Теди и TED

Разговор с Теди Зарева - усмихнатото момиче, което е част от организаторите на конференцията TEDxBG

TED е абревиатура от трите теми, които движат света днес. Технология, забавление, дизайн. TED е американската организация, която представя идеи, които заслужават да бъдат разпространени под формата на 18-минутни лекции от различни експерти. Ако за пръв път чувате за идейните конференции, смятаме да ви подканим да хвърлите по един поглед на www.ted.com, където са побрани редица лекции, някои от тях със субтитри на български.

За щастие, от 3 години се радваме на такова значимо събитие и у нас. Поговорихме си с Теодора Зарева, която е част от раждането на първите TED конференции в България и в никакъв случай не смята да се отказва от развиване на инициативата.

Разкажи ни за TEDx и възможността да се организират такива събития в различните страни?

TEDx е програма, която TED пуснаха преди 3 години, като по този начин дават възможност на всеки да организира подобно събитие. Процедурата е лесна - кандидатства се за лиценз, който се получава доста лесно, стига събитието да е за до сто души публика. Ако човек иска да организира събитие за повече души, трябва един от организаторите да е посещавал голям TED. Причината, поради която съществува такава програма, е желанието на TED да бъдат представени значими личности, които да заинтригуват обществото в различните държави.

Кои са хората зад TEDxBG и как се решиха на действие?
В началото бяхме аз, Мария Попова, Алек Андреев и Ния Стойкова, а идеята се роди съвсем импулсивно. Нямахме бюджет, нито спонсори, само желание, но за 3-4 месеца успяхме да организираме първата конференция. Всички бяхме изключително ентусиазирани, а енергията продължава да ни вдъхновява и до днес. Сега екипът е малко по-различен. Ния и Мария заминаха за чужбина, а на тяхно място се появи Николай Бачийски.

Знаят ли повечето българи какво представлява TED?
Всъщност не. Към популяризиране на конференцията се стремим в момента. Искаме думите на нашите лектори да достигнат до все повече хора в България.

Кои са основните предизвикателства в организацията на такова събитие?
Ако трябва да съм честна, смятам че сме били изключително облагодетелствани досега, тъй като от самото начало срещахме подкрепата на спонсори и медии. Всичко се случва леко, може би защото ние самите работим с желание и приемаме организацията като любимото хоби.

Предизвикателство е намирането на лектори, които освен да имат важни идеи за разпространение, трябва да умеят да ги представят пред много хора по увлекателен и вдъхновяващ начин.

На какъв принцип избирате лекторите?
Цяла година вкарваме имена, които са ни направили впечатление, в един списък, и отбелязваме с оценки кои са най-подходящите. Основният подбор се случва, когато се срещнем с хората на живо, тогава решаваме дали са това, което търсим.

Предните две издания на TEDxBG пожънаха голям успех. А ти, като организатор, доволна ли си от резултатите?
Изключително много! Получаваме много положителни отзиви. Вдъхновяваме хората наистина, което е най-важното.

Ще бъде ли с нещо по-различно третото издание на TED?
Да, този път TEDxBG ще се състои в два дена. На втория ще се фокусираме върху практически дейности - семинари, уъркшопи и доброволческа дейност. Хората са изключително заредени интелектуално и емоционално на първия ден, затова искаме да дадем излаз на тази енергия и тя да се манифестира в нещо материално, което ще е полезно за тях.

Това ще се случи на 15 януари, когато ще предложим едно богато меню от избор на събития из София на всички ентусиасти.

Разкажи ни нещо за лекторите тази година. На какви теми се спряхте и защо?
Тази година лекторите отново ще бъдат най-различни. Например създателят на програмата "Космически предизвикателства” Райчо Райчев ще разкаже за своята инициатива да създаде програма за космическо образование у нас.

Светлана Вълева ще говори за новото поколение хора, които влизат в работна среда и с какво те са по-различни от предшествениците си.

Поканили сме и една блогърка - Улрике Райнхард, която ще разкаже за новото технологично поколение, силата на социалните мрежи и предимствата, които ни дават те.

Защо е хубаво да останем в България, ще ни убеждава директорът на рекламна агенция - Йордан Жечев.

И естествено още куп хора, които ще ви заинтригуват.

По какво се различават голяма TED конференция и тези, част от TEDx програмата?
Големите конференции имат неограничен достъп до всички велики имена в различните сфери. Освен това чрез конференциите си те правят бизнес - билетите струват между четири и пет хиляди долара, докато TEDx програмите нямат право на печалба.

Друга разлика е, че там основно се набляга на комуникация с публиката. Хората, които посещават голям TED, не са случайни. Те отиват там, за да попаднат в една специфична среда, да се запознаят с останалите посетители, да разменят контакти и идеи по между си.

Учила си 5 години в САЩ. Какво те върна в България?
Всъщност първоначално не исках да се връщам, но нямах виза и ми се наложи. Въпреки това не съжалявам, че сега съм тук. В България има бизнес почва за неща, които на Запад вече съществуват, а тук тепърва ще се появяват.

Какво е мнението ти за образованието у нас?
Образованието като цяло се нуждае от преосмисляне и промяна на цялостната му система. Проблемът не е само у нас, а е в световен мащаб. Новите поколения хора израстват в различна среда. Децата днес са свикнали да работят с компютри, не да седят мирно на един чин и да слушат с часове различни лекции - не е това начинът.

Част си и от инициативата "Заедно в час”. Разкажи ни за нея?
Това е програма, която цели да вкара млади хора в училищата, които да заемат ролята на учители за две години.

Имаш ли страхове, свързани с това, което правиш в училище?
Непрекъснато имам и страхове, и съмнения, но знам, че те са част от желанието ми да постигна нещо в помощ на децата.

Какво е усещането да помагаш на деца, които не вярват в себе си?
Една буря от позитивни и негативни емоции. Аз лично преживявам много лично всичко, което се случва в класната стая. Тепърва ще се уча как да овладявам емоциите и стреса.

Участва във форум "Родителство” на Горичка. Какво разказа там?
Във форума припомних на присъстващите, че често забравяме колко ценни хора има около нас. Такива, които винаги ще ни подкрепят и ще ни помагат. Освен това смятам, че самите ние не сме се научили да търсим помощ от другите, когато се нуждаем от нея. А трябва! Защото никой няма да ни откаже, ако го помолим за услуга. 

Кога се чувстваш удовлетворена?
След края на всеки TEDxBG. Когато някое дете дойде при мен и сподели, че е мотивирано по някакъв начин. Щастлива съм, когато знам, че съм дала всичко от себе си и независимо от резултата, знам че съм опитала.

За какво мечтаеш в бъдеще?
Да намеря занимание, което да ме развива като човек и в същото време ми помага да бъда полезна за останалите.

Пожелаваме ти да се сбъдне! Малко са хората, чиито мечти са обвързани с щастието на другите.

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay