)".  През 1996 Уитни играе заедно с Дензъл Уошингтън в "Жената на проповедника" и получава номинация за "Grammy" за албума със саундтрака към филма. Независимо от слуховете, че не могат да се понасят, Уитни и Марая Кери работят заедно над песента "When You Believe" за анимацията "Принцът на Египет". По стечение на обстоятелствата обаче, през 2001 г. именно Уитни успява да счупи рекорда на Марая Кери за най-голяма сделка в областта на звукозаписа. Тя преподписва договора си с "Arista Records" за 100 млн. долара.

В личен план Уитни Хюстън има сериозни проблеми, въпреки че никога не е говорила за тях публично. Въпреки успехите, които жъне един след друг, през юли 1992 тя успява да намери време за любов. Тогава се омъжва за певеца Боби Браун, а през март 1993 ражда момиченце - Боби Кристина. Бракът на двамата е меко казано бурен. Боби Браун многократно е бил арестуван по сигнали за домашно насилие, макар че съпругата му винаги е заставала на негова страна. Никой не знае през какво е минала тя, но злощастният й брак приключва през 2007 с развод.

Името на дъщеря й, Боби Кристина, се появява периодично в медиите и по добри, и по лоши причини. 19-годишната наследница на Уитни е била обвинявана в употреба на алкохол и кокаин - слухове, които стоят редом до имената на повечето известни личности. Същевременно Боби Кристина пусна в мрежата видео, снимано в дома й, на което изпълнява "Someone Like You" на Адел. Именно заради него повечето издания гръмнаха, че тийнейджърката е наследила невероятния талант на майка си и има глас със същия заряд.

Провалите на Уитни Хюстън обаче не са само в личния й живот. Кариерата й също тръгва стремглаво надолу, след като певицата започва да злоупотребява с наркотици. През втората половина на 90-те години, поведението й драстично се променя. Тя започва да закъснява за интервюта, фотосесии и репетиции. Също така, отменя концерти и участия в ТВ предавания. Заради непрофесионалното й отношение, а и заради осезаемата загуба на килограми, Уитни е подозирана във взимане на наркотици. На 11 януари 2000 охраната на летището в Хаваи намира в багажа й марихуана. В крайна сметка обвиненията са свалени, но слуховете за нейните злоупотреби са по-разпространени отвсякога.

За съжаление, през последните години животът на Уитни Хюстън наистина бе белязан основно от отложени концерти и последователни провали заради наркотиците. Много велики гласове на новото време не могат да се справят с реалността и опитват да избягат от нея чрез това самоунищожение. Все още си спомняме за младата Ейми Уайнхаус, която си замина от този свят без да му даде най-доброто, на което е способна. Кръстницата на Ейми Арета Франклин и Чака Кан, за която Уитни винаги е твърдяла, че й е като сестра, също имаха проблеми със забранени субстанции, ала успяха да се отскубнат навреме. Талантът е бреме, което рано или късно започва неимоверно да тежи. В коравосърдечния шоубизнес пък оцеляването е още по-трудно. Затова никой не може да се сърди на големите таланти за техните грешки. Все пак и те са хора, също като нас.

Обществото следеше отблизо нещастието на поп-дивата и тя не издържаше на прекомерната намеса в личния й живот. Чак през 2010 в шоуто на Опра Уинфри Уитни потвърди, че вече е чиста и никога повече няма да посегне към наркотиците. Малко преди това - през 2009 издаде албума "I Look To You", който трябваше да бъде нещо като официално завръщане в музикалния бизнес, особено след драматичните събития в нейния живот. Последвалото турне обаче бе повече от разочароващо.

Въпреки всичко, Уитни Хюстън ще остане в сърцата на феновете си като един талант с неопетнено име. Тя е и една от малкото звезди, която съумя да запази уважението на своите колеги от музикалния бизнес. По време на главозамайващата си кариера, Уитни винаги е изпитвала чувство за отговорност към по-малко щастливите от нея. Тя основава фондацията с идеална цел "Whitney Houston Foundation For Children", чрез която помага на бездомни деца, както и на такива с проблеми като рак и СПИН.

В "Книгата за рекорди на Гинес" Уитни Хюстън е отбелязана като "най-награждаваната певица на всички времена", а сп. "Rolling Stone" я нарича "най-великият женски глас на това поколение". Ала от върха се пада най-лесно - след редица публикации в таблоидите, че Уитни е наркозависима и че бракът й с Боби Браун не върви добре - феновете й започнаха да се притесняват, че проблемите ще костват живота й. И се оказаха прави.

Арета Франклин заяви пред "The Guardian": "В момента не мога да говоря за това. Шокирана съм и все още не мога да повярвам, че тя вече не е сред нас". Кънтри певицата Доли Партън, която написа един от най-емблематичните хитове на Уитни, каза пред BBC: "Моето сърце едно от милионите страдащи сърца заради смъртта на Уитни Хюстън. Винаги ще съм й благодарна за невероятната версия, която направи на моята песен. И мога да кажа само едно: "Уитни, винаги ще те обичам. И ще ми липсваш".

Днес е раздаването на музикалните награди "Grammy", но тази година церемонията ще бъде различна. На нея ще бъде отдадена последна почит на великата и незабравима Уитни Хюстън.

По думите на продуцента на "Grammy", Кен Ерлич, на певицата ще бъде отделена специална част от церемонията, в която Дженифър Хъдсън ще изпее нейна песен. Изборът не е случаен - през 2009 г. самата Хъдсън бе удостоена с награда "Grammy" за най-добър R&B албум, а отличието тогава й бе връчено от Уитни Хюстън. Продуцентът добави, че на церемонията ще бъдат припомнени най-ярките моменти от творческата кариера на звездата. По програма Алиша Кийс и Бони Райт пък ще отдадат почит със специално изпълнение на друга легенда, напуснала този свят миналия месец - Ета Джеймс.

Уитни Хюстън наистина ще остане в сърцата ни. Ще слушаме нейни песни, когато сме влюбени, наранени или самотни. Ще си спомняме за нея, когато случайно чуем гласа й, и тайничко ще се развълнуваме. Нея вече я няма. Но наследството, което остави на света, е вечно.

27 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



85
Не е посочен 14.02.2012|10:30
Уитни винаги ще бъде на върха
84
Не е посочен 13.02.2012|20:40
жалко за нея защото си отиде млада
83
Не е посочен 13.02.2012|20:39
да се надявам ече поне вече е намерила мира
82
Не е посочен 13.02.2012|20:39
статията е много разчустваща
81
Не е посочен 13.02.2012|20:39
защо си тръгна толкова рано от този свят
80
Не е посочен 13.02.2012|20:38
мног силна статия, чак ми се насълзиха очите
79
Не е посочен 13.02.2012|20:37
певицата с най-красивият глас за всички времена
78
Не е посочен 13.02.2012|16:59
за съжаление,да
77
Не е посочен 13.02.2012|16:58
Много красива и талантлива....Да почива в мир,защото не живя в такъв...
76
Не е посочен 13.02.2012|16:48
много жалко
75
Не е посочен 13.02.2012|16:42
тебе те е било яд, а нея питаш ли я
74
Не е посочен 13.02.2012|16:41
идва новата смяна
73
Не е посочен 13.02.2012|16:41
пресоли
72
Не е посочен 13.02.2012|15:38
Никога няма да забравим този велик глас....
71
Не е посочен 13.02.2012|15:24
Няма как.....с този живот ,който водят- рано или късно ....и то така и стана
70
Не е посочен 13.02.2012|15:07
Светът стана някак пуст - първо си отиде Кралят на попа Майкъл Джексън, а сега и кралицата Уитни Хюстън.
69
Не е посочен 13.02.2012|15:05
Много ме беше яд, когато казаха, че си е прецакала гласа:( и топ заради гадната дрога:( този уникален глас....просто не си заслужаваше цената, която плати/
68
Не е посочен 13.02.2012|15:05
Както и голяма доза мистерия. Напомня за кончината на Джексън.
67
Не е посочен 13.02.2012|15:03
Заслужаваше друга развръзка животът й, но не можем да знаем какво й е било на душата. Винаги държеше в тайна личния си живот, беше горда и дръзка. Нека я запомним така.
66
Не е посочен 13.02.2012|15:01
А може би не сме я обичали достатъчно, щом позволихме на една гениална певица да се остави в лапите на порока.
65
Не е посочен 13.02.2012|15:00
Главозамайват се!
64
Не е посочен 13.02.2012|14:58
Кой знае дали действително е била чиста, а и както се спонемава и в статията, имало е изказваня и че собствената й дъщеря злоупотребява с наркотици.
63
Не е посочен 13.02.2012|14:56
Много хубав очерк за възходите и спадовете в бурния живот на поп-иконата, която всички обожаваха не само заради гласа, но и заради човешкото й и земно поведение. Нека почива в мир!
62
Не е посочен 13.02.2012|14:55
Нейната драма беше широко известна!
61
Не е посочен 13.02.2012|14:51
Трябваше да се спаси от тях.
60
Не е посочен 13.02.2012|14:51
Да, ще бъде вечна.
59
Не е посочен 13.02.2012|14:51
Да, така е...не е казано, че като са известни и имат много пари всичко им е наред.....и на тях не им е лесно.
58
Не е посочен 13.02.2012|14:51
По-добра от нея нямаше!
57
Не е посочен 13.02.2012|14:50
Уитни беше изключителен талант!
56
Не е посочен 13.02.2012|14:50
Отиде си прекалено млада.
55
Не е посочен 13.02.2012|14:49
Много тъжна новина.
54
Не е посочен 13.02.2012|14:42
И да мислиш и да не мислиш. Факт е!
53
Не е посочен 13.02.2012|14:38
Непосилната цена на славата...
52
Не е посочен 13.02.2012|14:36
Много хубава статия! По-често виждаме блясъка в живота на звездите, пропускайте техники малки драми, неудачи и чисто човешки трагедии.
51
Не е посочен 13.02.2012|14:35
Настръхвам като я чуя да пее, невероятна е!
50
Не е посочен 13.02.2012|14:24
най-големият!
49
Не е посочен 13.02.2012|14:23
невероятна наистина!
48
Не е посочен 13.02.2012|14:17
е, жалко, толкова много талант!
47
Не е посочен 13.02.2012|14:17
и то по такъв нелеп начин.
46
Не е посочен 13.02.2012|14:12
дарлинг, ай уил олуейс лав ю:)
45
Не е посочен 13.02.2012|14:11
Уникален талант. Незабравима.
44
Не е посочен 13.02.2012|14:03
Направо не знам какво да мисля, дали е било нарочно или не.... неоспорвана трагедия
43
Не е посочен 13.02.2012|13:56
винаги ще я помня
42
Не е посочен 13.02.2012|13:56
в нейния случай , отиде си твърде млада, не е справедливо
41
Не е посочен 13.02.2012|13:55
израснах с нейните песни, винаги ще ми бъде сред фаворитите
40
Не е посочен 13.02.2012|13:54
много е тъжно когато си замине една толкова добра певица с ненадминат талант
39
Не е посочен 13.02.2012|13:54
Случват се такива неща.... неизбежно е!
38
Не е посочен 13.02.2012|13:54
голям глас !
37
Не е посочен 13.02.2012|13:43
Винаги ще живее в сърцата ни !
36
Не е посочен 13.02.2012|13:24
Невероятна, винаги ще я помним :(
35
Не е посочен 13.02.2012|13:11
Никога, никога, никога няма да те забравим Уитни! :(
34
Не е посочен 13.02.2012|12:59
Най-тъжните награди Грами :(
33
Не е посочен 13.02.2012|12:42
а го подари на наркотиците.
32
Не е посочен 13.02.2012|12:38
те беше зле от много време. всъщност тя май не успя да се оттърве от наркотиците цял живот.
31
Не е посочен 13.02.2012|12:32
винаги, винаги, винаги ще те обичаме.
30
Не е посочен 13.02.2012|12:22
Невероятен глас, невероятна жена. Много ми е мъчно, че точно така си отиде, но срещу съдбата не можем да се борим. Почивай в мир Уитни!
29
Не е посочен 13.02.2012|12:08
Направо е невероятна певица
28
Не е посочен 13.02.2012|12:03
Уникален глас - искрено съжалявам за смъртта й!
27
Не е посочен 13.02.2012|11:57
Уникална жена със страхотно присъствие на сцената!
26
Не е посочен 13.02.2012|11:54
Много болка ,много тъга след нейната смърт :(
25
Не е посочен 13.02.2012|11:50
И аз така смятам! Не може да се е удавила сама ей така! Какво - заспала ли е?
24
Не е посочен 13.02.2012|11:48
аз още не съм ги гледала Грамите ,но определено ще го направя
23
Не е посочен 13.02.2012|11:47
Една легенда си отиде! Заслужено беше почетена на наградите ГРАМИ!
22
Не е посочен 13.02.2012|11:43
мислиш ли , може би не знаем явната причина за смъртта й ,дали има някой намесен ?
21
Не е посочен 13.02.2012|11:42
Мисля, че има нещо много гнило в цялата тази история!
20
Не е посочен 13.02.2012|11:39
можеше ,но кариерата й потръгна надолу ,откакто злоупотребяваше с тези наркотици
19
Не е посочен 13.02.2012|11:39
И на мен ми е много мъчно, но е факт, замина си най-добрата певица на всички времена.
18
Не е посочен 13.02.2012|11:37
Можеше да ни порадва още с гласа си, но си отиде млада!
17
Не е посочен 13.02.2012|11:34
още не мога да повярвам ,че се е случило това :(
16
Не е посочен 13.02.2012|11:30
Уникална жена с уникален глас!
15
Не е посочен 13.02.2012|11:28
Една голяма звезда си отиде...поклон!
14
Не е посочен 13.02.2012|11:27
Споменът ще остане за дълго в нашите сърца!
13
Не е посочен 13.02.2012|11:25
Да, Уитни! Ние винаги ще те обичаме!
12
Не е посочен 13.02.2012|11:25
Въпреки проблемите и спадовете в кариерата си Уитни бе невероятен глас, който като чуеш буквално настръхваш. Нека почива в мир, всички я обичаме!
11
Не е посочен 13.02.2012|11:24
Велика певица беше и ще остане с нас чрез нейните хубави песни :(
10
Не е посочен 13.02.2012|11:22
много ми е мъчно за нея и още дълго време ще е така
9
Не е посочен 13.02.2012|11:07
аз също, но явно така й е било писано!
8
Не е посочен 13.02.2012|11:07
Зашеметяваща кариера наиситна, велика певица! Жалко, че скапаната дрога я доведе до най-страшния край...макар, че напоследък тя вече беше чиста и се лекуваше активно:( точно както Ейми...някак си не знам какво става в този период, явно е най-трудният. Поклон Уитни!
7
Не е посочен 13.02.2012|11:02
жалко,че така без време си замина!да почива в мир!
6
Не е посочен 13.02.2012|10:45
много рано си замина!а беше огромен талант!
5
Не е посочен 13.02.2012|10:27
голяма трагедия е ,че ни напусна толкова рано :(
4
Не е посочен 13.02.2012|09:47
Много добра певица, слушам песните и от дете, направо не можах да повярвам, че е починала, имаше още толкова време пред нея...
3
Не е посочен 13.02.2012|09:17
Супер статия - браво!
2
Не е посочен 13.02.2012|09:11
Направо не мога да го осъзная още. Прекалено рано си отиде. :(
1
Не е посочен 13.02.2012|08:50
Поклон пред светлата и памет!Винаги ще те носим в сърцата си !
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay