Тази година Григор Вачков трябваше да навърши 80

Нека си спомним с усмивка за живота и ролите на този велик български актьор

Григор Вачков във филма "Мъжки времена"
Григор Вачков във филма "Мъжки времена"

На 26-и май 1932 година, докато тече празничният събор в село Трънчовица, се ражда Григор Вачков. 23 години по-късно този именит български актьор завършва ВИТИЗ и в последствие остава в историята с незабравимите си превъплъщения.

До смъртта си е верен на Сатиричния театър, чиято сцена му дава възможност да покаже изключителните си възможности за пресъзаване на остросатирични роли в пиеси като "Вражалец" и "Юнаци с умни калпаци". Гришата, както го наричат всички негови колеги, е запомнен и като най-добрият интерпретатор на героите, създадени от перото на близкия му приятел Йордан Радичков.

Разбира се, най-популярната роля на Григор Вачков остава тази на комуниста революционер Митко Бомбата от "На всеки километър", както и международно признатите му превъплъщения в "Последно лято" (1974) и "Мъжки времена" (1977). За огромно съжаление на почитателите на българското кино, последното лято в живота на актьора се оказва лятото на 1979 година.

Гришата почина на 18 март 1980. Ролята в последния му филм - "Мера според мера" - остана недовършена. Но Вачков завеща на поколенията толкова любов, толкова завършена представа за качествата си като човек и актьор, че рождената му дата се превърна в празник не само за родното му село Трънчовица, но и за цяла България.

Днес Григор Вачков трябваше да навърши юбилейните 80 години. За съжаление, съдбата му отреди само 47, но те бяха достатъчни, за да постигне вечен живот в сърцата на хората. Екипът на jenite.bg с усмивка изказва възхищението си към този велик български мъж. Споменът за него не може да бъде тъжен. Защото, както споделят всички негови роднини и приятели, самата му същност е била посветена на това да предизвиква радост в живота на другите. 

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 28.05.2012|11:43
Но успяхте да ме натъжите. Страхотен актьор!
1
Не е посочен 28.05.2012|10:54
Невероятен актьор - гледал съм всички филми с него!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay